Departamentul de Stat al SUA promite să ne apere în caz de atac al Rusiei: Angajamentul administraţiei Biden faţă de Articolul 5 rămâne de neclintit

Întrebată, într-un briefing de presă, cum comentează declaraţiile fostului preşedinte Donald Trump referitoare la solidaritatea NATO, precum şi ideea fostului său consilier, Keith Kellogg, de a elimina conceptul Articolului 5 din Tratatul Atlanticului de Nord, Yuri Kim a menţionat de la bun început că nu va face comentarii despre politica internă, pentru că „asta nu este ceva ce fac diplomaţii”.

20 feb. 2024, 20:13
Departamentul de Stat al SUA promite să ne apere în caz de atac al Rusiei: Angajamentul administraţiei Biden faţă de Articolul 5 rămâne de neclintit

Yuri Kim a dat însă asigurări că administraţia Biden şi guvernul actual al Statelor Unite rămân ataşate principiului solidarităţii din NATO. „Angajamentul nostru faţă de articolul 5 rămâne de fier şi este important ca toţi aliaţii să se ridice la înălţimea obligaţiilor reciproce pe care le avem unul faţă de celălalt”, a spus Yuri Kim.

Totuşi, a atras ea atenţia, „acest lucru include respectarea angajamentului pe care ni l-am luat unul faţă de celălalt. Am făcut acest lucru acum 10 ani în Ţara Galilor, că fiecare dintre ţările noastre va cheltui 2% din PIB pentru apărare şi 20% din această sumă (va fi alocată) pentru investiţii de capital”, a reamintit diplomatul de rang înalt din Departamentul de Stat.

„Este extrem de important pentru toţi aliaţii să ne respectăm angajamentul pe care ni l-am luat unii faţă de alţii în toate privinţele”, a punctat ea.

Yuri Kim a precizat cu că până la summitul de la Washington din luna iulie a acestui an, aproape 20 de aliaţi îşi vor fi respectat acest angajament.

„Dar, în sens mai larg, în special în ultimii trei ani, fiecare aliat şi-a mărit cheltuielile pentru apărare. Aşadar, cred că mesajul este clar. Cred că a fost auzit de toţi partenerii noştri aliaţi şi cu toţii luăm măsuri în consecinţă”, a subliniat Yuri Kim, sugerând că cea mai bună apărare faţă de eventuale iniţiative ale lui Trump în ceea ce priveşte Tratatul NATO ar fi ca toţi membrii să îşi respecte angajamentele, pentru a nu-i oferi pretexte pentru o schimbare de optică.

Fostul preşedinte republican Donald Trump, care cel mai probabil va concura cu Joe Biden în alegerile din noiembrie pentru a reveni la Casa Albă, şi-a atras critici din partea preşedintelui democrat şi a unor înalţi oficiali occidentali atunci când a sugerat, la un miting electoral, că nu-i va apăra pe aliaţii din NATO care nu cheltuiesc suficient pentru apărare şi că ar încuraja, chiar, Rusia să îi atace.

Ulterior, un important consilier pe probleme de securitate naţională al lui Donald Trump a declarat pentru Reuters că, dacă fostul preşedinte va reveni la putere, va face presiuni pentru schimbări în NATO care ar putea duce la pierderea protecţiei unor ţări membre împotriva unui atac extern. Keith Kellogg, general locotenent în retragere şi fost şef de cabinet al Consiliului de Securitate Naţională al fostului preşedinte, a declarat că dacă un membru al alianţei nu cheltuieşte cel puţin 2% din produsul său intern brut pentru apărare, aşa cum a fost convenit, el ar susţine eliminarea protecţiei oferite de Articolul 5 din Tratatul Atlanticului de Nord. Kellogg a refuzat să spună dacă a discutat propunerea sa cu Trump, deşi a spus că discută frecvent despre viitorul NATO.

 

Oficial de rang înalt din Departamentul de Stat, întrebat de pericolul unei invazii ruse în Moldova: Se cuvine să privim foarte atent la acţiunile lui Putin, nu la cuvintele sale şi să ne pregătim în consecinţă. Toţi vecinii Rusiei dorm cu un ochi deschis

Statele Unite nu au încredere în ceea ce spune liderul de la Kremlin şi preferă să privească la acţiunile sale, precauţia fiind atitudinea cea mai potrivită atunci când este vorba de Vladimir Putin, pentru a lua măsuri în consecinţă, a declarat marţi un oficial cu rang înalt din Departamentul de Stat atunci când a fost întrebată de News.ro dacă SUA sunt îngrijorate de o eventuală extindere a invaziei ruse în Republica Moldova sau de un amestec al Moscovei în alegerile din această ţară.

Zelenski spune că situaţia este extrem de dificilă în mai multe părţi ale liniei frontului şi face apel la unitate. Rușii atacă din cinci direcții în Ucraina

„Cred că am văzut cu toţii sau am auzit de interviul recent al jurnalistului american (Tucker Carlson – n.r.) în care Putin a pretins cu mare uşurinţă că nu are nicio intenţie de a merge în Polonia şi Lituania. Cred că este foarte important să ne reamintim că la fel a fost şi asigura că nu are nicio intenţie de a merge în Ucraina şi iată unde am ajuns”, a declarat într-un briefing de presă Yuri Kim, adjunctul principal al asistentului secretarului de stat pentru afaceri europene şi eurasiatice.

„M-aţi întrebat dacă suntem îngrijoraţi. N-aş spune că îngrijoraţi este cuvântul potrivit, dar suntem precauţi şi se cuvine să fim atenţi, în propriul nostru interes. Încă o dată, se cuvine să privim foarte atent la acţiunile lui Putin, nu la cuvintele sale şi să ne pregătim şi să ne mişcăm în consecinţă”, a spus Yuri Kim, răspunzând la întrebarea News.ro dacă SUA sunt îngrijorate de o eventuală extindere a războiului în Republica Moldova sau de încercările de amestec al Moscovei în alegerile care vor avea loc în această ţară.

„Din nou, vreau doar să subliniez că, mai degrabă decât să ne concentrăm asupra unor cazuri specifice, trebuie să privim imaginea de ansamblu şi să ţinem cont de faptul că Putin conduce un regim care a desfăşurat un atac nemilos şi nejustificat împotriva unui vecin, că toţi vecinii Rusiei, sincer, dorm acum cu un ochi deschis, aşa cum ar trebui”, a declarat Yuri Kim ca o concluzie a briefingului său pe care l-a susţinut marţi cu ocazia împlinirii, în curând, a doi ani de război în Ucraina.

Joe Biden îl acuză de crimă pe Vladimir Putin: „El e responsabil pentru moartea lui Navalnîi. Dacă Putin ar ataca un aliat NATO, SUA vor apăra fiecare centimetru”
„Vedeţi impactul acestui lucru de peste tot, din Armenia până în Kârgâzstan”, a adăugat ea. „Aşa că eu cred că ar trebui să ne concentrăm asupra acestui aspect”, a subliniat diplomatul american.
„Al doilea lucru pe care trebuie să-l reţinem este că trebuie să ne implicăm cu adevărat în apărarea libertăţii ţărilor individuale şi să luăm măsuri atunci când ţări precum Rusia şi tirani precum Putin se angajează într-un program de ucidere a taţilor, de violare a mamelor şi de furt de copii. Acest lucru este ceva ce nicio ţară nu ar trebui să accepte şi nu ar trebui să creadă că nu-i afectează propriile interese naţionale”, a punctat oficialul cu rang înalt din Departamentul de Stat.