Proiectul privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe în vacanţa parlamentară, adoptat. Reacţia vicepremierului Turcan

Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, proiectul de lege privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe în vacanţa parlamentară.

18 dec. 2019, 09:44
Proiectul privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe în vacanţa parlamentară, adoptat. Reacţia vicepremierului Turcan

UPDATE. S-au înregistrat 288 voturi ”pentru” şi 16 abţineri. Membrii Comisiilor juridică şi de buget de la Cameră au adoptat miercuri, în unanimitate, un raport suplimentar favorabil acestui proiect, după ce marţi dăduseră un raport de respingere.

„Amendamentele votate au venit să ţină seama de acele recomandări ale Consiliului Legislativ, însă Guvernul, pentru domeniile care au fost eliminate din legea de abilitare, are în continuare inclusiv pe perioada vacanţei parlamentare calea ordonanţei de urgenţă. Sunt două chestiuni legate de domeniul economiei şi un domeniu de buget-finanţe, erau reglementări de natură specială – cum ar fi legea energiei electrice, spre exemplu. Guvernul are în continuare, potrivit Constituţiei, calea ordonanţei de urgenţă pentru aceste domenii eliminate astăzi”, a declarat deputatul PNL Gabriel Andronache.

Proiectul de lege stabileşte următoarele domenii de reglementare pentru care se solicită abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe pe perioada vacanţei parlamentare: finanţele publice, economie, energie şi mediu de afaceri, lucrări publice, dezvoltare şi administraţie, afaceri interne, transporturi, infrastructură şi comunicaţii, sănătate, cultură, fonduri europene, precum şi prorogarea sau modificarea unor termene prevăzute în acte normative cu putere de lege.

Faţă de proiectul iniţial a fost eliminată posibilitatea Guvernului de a da ordonanţe în privinţa modificării şi completării a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 64/2007 privind datoria publică, a Legii energiei electrice şi a gazelor naturale nr.123/2012, a Legii concurenţei nr. 21/1996.

UPDATE. „Amendamentele votate au venit să ţină seama de acele recomandări ale Consiliului Legislativ, însă Guvernul, pentru domeniile care au fost eliminate din legea de abilitare, are în continuare inclusiv pe perioada vacanţei parlamentare calea ordonanţei de urgenţă. Sunt două chestiuni legate de domeniul economiei şi un domeniu de buget-finanţe, erau reglementări de natură specială – cum ar fi legea energiei electrice, spre exemplu. Guvernul are în continuare, potrivit Constituţiei, calea ordonanţei de urgenţă pentru aceste domenii eliminate astăzi”, a declarat deputatul PNL Gabriel Andronache.

UPDATE.  Vicepremierul Raluca Turcan a afirmat miercuri că, în cazul în care Camera Deputaţilor nu va adopta legea de abilitare a Guvernului pentru a emite ordonanţe în perioada vacanţei parlamentare, Executivul va da OUG şi va convoca Parlamentul în sesiune extraordinară.

„Guvernul urmăreşte de la 1 ianuarie indexarea acestor alocaţii (n.r. – ale copiilor) cu rata inflaţiei după ce ele au fost dublate de către PNL. Este ultima şedinţă a Camerei Deputaţilor (n.r. – din această sesiune) cu excepţia celei pe care vrem să o facem pentru bugetul de stat pe anul viitor, ultima şedinţă în care Camera Deputaţilor poate să decidă următoarele lucruri: abilitarea Guvernului (n.r. – de a emite ordonanţe) pe perioada vacanţei parlamentare pentru ca să poată să muncească. Dacă nu o votaţi nu este absolut nicio problemă, Guvernul va da ordonanţe de urgenţă şi va convoca Parlamentul în sesiune extraordinară pentru că vrem să muncim. Este la latitudinea dvs dacă doriţi să aveţi acest proiect de lege votat sau nu”, a spus Turcan de la tribuna Camerei Deputaţilor.

Ea a explicat că un alt proiect important care ar trebui adoptat de Camera este cel care vizează bugetul acestui for. „Al doilea proiect ţine de bugetul Camerei Deputaţilor care ar fi putut fi necesar în condiţiile în care pregătim bugetul de stat pe anul 2020. Dacă doriţi bine, dacă nu, nu”, a transmis Turcan.

Aceasta şi-a exprimat nemulţumirea că, deşi plenul a decis ca două Comisii de specialitate – buget şi juridică – să dea un raport suplimentar pe legea de abilitare, deputaţii PSD au rămas în sala plenului pentru a dezbate proiectul privind dublarea alocaţiilor.

„Aţi solicitat să trecem la dezbaterea proiectului privind dublarea alocaţiilor care ar conduce la un deficit de 5%, ceea ce ar putea conduce la împrumuturi mai scumpe, fonduri europene sistate, creşterea inflaţiei şi scăderea puterii de cumpărare pentru că economia nu are de unde să susţină lucrul acesta. În timp ce dvs vreţi să dezbatem acest proiect, aţi convocat o comisie care nici măcar nu a avut cvorum pentru că vă ţineţi oamenii aici în sală pentru a merge pe repede înainte şi a face nişte lucruri în stil pur politicianist, încercând să blocaţi majoritatea parlamentară formată în jurul PNL de a avea pentru anul viitor un buget raţional, care să dea credibilitate şi predictibilitate, ca să aduci investitori şi să poţi să foloseşti fonduri europene. Este la decizia dvs ce veţi face cu aceste proiecte de lege, însă vă rog să respectaţi procedurile parlamentare. Haideţi să ajungem la vot. Gândiţi-vă o dată în plus dacă aruncaţi ţara în aer sau dacă doriţi să dăm un semnal de responsabilitate”, a mai spus Turcan.

Liderul grupului PSD din Camera Deputaţilor, Alfred Simonis, a menţionat că deputaţii din cele două comisii vor fi prezenţi la şedinţă după finalizarea dezbaterilor din plen pentru dublarea alocaţiilor.

Comisiile juridică şi de buget ale Camerei Deputaţilor au adoptat, marţi, raport de respingere în cazul acestui proiect. Raportul suplimentar pe care îl vor adopta Comisiile de specialitate va fi supus miercuri votului plenului Camerei Deputaţilor, care este for decizional în acest caz.

Citeşte şi: Guvernul îşi va asuma răspunderea pe Legea bugetului de stat pe 2020, pe Legea bugetului asigurărilor sociale

Guvernul Orban îşi va asuma răspunderea pe Legea bugetului de stat şi pe Legea bugetului asigurărilor sociale. Anunţul a fost făcut de premierul Ludovic Orban la începutul şedinţei de Guvern.