Zelenski spune că situaţia este extrem de dificilă în mai multe părţi ale liniei frontului şi face apel la unitate. Rușii atacă din cinci direcții în Ucraina

Potrivit The New York Times, rușii sunt în ofensivă în cel puțin cinci sectoare ale frontului, în timp ce ucrainenii rămân fără muniție și soldați.

19 feb. 2024, 23:11
Zelenski spune că situaţia este extrem de dificilă în mai multe părţi ale liniei frontului şi face apel la unitate. Rușii atacă din cinci direcții în Ucraina

Rusia exploatează întârzierile în ceea ce priveşte ajutorul internaţional acordat Ucrainei, iar situaţia în zonele în care sunt concentrate trupele Moscovei este „extrem de dificilă”, a declarat luni preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, în discursul video către compatrioţi, în care a făcut apel la unitate naţională şi solidaritate cu Ucraina.

Zelenski a spus că a vizitat linia frontului în sectorul Kupiansk, din nord-est, o zonă recucerită de Ucraina în 2022, dar unde forţele ruseşti au fost active în ultimele luni. Vizita sa a avut loc la câteva zile după ce Rusia a obţinut controlul asupra oraşului Avdiivka, situat mai la sud, după luni de lupte intense, aceasta fiind cea mai mare victorie a Moscovei pe linia frontului din ultimele nouă luni.

„Există acum o situaţie extrem de dificilă în mai multe părţi ale liniei frontului, tocmai acolo unde trupele ruseşti au concentrat rezervele maxime”, a declarat Zelenski. „Ei profită de întârzierile în ceea ce priveşte ajutorul acordat Ucrainei şi aceasta este o chestiune foarte sensibilă. Lipseşte artileria, este nevoie de apărare aeriană pe linia frontului şi de arme cu rază de acţiune mai lungă”, a recunoscut preşedintele ucrainean.

Cu toate acestea, Zelenski şi-a exprimat încrederea că în cele din urmă Congresul american va aproba un pachet mare de ajutor extern, inclusiv asistenţă pentru Ucraina, care a fost întârziat de disputele dintre politicienii republicani şi democraţi. Preşedintele SUA, Joe Biden, a declarat luni că este dispus să se întâlnească cu preşedintele Camerei Reprezentanţilor, Mike Johnson, pentru a discuta despre proiectul de finanţare, adăugând că republicanii fac o greşeală prin faptul că se opun pachetului de ajutor.

Senatul american a adoptat în această lună un pachet de ajutor de 95 de miliarde de dolari care include fonduri pentru Ucraina, dar Johnson a refuzat să supună acest pachet unui vot în Camera Reprezentanţilor, pe care republicanii o controlează cu o diferenţă de 219 la 212.

Polonia a ridicat de la sol avioane de luptă după ultimul atac rusesc asupra Ucrainei

„Lucrăm cu partenerii noştri cât mai mult posibil pentru a restabili şi a extinde sprijinul. Aş dori, de asemenea, să le mulţumesc tuturor ucrainenilor, tuturor companiilor noastre şi partenerilor noştri care au înfiinţat deja producţia de arme, producţia de obuze, drone şi război electronic – o nouă producţie care creşte în viteză. Bineînţeles, încă nu putem satisface toate nevoile pe cont propriu, dar fiecare lună se adaugă la puterea şi capacităţile Ucrainei. Le mulţumesc tuturor celor care lucrează pentru acest lucru”, a spus Zelenski înainte de a face o pledoarie pentru unitate şi solidaritate naţională.

„Este extrem de important ca toată lumea să ajute cât de mult poate anumite unităţi, anumite zone, anumiţi soldaţi şi întreaga ţară. Unitatea ar trebui să se manifeste nu doar în gânduri şi cuvinte, ci şi în acţiuni şi neapărat în activitatea de dragul unor obiective comune, de dragul întregului nostru stat”, a punctat liderul de la Kiev.

Preşedintele ucrainean a taxat ceea ce a numit „o situaţie care demonstrează erodarea solidarităţii în fiecare zi” şi s-a referit la protestele fermierilor polonezi, care blochează graniţa vestică. El a făcut apel la găsirea unei soluţii „raţionale”, sugerând că ar trebui să existe o implicare mai amplă, europeană.

„Ceea ce se întâmplă la graniţa noastră vestică – graniţa cu Polonia – nu poate fi considerat normal sau obişnuit. Avem nevoie de o judecată simplă şi clară. Doar 5 % din exporturile noastre agricole trec pe la frontiera poloneză. Aşadar, situaţia nu se referă cu adevărat la cereale, ci mai degrabă la politică. Iar în apropiere de Kupiansk, nu departe de graniţa cu Rusia, unde artileria inamică trage în mod constant, ştirile de la graniţa cu Polonia par batjocoritoare. Avem nevoie de decizii comune, decizii raţionale, pentru a ieşi din această situaţie. Deciziile sunt ale noastre şi ale polonezilor, în primul rând, şi ale tuturor celor din Europa cărora le pasă de soarta Europei”, a punctat liderul ucrainean în finalul alocuţiunii sale video de luni seara.

Citeşte şi: VIDEO Ucraina a mai scufundat o navă rusească în Marea Neagră. Peste 10 nave din flota lui Putin au fost avariate

Armata ucraineană a raportat luni tiruri intense din partea trupelor ruse în apropiere de Robotîne, un sat din regiunea Zaporojie, în sudul Ucrainei, localitate asupra căreia trupele ucrainene au preluat controlul în contraofensiva din vara trecută.

„Inamicul a condus 10 tentative nereuşite de atac asupra poziţiilor forţelor de apărare (ucrainene) în zona Robotîne. Aici, situaţia este schimbătoare, inamicul recurge la tiruri susţinute”, a indicat Dmitro Lihovii, purtător de cuvânt militar ucrainean pentru acel sector de front.

Acesta mai afirmă că armata ucraineană a respins atacuri efectuate „cu un număr important de vehicule blindate”, dar ruşii au început să atace cu „grupuri mici de asalt şi mai multe vehicule blindate”, precum şi cu aviaţia care „operează activ”.

„Aceste tentative de acţiuni ofensive sunt stopate, inamicii sunt eliminaţi în jurul Robotîne”, susţine în acest timp generalul Oleksandr Tarnavski, comandantul ucrainean responsabil pentru acel sector de front.

Canalul de Telegram „DeepState”, apropiat armatei ucrainene, a anunţat duminică seară că trupele ruse au reuşit să străpungă apărarea ucraineană la Verbove, localitate situată la câţiva kilometri est de Robotîne. Potrivit blogului militar rus Rîbar, trupele ruse ar fi pătruns în partea de sud a localităţii Robotîne.

Această localitate a fost recuperată de armata ucraineană în luna august, acţiune prezentată atunci de Kiev ca un succes major al contraofensivei ucrainene care în cele din urmă s-a încheiat fără câştiguri teritoriale majore.

Noile acţiuni ofensive ruse pe frontul din sudul Ucrainei au început în weekend, în timp ce trupele ruse preluau controlul asupra oraşului Avdiivka, la circa 150 de kilometri nord-est de Robotine, după patru luni de asediu asupra oraşului.

În sectorul de front Avdiivka, „ruşii se regrupează, şi-au atins obiectivele tactice” şi „transferă probabil unităţi (de la Avdiivka) spre alte sectoare” ale frontului, a mai menţionat purtătorul de cuvânt militar ucrainean Dmitro Lihovii.

De partea sa, Ministerul rus al Apărării a susţinut în raportul său zilnic despre evoluţia frontului ucrainean că trupele sale au „eliberat complet cocseria de la Avdiivka”, ce mărgineşte partea de nord a oraşului pe o suprafaţă de 340 de hectare şi care a fost ultima poziţie fortificată a trupelor ucrainene înaintea retragerii lor de pe acel sector al frontului.

Armata rusă a ocupat poziţii mai avantajoase pe frontul din regiunea Doneţk, mai afirmă ministerul rus, fără a face totuşi referire la zona Robotine.

În acest timp, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a vizitat o brigadă care apără regiunea Kupiansk, pe frontul de nord-est, unde trupele ruse sunt de asemenea în ofensivă de mai multe luni. Potrivit unui comunicat al preşedinţiei, Zelenski a abordat acolo „furnizarea de echipamente, muniţii şi alte elemente urgente unităţilor” militare ucrainene, în contextul în care armata ucraineană se confruntă cu o criză acută de arme şi muniţii.

Noul comandant-şef al armatei ucrainene, generalul Oleksandr Sîrski, a afirmat luni că antiaeriana ucraineană a doborât două avioane de luptă ruseşti Suhoi SU-34 şi Suhoi SU-35, „care atacau poziţiile noastre cu bombe ghidate”.

Potrivit The New York Times, rușii sunt în ofensivă în cel puțin cinci sectoare ale frontului, în timp ce ucrainenii rămân fără muniție și soldați.

Rușii atacă simultan în direcțiile Avdiivka, Mariinka, Robotîne, Kremenka și Bahmut.

Federația Rusă a acumulat până la 40.000 de militari în zona Mariupol și aproximativ 110.000 în zona Kupiansk și Lîman. Rusia încearcă să recâștige teritoriile pe care Forțele Armate ale Ucrainei le-au eliberat în timpul contraofensivelor din 2022 și 2023.