Demers istoric în Parlamentul European. Eurodeputaţii cer la unison Kremlinului să returneze integral tezaurul României

Eurodeputaţii au cerut joi dimineaţă la unison, în cadrul unei dezbateri emoţionale din cadrul Parlamentului European, ca Rusia să returneze integral tezaurul României şi ca executivul UE şi alte instituţii europene abilitate să facă tot posibilul pentru a sprijini acest demers.

14 mart. 2024, 13:51
Demers istoric în Parlamentul European. Eurodeputaţii cer la unison Kremlinului să returneze integral tezaurul României

Dezbaterea, la care au participat în majoritate covârşitoare eurodeputaţi români, a reprezentat prima abordare a temei tezaurului României, însuşit ilegal de Rusia, în Parlamentul European.

Comisarul european pentru coeziune şi reforme, Elisa Ferreira, a declarat în cuvântul său introductiv că vorbeşte în numele Înaltului Reprezentant UE pentru acţiune externă şi politica de securitate, Josep Borrell.

„Aţi invitat Comisia Europeană să ia cuvântul în legătură cu returnarea tezaurului naţional al României de către Rusia. Tezaurul a fost transferat imperiului ţarist pentru a fi protejat, însă nu a fost returnat niciodată în întregime României, nici de URSS, nici de Federaţia Rusă”, a reamintit înaltul oficial UE.

Citeşte şi: Alegeri în Rusia 2024. Cine sunt „contracandidaţii” lui Putin şi care sunt planurile şefului de la Kremlin după ce va fi reales

„Uniunea Europeană e pregătită să sprijine autorităţile române în recuperarea integrală a tezaurului dacă acestea o vor solicita”, a subliniat Elisa Ferreira. Ea a atras însă atenţia că „războiul nejustificat al Rusiei împotriva Ucrainei a dus la suspendarea mecanismelor de cooperare” cu Moscova.

Ea a deplâns faptul că războiul împotriva Ucrainei „este o crimă şi o încălcare sfruntată a dreptului internaţional” şi a reamintit că „măsurile împotriva Rusiei includ pachetul cel mai mare de sancţiuni adoptat de UE”.

Citeşte şi: Europa Liberă: Febra „angajărilor” la Bruxelles, Iohannis ar putea orchestra o „lovitură de stat” împotriva Ursulei von der Leyen