Care e diferența dintre depresie și anxietate. Nu neglija sub nicio formă acest simptom!

Depresia și anxietatea sunt printre cel mai des întâlnite tulburări ale secolului 21. De câte ori nu ați auzit persoane care spun "nu am o zi prea bună, m-am certat cu X, sunt în depresie". În acest caz vorbim doar despre o stare de moment, depresia e, în schimb, o afecțiune mult mai gravă și deloc de neglijat.

19 ian. 2022, 17:25
Care e diferența dintre depresie și anxietate. Nu neglija sub nicio formă acest simptom!

Mulți încurcă depresia cu anxietatea și invers. Lucrurile sunt puțin diferite. În linii mari, depresia poate fi declanșată de gândul unei pierderi – o concediere, un divorț sau un deces, iar anxietatea este, de obicei, legată de teama de necunoscut.

Tulburarile de depresie si anxietate au o baza biologica. De exemplu, nivelurile scazute ale serotoninei joaca un rol fundamental in ambele tulburari. Alte substante chimice din creier, cum ar fi dopamina si adrenalina, au de asemenea impact asupra depresiei si anxietatii.

In cazul în care anxietatea ta este suficient de severă pentru a interfera cu viața de zi cu zi, discută cu medicul de familie sau caută consultanță specializată. Simptomele pot include oricare din urmatoarele:

  • griji extreme sau teamă în majoritatea timpului sau sentiment de panică repetat
  • sentimente iraționale de teamă, groază sau pericol
  • simptome fizice frecvente, precum agitația, nesiguranța și tremuratul, greața, bufeuri de caldura si de frig, amețeala, dificultati de respiratie sau urinarea
  • frecventa în absenta unei amenintări rationale
  • ganduri recurente nelinistitoare si comportamente repetitive incontrolabile care au scopul de a reduce anxietatea declansata de acele ganduri.

Iată cum recunoști depresia:

  • sentimente prelungite de tristete sau iritabilitate
  • pierderea interesului față de activitati care altădată îți plăceau
  • mult mai mult sau mai putin somn sau alimentatie decat de obicei
  • sentimente de vinovătie, sentimentul lipsei de valoare sau lipsa de speranță
  • sentiment de neliniște și incapacitatea de a sta locului
  • probleme de concentrare și de luare a deciziilor

Depresia este una dintre cele mai răspândite boli ale mileniului trei, iar Organizaţia Mondială a Sănătăţii estimează că peste 300 de milioane de oameni de toate vârstele au fost afectaţi în 2015, ceea ce înseamnă o creştere de 18% în zece ani, aproape 800.000 de persoane se sinucid anual din această cauză (ref 2015), iar 15% dintre femei suferă de depresie la un anumit moment pe parcursul vieţii.

De asemenea, depresia a fost declarată a treia cauză de dizabilitate la nivel global în 2014, iar până în 2020, specialiştii consideră ca va deveni principal cauză.

Ambele afecțiuni pot porni de la anumiți factori, precum singurătatea, stresul, o schimbare majoră în viață, probleme financiare, divorț, naștere, consum de alcool sau droguri, pierderea unei persoane dragi, boli grave.

Citește și Alimentul care tratează plămânii. Întărește imunitatea și ajută la depresie

Citește și Alimentele esențiale care te ajută să lupți împotriva depresiei de sezon. Cum putem stimula „hormonul fericirii”