Demisia Monei Pivniceru din CSM va fi discutată miercuri

Plenul Consiliul Superior al Magistraturii va lua în discuţie, miercuri 22 august, demisia judecătoarei Mona Pivniceru din funcţia de membru ales al CSM. Potrivit site-ului Consiliului Superior al Magistraturii, şedinţa Plenului CSM este programată în 22 august, la ora 10.00.

RomaniaTV.net
17 aug. 2012, 12:56
Demisia Monei Pivniceru din CSM va fi discutată miercuri

Pe ordinea de zi a şedinţe se află şi Nota Direcţiei resurse umane şi organizare privind solicitarea judecătoarei Mona Maria Pivniceru de a se lua act de demisia din funcţia de membru ales al Consiliului Superior al Magistraturii.

Judecătoarea Mona Pivniceru – reprezentanta magistraţilor instanţei supreme în Consiliul Superior al Magistraturii – şi-a dat demisia în 8 august din funcţia de membru al CSM, demersul survenind propunerii premierului Victor Ponta de a o numi ministru al Justiţiei.

În urma acceptării demisiei, Pivniceru se va întoarce la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, de unde ar putea fi detaşată pentru funcţia de ministru al Justiţiei.

Iniţial, şedinţa Plenului Consiliului Superior al Magistraturii era anunţată pentru luni 20 august.

De altfel, premierul declara că va merge în 20 august la şedinţa CSM, în calitate de ministru interimar al Justiţiei, precizând că îşi doreşte foarte tare să se dea avizul pentru Mona Pivniceru. „Vă spun sincer, îmi doresc foarte tare, luni, la CSM, să se dea avizul pentru doamna Pivniceru şi să pot să mă remaniez singur de la Ministerul Justiţiei”, a spus Ponta.

Plenul CSM urmează să ia act de demisia Monei Pivniceru şi să dezbată cererea premierului Victor Ponta de detaşare a Monei Pivniceru la Ministerul Justiţiei, pentru a fi numită în funcţia de ministru.

Joi, Mona Pivniceru a declarat că se gândeşte până luni 20 august dacă mai acceptă nominalizarea pentru postul de ministru al Justiţiei, după ce România TV a publicat mai multe imagini cu aceasta intrând în maşina lui Andrei Năstase. Spre seară, însă, judecătoarea a afirmat că nu ia în calcul varianta retragerii, argumentând că nu e nimic „incriminant” în faptul că îşi „desfăşoară viaţa la fel ca alţii”.

Premierul Victor Ponta declara însă că Mona Pivniceru i-a spus că nu renunţă la postul de ministru al Justiţiei şi nu îşi retrage demisia din CSM, el precizând că, în aceste condiţii, nu îşi retrage propunerea privind numirea acesteia la MJ.

În 6 iulie, Secţia pentru judecători a CSM a respins, cu unanimitate de voturi, detaşarea în funcţia de ministru a Monei Pivniceru. CSM arăta că detaşarea unui membru ales al Consiliului Superior al Magistraturii în orice funcţii, inclusiv în cele de demnitate publică numite, este inadmisibilă şi, în consecinţă, a respins cererea de detaşare la Ministerul Justiţiei a doamnei judecător Mona Maria Pivniceru, membru ales al CSM.

În urma acestei decizii, premierul Victor Ponta a fost numit, în 7 iulie, ministru interimar al Justiţiei, iar o zi mai târziu Mona Pivniceru şi-a dat demisia din CSM.