Deputat UDMR: S-ar putea întâmpla ca niciun partid maghiar să nu intre în Parlament

Deputatul UDMR Mureş Kerekes Karoly spune că "s-ar putea întâmpla ca niciun partid maghiar să nu intre în Parlament", afirmând că, chiar şi în eventualitatea în care vor exista aleşi maghiari în Parlament, dacă aceştia nu vor putea constitui un grup parlamentar, "n-ai făcut nimic".

RomaniaTV.net
12 oct. 2012, 06:48
Deputat UDMR: S-ar putea întâmpla ca niciun partid maghiar să nu intre în Parlament

Deputatul UDMR Mureş Kerekes Karoly a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că nu li se poate interzice reprezentanţilor PPMT să participe cu candidaţi proprii la alegerile generale, însă a susţinut că acest fapt va periclita reprezentarea maghiarilor în Parlament.

„Să fie clar acest lucru: nu li se poate interzice, pentru că partidele pentru ce se înfiinţează? Pentru a participa la alegeri, nu? Dar această problemă are şi altă latură. În cazul nostru, nu e chiar bine această soluţie, pentru că s-ar putea întâmpla ca niciun partid maghiar să nu intre în Parlament. Deci se periclitează de fapt prezenţa reprezentării minorităţii maghiare în Parlamentul României”, a spus Kerekes Karoly.

Întrebat despre posibilitatea accederii în Parlament a maghiarilor mulţumită pragului alternativ, la care s-a referit preşedintele PPMT, Toro T. Tibor, deputatul UDMR a arătat că dacă maghiarii nu-şi vor putea constitui un grup parlamentar propriu, nu vor avea practic influenţă.

„S-ar putea să se întâmple aşa cum zic ei (să intre maghiari în Parlament mulţumită pragului alternativ – n.r.). Dar dacă nu vom reuşi să intrăm în Parlament într-un număr suficient, atunci nu putem forma un grup parlamentar. Şi dacă nu ai grup parlamentar, ci sunt nişte parlamentari, acolo, indiferent că de la PCM sau UDMR, dacă suma lor nu reprezintă acel număr care este necesar pentru un grup parlamentar, n-ai făcut nimic”, a spus Kerekes Karoly, care a explicat că fără un grup parlamentar nu se pot obţine funcţii în Parlament.

El a adăugat că, pe baza rezultatelor din alegerile locale, este convins că reprezentanţii UDMR vor fi susţinuţi de comunitatea maghiară.

În acelaşi context, deputatul UDMR a spus că „nu e sigur” că se va produce fuziunea între PPMT şi PCM, pentru că există o mulţime de proceduri care trebuie îndeplinite şi nu ştie dacă mai e timp, însă aceasta nu este exclusă.

Preşedintele Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT), Toro T. Tibor, susţine că formaţiunea va intra în Parlament prin atingerea pragului electoral alternativ, el anunţând şi primii candidaţi ai organizaţiei, între care se află şi el.