Demolare cu scandal în staţiunea Mamaia

Demolare cu scandal în staţiunea Mamaia. Un hotel construit ilegal este pus la pământ de buldozere. Autorităţile au constatat că o parte din clădire a fost construită ilegal. Patru oameni care locuiau cu chirie în hotel s-au urcat pe acoperiş şi au ameninţat că se aruncă. Administratorul hotelului a fost evacuat cu forţa.

RomaniaTV.net
27 dec. 2011, 07:03

Unul dintre hotelurile unui cunoscut om de afaceri din Constanţa urmează să fie demolat astăzi. Zeci de persoane care pe timpul iernii locuiau cu chirie în imobil au fost evacuate. Boldozerele au dărâmat deja o parte din hotel, asta după ce procurori au constatat, în urmă cu aproape o lună, că imobilul a fost construit ilegal.

Patru persoane s-au urcat pe acoperiş şi ameninţau că se vor arunca dacă începe demolarea.

Atât reprezentantul Guvernului în teritoriu, Claudiu Palaz, cât şi reprezentanţii Inspectoratului Teritorial în Construcţii Constanţa s-au deplasat cu o echipă de peste 100 de jandarmi, poliţişti şi mascaţi pentru a demola foişoarele ridicate fără autorizaţie, din faţa hotelului Histria din Mamaia, scrie Ziua de Constanta.

Şeful Inspectoratului Judeţean în Construcţii Constanţa, Petrişor Cruceanu, a declarat că este o acţiune a Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului pentru intrarea în legalitate.

Este o acţiune de aducere a clădirii la starea iniţială care aparţine MDRT-ului. Unele părţi din această clădire au fost ridicate abuziv, lucrările s-au realizat fără autorizaţie şi ca o părere personală nu ştiu de ce a fost tolerat până acum„, a afirmat Petrişor Cruceanu.

El a precizat că toate cheltuielile legate de demolare vor fi suportate de către MDRT, urmând ca suma respectivă să fie recuperată ulterior de la proprietarul clădirii.

Petrişor Cruceanu a explicat că vor fi demolate etajele 4 şi 5 ale unităţii, precum şi extinderile de la balcoanele hotelului care au fost ridicate fără autorizaţie.

În schimb, patronul Hotelului Histria, George Bosânceanu, susţine că toate acţiunea reprezintă un abuz al autorităţilor. El susţine că imobilul nu mai are destinaţie turistică, ci găzduieşte chiriaşi.

Este un abuz pentru că au venit pe Ordonanţa 41/2010 care stipulează clar că orice clădire cu destinaţie turistică sau până în 200 de metri de la linia de coastă se dărâmă. Nu are temei legal pentru că eu am anunţat Ministerul Turismului, am şi documente de la acesta, că nu am destinaţie turistică, iar în cadastru se precizează că am 205 metri până la linia de coastă„, a afirmat Bosânceanu.

Potrivit Mediafax, el a explicat că se judecă cu Primăria Constanţa şi cu Inspectoratul în Construcţii pentru intrarea în legalitate şi că nu există o hotărâre definitivă în acest sens. Bosânceanu mai spune că unitatea are 256 de camere, dintre care 56 sunt la etajele 4 şi 5, care urmează să fie demolate.

Potrivit lui George Bosânceanu, va fi demolată o suprafaţă de aproximativ 40 la sută din hotel.

Patronul hotelului a mai afirmat că va face plângeri penale împotriva autorităţilor pentru abuz în serviciu.

Acesta a solicitat forţelor de ordine mandatul conform căruia autorităţile au dreptul să demoleze hotelul, declarând că nu i-a fost prezentat niciun act în acest sens. „De asta demolaţi? Că aţi refuzat şpaga de 10.000 de euro!”, i-a reproşat patronul, procurorului Teodor Niţă, prezent la faţa locului.

La acţiunea de demolare este prezent şi directorul Inspectoratului Teritorial de Construcţii, Petrişor Cruceanu.

Autorităţile spun încă două hoteluri care aparţin tot lui Bosânceanu riscă să fie demolate din acelaşi motiv.