Demonstraţie de forţă a cineaştilor români la festivalul de la Cannes

Cinematografia românească, demonstraţie de forţă la festivalul din acest an de la Cannes, competiţie ce începe miercuri. Este cea mai consistentă prezenţă românească de până acum, fiindcă în lupta pentru marele premiu, Palme D'Or, se află două lungmetraje, iar un al treilea film este în concursul pentru prestigiosul premiu "Un Certain Regard". Festivalul de pe Riviera franceză se desfăşoară în acest an sub auspiciile unor măsuri antiteroriste extrem de dure.

11 mai 2016, 08:44
Demonstraţie de forţă a cineaştilor români la festivalul de la Cannes

Cristian Mungiu vrea să ia încă un „Palme D’Or” cu „Bacalaureat”. Pelicula spune povestea unui doctor dintr-un oraş de provincie, acesta trebuie să decidă care este cea mai bună cale de urmat pentru copilul său. Mungiu este la a treia participare în competiţia oficială de la Cannes. În 2007 a obţinut chiar marele premiu, Palme D’Or.

La Palme D’Or aspiră şi Cristi Puiu cu pelicula „Sierranevada”, o coproducție internațională despre o familie care se întâlneşte pentru un parastas, la trei zile după atacul terorist de la „Charlie Hebdo”. România are şi un scurtmetraj în cursa pentru Palme D’Or: „4:15 P.M. Sfârşitul lumii” este scris şi regizat de doi cineaşti debutanţi.

Pentru cel mai bun debut, Camera D’Or, şi pentru premiul „Un Certain Regard” concurează „Câini”, debutul în lungmetraj al regizorului Bogdan Mirică, ce va avea premiera mondială la Cannes. Şi producătoarea Ada Solomon, care a adus în România „Ursul de Argint” cu pelicula „Aferim”, poate lua un premiu la Cannes cu filmul Toni Erdmann”, în care joacă mai mulţi actori români.

De aceea, ediţia din acest an se desfăşoară în condiţii de maximă securitate. Peste 400 de agenţi de securitate, sute de poliţişti şi membri ai forţelor speciale au fost mobilizaţi pentru a-i păzi pe cei 45.000 de oameni aşteptaţi să viziteze Coasta de Azur pe durata festivalului, care se va încheia pe 22 mai.

Citeşte şi Cannes 2016. Lista oficială a filmelor participante la festivalul din acest an