Demersuri pentru DEVANSAREA Acordului de Liber Schimb pentru Republica Moldova

În cazul Republicii Moldova se fac demersuri pentru devansarea aplicării provizorii a Acordului de liber schimb de la 1 septembrie, a declarat marţi, la Bruxelles, ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, care participă la reuniunea miniştrilor de externe ai ţărilor UE.
Filip Stan
22 iul. 2014, 19:55
Demersuri pentru DEVANSAREA Acordului de Liber Schimb pentru Republica Moldova

‘În cazul Republicii Moldova se fac demersuri pentru devansarea aplicării provizorii (n.r. a Acordului de liber schimb), nu de la 1 octombrie, aşa cum se discutase iniţial, ci de la 1 septembrie. În condiţiile măsurilor restrictive de retaliere pe care Federaţia Rusă le-a anunţat, acest lucru ne permite nouă, la nivel european, să fim mai prezenţi să acordăm toată asistenţa şi sprijinul necesar Republicii Moldova şi eventual altor state partenere care s-ar găsi într-o astfel de situaţie. De altfel, eu am făcut un apel la Comisia Europeană şi către statele membre să fim pregătiţi cu mecanisme de asistenţă de compensare pentru Republica Moldova. Dacă acordul de liber schimb intră provizoriu în vigoare mai rapid, va fi cu atât mai bine’, a declarat şeful diplomaţiei pentru presa română.

În marja Consiliului Afaceri Externe, ministrul român de externe a participat la reuniune în format parteneriat estic cu cei şase miniştri de externe din cele 6 state partenere Uniunii Europene – Republica Moldova, Georgia, Ucraina, Armenia, Azerbaidjan şi Belarus.

Citeşte şi Rusia interzice importul de fructe din Republica Moldova

‘Ceea ce ne-a interesat a fost să definim şi noi liniile de acţiune, paşii de urmat pentru statele partenere atât cele care au semnat Acordul de asociere cât şi pentru celelalte trei state care, într-o formă sau alta, doresc o cooperare mai strânsă cu UE, fără să-şi fi fixat obiectivul de asociere. În intervenţia pe care am avut-o, am subliniat în primul rând o chestiune de natură politică foarte importantă – criza şi evoluţiile de securitate dramatice din Ucraina legate de Bazinul Mării Negre în general au demonstrat încă o dată cât de importantă este racordarea acelor state pe baza voinţei libere exprimate, şi o cooperare cât mai strânsă cu UE. Acest lucru înseamnă solidaritate şi sprijin politic, de natură economică şi racordarea la un sistem de valori care oferă garanţii. În al doilea rând am informat colegii că, pentru cele trei state care au semnat acordul de asociere, România a fost primul stat membru al UE care a ratificat unanim toate cele trei acorduri de asociere (n.r. Republica Moldova, Georgia, Ucraina) şi am încurajat statele membre să finalizeze procedura de ratificare internă cât mai rapid posibil. În al doilea rând am subliniat cât de importantă este aplicarea provizorie a acordurilor de asociere, în principal acea componentă economică’, a detaliat ministrul Corlăţean. Şeful diplomaţiei române s-a mai referit, în cadrul reuniunii, la perspectiva europeană.

Citeşte şi Traian Băsescu: Semnarea acordului cu UE, o reuşită pentru Moldova. Ucraina iese din chingile Moscovei

‘Şi România a susţinut acele concluzii privind Ucraina, adoptate anterior. Faptul că Acordul de asociere la UE nu reprezintă obiectivul final, ci trebuie să mergem mai departe pentru confirmarea unei perspective europene. (…) Cu privire la celelalte trei state din parteneriatul estic (n.r. Armenia, Azerbaidjan şi Belarus) am pledat pentru a adecva la nevoile specifice ale celor trei state asistenţa şi cooperarea pe care o avem. Aceste state nu şi-au declarat ca obiectiv dorinţa de asociere, poate chiar în perspectiva unei aderări la UE, dar doresc o formă de cooperare specifică intereselor proprii. Şi noi susţinem şi cu Armenia şi cu Azerbaidjanul acel acord de parteneriat strategic în domeniul securităţii energetice şi cu Belarus să facem paşi înainte’, a subliniat ministrul român de externe.

Tot în marja CAE, părţile română şi franceză au căzut de acord să organizeze, în calitate de copreşedinţi ai grupului de acţiune europeană UE – Republica Moldova, la Chişinău, cu sprijinul gazdelor, cel mai probabil la 1 septembrie a.c., viitoarea reuniune a grupului de prietenie. ‘Şi am şi distribuit scrisoarea de invitaţie tuturor miniştrilor. Va fi în premieră organizată o astfel de reuniune în capitala unei ţări partenere’, a completat ministrul Titus Corlăţean.

DailyBusiness
Marcel Ciolacu: „Am ales ordinea și nu haosul. România trebuie să aibă un președinte care are deja o majoritate parlamentară”
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
Prezența la vot – Alegeri prezidențiale 2025, turul 1. Aici poți vedea LIVE rezultatele de la BEC. Până la ora 13.00 au votat peste 4,5 milioane de români. Update
Capital.ro
Am mai pierdut un mare actor. Se sting legendele micului ecran. I-a fermecat pe români în anii 80 și 90
Playtech.ro
Cât de mult crește consumul de combustibil dacă mergi cu geamurile deschise. Diferențele reale la viteze mari
DailyBusiness
Litoralul pentru toţi 2025. Ce prețuri sunt la cazări și care sunt stațiunile în care pot pleca românii
Adevarul
Cum a evoluat apetența românilor pentru vot în 35 ani de democrație. În 2025, cel mai mare număr de secții în diaspora
wowbiz.ro
Măriuca, fetița luată în plasament de Luminița Anghel, ar fi devenit mamă la 17 ani! David Pușcaș a rămas șocat când a aflat: „Eu nu pot să cred! Ultima dată când am văzut-o era un copil”
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Secretele din Capela Sixtină. Ce s-a pregătit pentru Conclavul Cardinalilor
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
kanald.ro
Cine este ultima persoană cu care a vorbit Răzvan înainte să se înece în lacul Colibița! Ies la iveală detalii cutremurătoare: „Mi-a mulțumit că i-am trimis bani”
Cancan.ro
Zamfirița din Brașov s-a mutat în Italia și, într-o zi, s-a trezit cu Papa Francisc la ușă. Ce i-a cerut și câți bani i-a dat suveranul pontif
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Călin Georgescu a făcut marele anunț chiar în ziua alegerilor. Decizia luată de fostul candidat: Sunt aici pentru a recunoaște
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
stirilekanald.ro
VIDEO Diana Șoșoacă i-a votat pe Corneliu Zelea Codreanu și Nicolae Ceaușescu la prezidențiale: „Puteți să îmi dați amendă cât vreți”
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Exit-poll alegeri prezidențiale 2025. Cine va fi președintele României?
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Generalul cu cea mai mare pensie din MApN. Câștigă mai mult decât Nicolae Ciucă sau președintele interimar Ilie Bolojan