Democracy Institute: România s-ar putea întoarce în trena Rusiei dacă nu acceptă proiectul Roşia Montană

Guvernul român se află în faţa unei dileme politice, putând merge pe drumul occidental al prosperităţii sau să se întoarcă la statutul unui satelit aflat în trena Rusiei lui Vladimir Putin, conform unui raport al Democracy Institute din Washington.

15 oct. 2013, 18:14
Democracy Institute: România s-ar putea întoarce în trena Rusiei dacă nu acceptă proiectul Roşia Montană

Raportul, intitulat in mod provocator „Tigru balcanic sau balta din Balcani?”, apare cu cateva zile inainte ca premierul pro-american Victor Ponta sa viziteze Statele Unite, scrie www.prnewswire.com, citat de ziare.com.

El subliniaza sansa ca Romania sa urmeze povestile de succes ale unor state ca Polonia, devenind o oaza a economiei de piata libera cu o politica pro-occidentala.

Documentul analizeaza implicatiile pentru politica americana, intr-un moment in care factori interni si straini incurajeaza Romania, acum membru al UE si al NATO, sa se apropie de Rusia din considerente politice, economice si strategice.

Raportul arata ca e in interesul Americii sa ajute Romania, o democratie importanta, desi fragila, sa obtina un nivel sustinut de prosperitate si sa pastreze relatiile vii intre cele doua tari.

Descriind raportul, autorul sau, dr. Patrick Basham, directorul Democracy Institute, a spus: „Exista evidente interese americane in joc aici. Primul ministru Ponta, la care multi se refera ca la un Tony Blair al Balcanilor, are o atitudine pro-vestica si pro-americana care se reflecta in politicile interne si externe.

El se afla sub presiune atat intern cat si extern, pentru a o lua pe alt drum, care ar putea duce catre o deschidere economica redusa si situarea in trena Rusiei lui Putin. Asta ar fi dezastruos pentru Romania, poporul ei si pentru locul tarii in comunitatea internationala”.

„Romania se confrunta cu alegerea intre doua drumuri politice: unul duce catre economie de tip tigru, prospera si bazata pe piata, construita pe fundatii solide, cealalta duce catre o Romanie cu statutul si conditiile unei balti balcanice, cu o conducere corupta care guverneaza peste o populatie saracita”, mai spus Basham.

Raportul arata ca alegerea pe care trebuie sa o faca guvernul lui Victor Ponta va deveni evidenta odata cu decizia dificila pe care trebuie sa o ia in privinta celui mai mare proiect minier din Europava, situat in regiunea Rosia Montana din Transilvania.

Raportul ce inclina balanta evident pentru proiectul Gold Corporation de la Rosia Mintana, mai mentioneaza ca „proiectul este contestat pe motive ce tin de protectia mediului, de o mica dar foarte vocala minoritate finantata de miliardarul activist George Soros, mediatizat de presa de stat ruseasca si de orchestrat de o coalitie de organizatii neguvernamentale ecologiste din strainatate”.

In raport, Basham explica ca acest proiect va fi „un standard pentru revitalizarea sectorului minier, semnalizand ca Romania este deschisa pentru afaceri, incurajand investitorii interni si straini sa caute oportunitati in Romania, contribuind la cresterea economica a uneia dintre cele mai sarace state membre ale Uniunii Europene”.