Deputat USR-PLUS: „Cred că școlile vor fi redeschise la jumătatea lunii martie. Acum riscul e foarte mare”

Adrian Wiener, deputat USR-PLUS, de profesie medic, nu crede că va fi posibilă redeschiderea școlilor începând cu data de 8 februarie.

13 ian. 2021, 13:14
Deputat USR-PLUS: „Cred că școlile vor fi redeschise la jumătatea lunii martie. Acum riscul e foarte mare”

Adrian Wiener, deputat USR-PLUS, e de părere că redeschiderea unităților de învățământ din februarie nu este o variantă sigură.

”Nu cred că este posibil. Trebuie luat în calcul indicele de reproducere al acestui virus, în contextul în care presupunem deja că noua tulpină din Marea Britanie într-o oarecare măsură a înlocuit vechea tulpină și în România și contagiozitatea și riscul sunt foarte mari.

Eu cred că pentru a reveni în siguranță în școli, cred că ar trebui să fi trecut prin etapa de vaccinare o masă semnificativă a profesorilor și de ce nu și a elevilor peste 16 ani, bineînțeles, doar cei care doresc. Ideal ar fi să dorească cât mai mulți dintre ei, dar cred că încă și nu e vorba doar de activitățile din interiorul școlii, e vorba de mijloacele de transport până și dinspre școală, de aglomerările pe care în general școala le produce în mod natural, în mod firesc”, a declarat deputatul USR-PLUS pentru Radio France International.

Medicul parlamentar estimează că școlile ar putea fi redeschise la mijlocul lunii martie: ”Mai degrabă, cred că undeva pe la jumătatea lunii martie. Cred că până atunci, măcar cadrele didactice să ajungă și la cea de-a doua vaccinare la rapel”.

Tot o părere asemănătoare are și medicul Andreea Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății. În schimb, alți specialiști în domeniul sănătății, cum ar fi Alexandru Rafila sau Mihai Craiu, spun că școlile trebuie deschise urgent.

Citiți și Dr Mihai Craiu, despre redeschiderea școlilor: Așa am putea permite deschiderea școlilor și grădinițelor. Copiii noștri merită să incercăm!

Când se ia o decizie privind redeschiderea școlilor

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat că încă nu știe cum vor începe școlile în semestrul al doilea și că o decizie în acest sens va fi anunțată cu o săptămână înainte de data de 8 februarie.

Ministrul Educaţiei a precizat că „cele trei săptămâni rămase din semestrul întâi se vor derula online. Semestrul întâi se va încheia online”.

Sorin Cîmpeanu a explicat că a cerut, prin ordonanţă de urgenţă, ca şcoala online să nu fie prelungită după data la care începe semestrul al doilea.

Citiți și Sorin Cîmpeanu, despre situaţia celor 65 de mii de elevi care riscă să rămână cu mediile neîncheiate. Scenariile deschiderii şcolilor

Citiți și Alexandru Rafila dă cărţile pe faţă: E absolut fezabil ca școlile să se redeschidă pe 8 februarie. Nici nu trebuiau să se închidă!