SCHIMBĂRI ÎN GUVERN. Liviu Voinea pleacă la BNR. Gheorghe Gherghina, nominalizat şi el în boardul Băncii

Liviu Voinea, ministrul delegat pentru Buget, va pleca din Guvernul Ponta. Voinea va candida pentru funcţia de viceguvernator al BNR, fiind susţinut de PSD, informaţie confirmată de Victor Ponta. Premierul a anunţat că şi secretarul de stat în ministerul Finanţelor, Gheorghe Gherghina, a fost nominalizat pentru a face parte din boardul BNR.

RomaniaTV.net
16 iun. 2014, 10:20

Victor Ponta a anunţat, luni, că PSD îl va susţine pe Liviu Voinea pentru funcţia de viceguvernator al BNR şi pe Florin Georgescu pentru poziţia de prim-viceguvernator.

Totodată, social-democraţii îi vor susţine pe Gheorghe Gherghina, secretar de stat în Ministerul Finanţelor, şi pe Daniel Dăianu, pentru calitatea de membri ai CA al BNR.

„Am discutat setul de propuneri PSD-UNPR pentru instituţii aflate în subordinea Parlamentului. Pentru boardul BNR, îl vom susţine ca prim viceguvernator pe domnul Florin Georgescu, ca viceguvernator pe Liviu Voinea, iar membri în Board – domnii Daniel Dăianu, Gheorghe Gherghina. Acestea sunt cele patru propuneri ale noastre. Pentru ASF, PSD nu face propuneri, ci sprijină propunerile UNPR şi PC, iar pentru preşedinte director general al TVR – Stelian Tănase, aşa cum a fost pus încă de anul trecut de USL”, a spus Ponta, la finalul şedinţei Biroului Permanent al partidului.

Totodată, premierul şi-a exprimat încrederea că atât Liviu Voinea, cât şi Gheorghe Gherghina îşi vor face datoria dacă vor primi votul Parlamentului pentru a ocupa funcţiile amintite în structura de conducere a BNR.

„Liviu Voinea şi Gheorghe Gherghina, amândoi sunt oameni… domnul Gherghina este de mulţi ani, domnul Voinea a lucrat în ultimii doi ani în Guvern şi sunt foarte mulţumit de activitatea domniei sale. În momentul în care există posibilitatea de a fi numiţi pe termen de cinci ani în bordul BNR, din punct de vedere profesional, este una din cele mai prestigioase funcţii ocupate. Nu am vrut să mă opun acestui lucru şi cred că amândoi merită şi îşi vor face foarte bine datoria„, a mai adăugat Ponta.

Marian Sârbu, AVIZAT pentru funcţia de prim-vicepreşedinte al ASF în locul lui Daniel Dăianu

Anterior, Victor Ponta a precizat, într-un interviu pentru Agerpres, că Liviu Voinea nu şi-a dat demisia din funcţie pentru a merge viceguvernator la BNR.

‘Nu şi-a dat nicio demisie şi nici nu-şi va da demisia până când nu vom avea o discuţie legată de cine vine după, cum se preiau lucrurile. (…) Da, a fost propus viceguvernator al BNR, un lucru pe care şi l-a dorit de foarte mult timp. (…) În primul rând e votul din Parlament şi după aceea o să discutăm cum facem tranziţia. (…) Trebuie să găsesc un alt ministru al Bugetului. Auzisem un zvon că o să preiau eu acel minister. Nu. Nu! La Buget trebuie să fie cineva stabil şi cu nişte cunoştinţe speciale pentru că nu te joci cu bugetul ţării’, a precizat prim-ministrul.

Ponta a explicat că Liviu Voinea şi-a dorit foarte mult să meargă la BNR, adăugând că, personal, nu se poate opune acestui deziderat al ministrului de a atinge un ‘vârf profesional pentru orice finanţist’.

‘Domnia sa ( Liviu Voinea-n.r.) a avut o relaţie tot timpul specială şi cu guvernatorul Isărescu, şi cu prim-vicele, cu dl Georgescu. Ei sunt oamenii cu care m-am sfătuit întotdeauna pe tot ce ţine de politici economice şi fiscal-bugetare. E un mandat de cinci ani într-o echipă extraordinară şi eu nu pot să-i spun lui Liviu Voinea: ‘Nu, nu te du acolo’. El a muncit foarte mult în această perioadă, a fost secretar de stat, a fost ministru al Bugetului. Nu pot să-i spun: ‘Nu te du!’ … Înseamnă totuşi un vârf profesional pentru orice finanţist’, a spus premierul.

El a confirmat că şi secretarul de stat în ministerul Finanţelor Gheorghe Gherghina va pleca la BNR.

‘Pleacă şi secretarul de stat, domnul Gherghina, care, de asemenea, după douăzeci şi ceva de ani de zile de stat în minister până la urmă merita o nominalizare pentru boardul BNR. Ori ideea de tranziţie o fac cu cei doi, cu care, de altfel, am lucrat foarte bine chiar dacă nu sunt ei cei mai populari oameni din Guvern. Dar eu am lucrat foarte bine şi m-au ajutat întotdeauna să iau deciziile corecte’, a mai spus Victor Ponta.

Luni, la ora 16.00, plenul reunit al celor două Camere ale Parlamentului vor vota noul Consiliu de Administraţie al Băncii Naţionale a României, cele şase locuri libere în Consiliul de Administraţie al Curţii de Conturi, preşedintele Televiziunii Române şi Consiliul de Administraţie al Societăţii de Radiodifuziune, precum şi un nou membru al ASF, pe un loc devenit vacant după ce Victor Ciorbea a preluat funcţia de Avocat al Poporului.