Deputata PSD Simona Maya Teodoriu explică de ce nu ar trebui ca un judecător CCR să fi fost membru de partid: „S-ar închide un capitol de discuții și atacuri”

Camera Deputaților a adoptat proiectul de lege prin care noii judecători ai Curții Constituționale Române (CCR) trebuie să nu fi fost membri de partid în ultimii opt ani înainte de numire.

04 ian. 2022, 21:41
Deputata PSD Simona Maya Teodoriu explică de ce nu ar trebui ca un judecător CCR să fi fost membru de partid: „S-ar închide un capitol de discuții și atacuri”

Unii membri PSD spun că proiectul nu este o prioritate. Alții, în schimb, se întreabă de ce a fost impus un termen de opt ani în această modificare și dacă nu ar fi fost mai bine ca viitorii judecători ai CCR să nu fi avut niciodată tangență cu politica.

Deputata PSD Simona Maya Teodoroiu, fost judecător al Curții Constituționale, a spus ce părere are despre acest proiect și a spus care crede că ar fi profilul ideal al unui judecător CCR.

„Proiectul de lege propune ca persoana care candidează la funcția de judecător al Curții Constituționale să nu fi fost membru al unui partid politic sau al unei formațiuni politice, indiferent de nivelul de reprezentare sau specificul activității sau funcției politice ocupate (local, național, european sau internațional), cu cel puțin opt ani înaintea numirii sale în funcția de judecător constituțional”, a spus Simona Maya Teodoriu.

Gândul: Faptul că până acum au fost la CCR judecători care nu ar fi corespuns unui astfel de amendament, dacă el ar fi existat, e o dovadă că politicul a fost prezent în luarea unor decizii, că a influențat acei judecători care au avut tangență cu politica?

„Nu poate fi interpretat ca o dovadă că politicul a fost prezent în luarea unor decizii ale Curții. Dar această prevedere legală este o garanție concretă, efectivă, de respectare a cerințelor constituționale privind independența și imparțialitatea judecătorului Curții Constituționale, prevăzute de art. 145 din Constituție.

Am urmărit, în acest sens, pe de o parte, consolidarea încrederii publice în exercitarea independentă și imparțială a mandatului de judecător constituțional – prin instituirea perioadei de cel puțin opt ani, în care candidatul la funcția de judecător constituțional să se fi îndepărtat de lumea politică, iar pe de altă parte, este și o măsură binevenită, în opinia mea, de protecție a Curții Constituționale, care este și rămâne o instituție-cheie în arhitectura constituțională a statului, de felurite atacuri și critici, exact pe aceste teme sau motive, prezente des în spațiul public în ultimii ani. În acest fel, s-ar închide un ”capitol” de discuții și atacuri, deseori nedrepte sau nefondate, dar la care Curtea nu putea răspunde printr-un text de lege corespunzător”, a mai spus deputata PSD.

Întrebată dacă consideră acest proiect o prioritate, Teodoriu a mai spus:  „Acest proiect de lege a fost inițiat și asumat chiar de președintele Partidului Social Democrat, domnul Marcel Ciolacu, de mine, în calitate de deputat, și de colega mea din circumscripția Prahova, doamna senator Laura Fulgeanu-Moagher. Pot exista, desigur, diverse puncte de vedere în partid sau în coaliție, care sunt convinsă că vor fi discutate și armonizate.

Două argumente esențiale cred că am adus deja: unul se referă la ceea ce subliniam înainte, anume necesitatea unor garanții legale concrete, care să dea efectivitate cerințelor constituționale privind independența și imparțialitatea judecătorilor Curții.

Un altul vine din experiența mea de fost judecător al Curții – este important să poți judeca ferit, pe cât posibil, de atacuri publice, or acest proiect îndeplinește și un rol de protecție a instituției Curții Constituționale și de consolidare a credibilității sale. Aceasta în condițiile în care am luat act cu toții de ceea ce CJUE a arătat de curând, anume că dreptul Uniunii Europene nu se opune ca deciziile Curții Constituționale să fie obligatorii pentru instanțele de drept comun, cu condiția ca independența acestei Curți, în special față de puterile legislativă și executivă, să fie garantată”.