Departamentul de Stat al SUA a ordonat evacuarea familiilor angajaţilor guvernului din Bolivia

Departamentul de Stat al SUA a ordonat membrilor familiilor angajaţilor guvernului american să părăsească  Bolivia și a autorizat plecarea personalului diplomatic neesențial, din cauza protestelor și confruntărilor violente ce s-au extins în toată ţara, după ce politicianul de opoziție, Jeanine Añez, s-a declarat „președinte interimar” în urma demisiei forțate a lui Evo Morales.

RomaniaTV.net
13 nov. 2019, 13:07
Departamentul de Stat al SUA a ordonat evacuarea familiilor angajaţilor guvernului din Bolivia

Departamentul de Stat al SUA a ordonat membrilor familiilor angajaţilor guvernului american să părăsească Bolivia și a autorizat plecarea personalului diplomatic neesențial, din cauza protestelor și confruntărilor violente ce s-au extins în toată ţara, după ce politicianul de opoziție, Jeanine Añez, s-a declarat „președinte interimar” în urma demisiei forțate a lui Evo Morales.

„Guvernul SUA are capacitatea limitată de a furniza servicii de urgență cetățenilor americani”, a declarat Departamentul de Stat într-un aviz emis marți prin care anunța evacuările și instituie o interdicție de călătorie în țară. Misiva a avertizat despre „manifestații recurente, greve, blocaje rutiere și marșuri în marile orașe din Bolivia.”

Bolivia a fost prăpădită de proteste violente de la alegerile prezidențiale de la sfârșitul lunii octombrie, în care cifrele opoziției au refuzat să accepte victoria lui Morales. După săptămâni de neliniște pentru rezultatul contestat, brățatul militar de top a presat demisia liderului socialist, forțându-l pe Morales să fugă din țară și să caute azil politic în Mexic în ceea ce a trântit ca lovitură de stat.

În ciuda avizului de evacuare bruscă și a interdicției de călătorie a Departamentului de Stat, care par să recunoască situația care se deteriorează în Bolivia, Washingtonul a salutat demisia lui Morales ca un triumf pentru „democrație” și „voința poporului”.