Camera Comunelor respinge toate cele opt „alternative” la Brexit UPDATE

Camera Comunelor a respins miercuri seara, prin vot, toate cele opt ”alternative” la Brexit, anunţă preşedintele Camerei inferioare a Parlamentului britanic John Berkow, relatează BBC News.

27 mart. 2019, 19:50
Camera Comunelor respinge toate cele opt „alternative” la Brexit UPDATE

UPDATE: Parlamentarul conservator Oliver Letwin, arhitectul acestor votudi „indicative” s-a declarat „foarte dezamăgit” de faptul că niciuna dintre „alternative” nu a fost susţinută de o majoritate.

În cazul în care se ajunge la o majoritate luni, „acest lucru va fi în interesul alegătorilor”, a subliniat el.

Sir Oliver Letwin şi-a exprimat de asemenea speranţa ca parlamentarii să ratifice tratatul retragerii al premierului Theresa May.

Ştire iniţială

Deputaţii britanici s-au pronunţat prin vot asupra a opt alternative la Brexit.  John Bercow a preentat cele opt ”opţiuni”, relatează reuters, care le prezintă:

1. ”Moţiunea B” prevede ca Regatul Unit să părăsească Uniunea Europeană (UE) fără acord (”no deal”) la 12 aprilie, potrivit calendarului stabilit săptămâna trecută de către liderii europeni.

2. ”Moţiunea D” propune un acord numit al ”pieţei comune 2.0”, prin aderarea la piaţa unică europeană şi un aranjament vamal, informează news.ro.

3. ”Moţiunea H” sugerează ca Regatul Unit să rămână membru al spaţiului economic european (EEE) şi să adere la Acordul European de Liber-Schimb.

Citeşte şi Brexit, scenarii posibile: Camera Comunelor pune presiune pe Theresa May

4. ”Moţiunea J” propune ca acordul Brexitului să facă parte dintr-un angajament de a negocia cu UE o uniune vamală permanentă şi globală care să vizeze întregul Regat Unit, potrivit news.ro.

5. ”Moţiunea K” reia planul Partidului Laburist, cu privire la o uniune vamală şi o aliniere strânsă la piaţa unică.

6. ”Moţiunea L” îndeamnă la o revocare a Articolului 50 al Tratatului de la Lisabona, a cărui notificare a lansat în mo odifical negocierile cu privire la modalităţile divorţului, în cazul în care Parlamentul nu este de acord cu un Brexit fără acord, aşadar prevede o anulare a Brexitului, potrivit news.ro.

7. ”Moţiunea M” cere un referendum de confirmare a oricărui acord de divorţ.

8. ”Moţiunea O” sugerează ca Regatul Unit să caute un Brexit fără acord ”gestionat” (”managed No-deal”), în cazul în care nu este posibil să se ajungă la un acord al Brexitului.