Demeter András RENUNŢĂ la funcţia de preşedinte-director general al SRR

Demeter András, preşedintele-director general al Societăţii Române de Radiodifuziune (SRR), renunţă la funcţie, solicitând vineri celor două Camere ale Parlamentului României dispunerea măsurilor necesare în vederea absolvirii sale de responsabilităţile conferite prin hotărârea de numire a sa.
Romania TV
29 iun. 2012, 10:47
Demeter András RENUNŢĂ la funcţia de preşedinte-director general al SRR

„András István Demeter, preşedintele-director general al Societăţii Române de Radiodifuziune, a solicitat astăzi, 29 iunie, celor două Camere ale Parlamentului României dispunerea măsurilor necesare în vederea absolvirii de responsabilităţile conferite prin Hotărârea Parlamentului României nr. 38 din 2010 (prin care a fost numit în funcţia de preşedinte al CA al SRR pentru o perioadă de patru ani, de la data de 29 iunie 2010, n.r.) privind numirea preşedintelui Consiliului de Administraţie al Societăţii Române de Radiodifuziune”, potrivit comunicatului remis Mediafax.

Cauza acestei decizii este nerespectarea de către autorităţile competente ale statului a dispoziţiilor imperative ale Legii de funcţionare a Societăţii Române de Radiodifuziune, serviciu public de interes naţional, periclitând astfel difuzarea programelor sale, se adaugă în acelaşi comunicat.

Demeter András a explicat pentru Mediafax că a făcut acest gest deoarece instituţia pe care o conduce mai are bani pentru semnalul terestru până cel mai târziu în august.

„Pur şi simplu mi-a ajuns cuţitul la os (…) Mai avem bani pentru semnalul terestru pentru iunie, iulie, maxim august, după aceea, va trebui să deschidem geamurile să ne auzim”, a spus Demeter András.

Plenul reunit al celor două Camere ale Parlamentului a adoptat, marţi, rapoartele de activitate şi execuţia bugetară a Societăţii Române de Radiodifuziune (SRR) pentru anii 2009, 2010 şi 2011.

Preşedintele-director general al SRR a declarat atunci în plenul reunit că mulţumeşte Parlamentului pentru susţinerea de care a dat dovadă în mandatul său.

„Nu cu Parlamentul am o problemă, ci cu autorităţile statului din executiv, cu Ministerul Finanţelor şi cu celelalte ministere care nu s-au implicat”, a declarat acesta.

Totodată, Demeter András a declarat că printre eventualele soluţii pe care le vede se numără asigurarea transparenţei tarifelor de la Societatea Naţională de Radiocomunicaţii şi crearea unui mediu concurenţial în acest domeniu şi nu un monopol.

În scrisoarea adresată vineri Parlamentului României, Demeter András spune că unul dintre motivele deciziei sale esta insuficienţa fondurilor în ceea ce priveşte buna funcţionare a serviciului public de radiodifuziune. „Serviciul public de radiodifuziune trebuie să beneficieze de toate mijloacele necesare în vederea accesului direct, permanent şi fără distorsiuni la informaţile şi mesajele destinate tuturor cetăţenilor. Cu toate acestea, în ultimii 5 ani, fondurile anuale alocate prin bugetul de stat pentru serviciile de radiocomunicaţii au fost sub necesarul real al Radioului public”, menţionează acesta în documentul înaintat celor două Camere ale Parlamentului.

El a spus că, în acest sens, a făcut numeroase demersuri la preşedintele Senatului, al Camerei Deputaţilor şi la preşedinţii comisiilor pentru cultură, dar şi la preşedinţii comisiilor de buget, solicitând rectificare bugetară, şi a iniţiat demersuri către premierii şi miniştrii Finanţelor publice.

Aceste demersuri, spune Demeter András, nu au primit soluţionări concrete, ci au avut ca răspuns „responsabilizarea excesivă a celor doi parteneri contractuali SRR şi Societatea Naţională de Radiocomunicaţii (SNR)”.

„În contextul descris, ieşirea din impas depăşeşte competenţele ordonatorului principal de credite bugetare, întrucât demersurile adresate succesiv tuturor autorităţilor competente au rămas fără efect şi, în acelaşi timp, cu toate eforturuile depuse, transparentizarea tarifelor SNR şi reala negociere a acestora a devenit un deziderat irealizabil”, a adăugat acesta. Totodată, Demeter András a apreciat că, în calitate de ordonator principal de credite pentru fondurile alocate de la bugetul de stat, a epuizat toate posibilităţile legale de a soluţiona blocajul financiar existent.

Mai mult, Demeter András spune că, potrivit previziunilor comunicate de ministerul de resort, „situaţia va persista în forma agravată, chiar şi pe viitor”.

Potrivit preşedintelui-director general al SRR, toate acestea periclitează îndeplinirea misiunii, dimensiunea strategică şi statutul de serviciu public de interes naţional al Radioului public, consecinţele fiind afectarea audienţei şi o criză financiară a organizaţiei în condiţiile anulării abonamentelor de către ascultătorii nemulţumiţi de scăderea calităţii recepţiei sau micşorarea ariei de acoperire cu semnal radio.

Demeter András spune că face această solicitare deoarece „mandatul primit nu acoperă moral o conduită care restrânge dreptul constituţional la informaţie al cetăţenilor României şi care se poate răsfrânge negativ inclusiv asupra imaginii comunităţilor naţionale şi asupra reprezentării acestora din Parlamentul României”.

Plenul reunit al celor două Camere ale Parlamentului a adoptat, marţi, rapoartele de activitate şi execuţia bugetară a Societăţii Române de Radiodifuziune (SRR) pentru anii 2009, 2010 şi 2011.

Preşedintele-director general Demeter Andras a declarat atunci în plenul reunit că mulţumeşte Parlamentului pentru susţinerea de care a dat dovadă în mandatul său.

„Vă mulţumesc pentru susţinerea de care aţi dovadă atât în ceea ce priveşte activitatea cotidiană, dar mai ales pentru realizarea în acest mandat a unui deziderat istoric al României: deschiderea unui post de radio în Republica Moldova. Începând cu 1 decembrie 2011, Radio România este prezentă în Republica Moldova, programele noastre acoperind prin oferta Radio România Chişinău un procent de 80% din populaţia acestei ţări”, a spus Demeter Andras.

Potrivit raportului de activitate pe 2011, SRR a avut anul trecut venituri în cuantum de 405.314.961 de lei (faţă de 400.555.177 de lei în 2010) şi cheltuieli de 400.477.389 de lei (faţă de 398.890.537 de lei în 2010).

În 2011, Radioul Public a înregistrat un profit brut de 4.837.572 de lei (4.209.533 de lei – profit net), în creştere faţă de 2010, când profitul brut a fost de 1.664.640 de lei (334.454 de lei – profit net).

Radioul Public a încheiat şi anul 2009 cu un profit de 448.980 de lei, după ce, în 2008, Radioul Public a avut un profit de 258.065 de lei, iar în 2007, un excedent de 87.961 lei.

Societatea Română de Radiodifuziune deţine în prezent posturile Radio România Actualităţi, Radio România Internaţional, Radio România Cultural, Radio România Muzical, Antena Satelor, Radio3Net, Radio Bucureşti, peste 10 staţii regionale şi locale şi Radio Chişinău. Acestora li se adaugă postul online pentru copii Kids Radio şi agenţia de presă Rador.

DailyBusiness
Cum să slăbești dacă ai peste 50 de ani. Ce este și cum funcționează dieta inversă
Spynews
Soțul Cristinei Spătar, declarație de iubire pentru vedetă! Cât de îndrăgostit este Vicențiu Mocanu: „Cât timp ne ținem de mână...”
Bzi.ro
Vacanță de coșmar pentru Laura Cosoi! „A fost imobilizat vreo 4 zile!“
Fanatik.ro
Mercur retrograd în Leu. De pe 17 iulie, de la ora 7 dimineața, cinci zodii au parte de cel mai mare ghinion, vine cea mai grea perioadă
Capital.ro
Decizie pentru numerar. Ce se va întâmpla cu cash-ul în România: Folosiți doar card!
Playtech.ro
Şoseaua din România care încurcă şi cei mai experimentaţi şoferi. 'M-am rătăcit de patru ori'. Ce se întâmplă, de fapt, pe drumul care...
DailyBusiness
500 de lei de la stat pentru chirie. Ce trebuie să faci ca să primeşti toţi banii
Adevarul
Fost ofițer SRI, despre o tehnică inedită de vânzare a apartamentelor: „Sunt chestii psihologice la care noi, într-adevăr, răspundem”
wowbiz.ro
Mama Andei, tânăra ucisă și incendiată de Emil Gânj, primește amenințări halucinante de pe un cont cu numele criminalului din Mureș. Femeia se teme că va sfârși la fel ca fiica ei: „Îmi e foarte frică”
Spynews
Alex Marcu, mesaj tulburător după moartea Teodorei Marcu: ”Eu sunt tatăl...” | FOTO
Spynews
Cu ce se ocupă Ioana Ignat, după despărțirea de Sebastian Dobrincu. Cum își petrece timpul îndrăgita cântăreață: „Ești mai responsabil”
Evz.ro
Tinerii din România, chemați de MapN la arme. „Trebuie să fim pregătiți”
Ego.ro
Ce au observat experții, la aparițiile fiului cel mic al lui Kate Middleton și al Prințului William
Prosport.ro
Prințesa Kate Middleton a purtat, la câțiva metri de Simona Halep, o bijuterie primită cadou de la Prințul William acum 11 ani
kanald.ro
Răsturnare de situație în cazul crimei din Mureș! Tânăra care a făcut contul de TikTok cu numele lui Emil Gânj îl cunoaște pe asasin. Ce mărturisiri le-a făcut anchetatorilor
Cancan.ro
Oficialul cu reputație de gigolo, prins în flagrant! Amanta unui ministru zboară cu avionul militar la… manichiură!
Playsport.ro
Toate restricțiile medicale ale șoferilor, notate pe permisul de conducere. Noutăţi în Codul Rutier de care trebuie să ai habar
Capital.ro
Restricții la apă. Proprietarii de terenuri NU o mai pot folosi: O atitudine excesivă
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Cea mai frumoasă fotbalistă a României, în costum de baie la petrecerea burlăcițelor
stirilekanald.ro
Stegarul Dac, pe moarte în închisoare, la Penitenciarul Rahova! Strigătul disperat de ajutor al soției sale: „Arată și miroase a moarte”
Horoscop 14 iulie 2025: Norocul a dat peste Scorpioni! Au primit o veste care le va schimba complet viața
MediaFlux
Vouchere de 1.275 de lei pe lună pentru oricine. Ministerul Muncii anunță unde și cum se fac înscrierile VIDEO
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Statul român își lasă activele să putrezească: pierderi certe de 140 milioane lei și risc de 9 miliarde. Cine e de vină?