Moţiunea simplă pe Finanţe a fost respinsă

Camera Deputaţilor a respins, miercuri, moţiunea simplă pe Finanţe intitulată "Tripleta Dăncilă - Vâlcov - Teodorovici sugrumă administraţia publică din România", depusă de liberali.

RomaniaTV.net
03 oct. 2018, 05:26
Moţiunea simplă pe Finanţe a fost respinsă

UPDATE: Camera Deputaţilor a respins, miercuri, moţiunea simplă pe Finanţe.

S-au înregistrat 97 de voturi „pentru”, 157 „împotrivă” şi 24 de abţineri.

UPDATE: Deputatul PNL Lucian-Ovidiu Heiuş i-a transmis, miercuri, la dezbaterea moţiunii simple pe Finanţe, ministrului Eugen Teodorovici că este un adept al populismului economic şi al centralismului excesiv, menţionând că acesta a condamnat la sărăcie primăriile din România indiferent de culoarea lor politică.

„Domnule ministru al Finanţelor Publice, Eugen Orlando Teodorovici, îmi permit să vă dau două sfaturi minime, iar pentru restul vă rog să luaţi meditaţii de la directorii din minister. Nu mai confundaţi veniturile fiscale cu veniturile bugetare şi nu mai credeţi în PIB-ul calculat de nea Ghizdeanu (Ion Ghizdeanu, preşedintele Comisie de Strategie şi Prognoză – n.r.). În urmă cu un an păreaţi un politician de orientare liberalo- progresistă, astăzi constatăm, din păcate, că sunteţi un adept al populismului economic şi centralismului excesiv”, a spus Heiuş la dezbaterea moţiunii simple împotriva ministrului Finanţelor, iniţiată de PNL.

El a mai spus că ministrul de Finanţe a minţit primarii.

„La întâlnirile cu asociaţiile comunelor, oraşelor şi municipiilor aţi promis descentralizarea resurselor şi investiţii importante. După 8 luni, primarii s-au ales cu minciuni deşarte. Dvs. şi PSD aţi reuşit exact ce v-aţi propus: să aduceţi primarii la mila Guvernului pentru a-i putea şantaja cum doriţi. Când s-a votat legea bugetului pe 2018, aţi fost de acord cu propunerea PNL ca impozitul pe venit de natură salarială să rămână administraţiilor publice locale, iar astăzi giraţi furtul a 10 miliarde de lei din bugetele consiliilor locale şi judeţene, condamnând la sărăcie primăriile din România indiferent de culoarea lor politică”, a adăugat deputatul liberal.

Acesta l-a acuzat pe Teodorovici că a crescut artificial veniturile.

„Ca să puteţi avea o rectificare bugetară pozitivă, aţi crescut artificial veniturile în condiţiile în care anul acesta veniturile fiscale în PIB sunt cu 10 la sută mai mici faţă de anul trecut. Nu ştiu cum vă puteţi imagina că ANAF, sub conducerea lui Ionuţ Mişa, va ajunge să atingă nivelul de încasări prognozat. Prin promovarea dlui Mişa în fruntea ANAF, un om slab pregătit şi care excelează doar în alergatul după funcţii, aţi îndreptat către o direcţie greşită această instituţie. Ca dezastrul să fie total, dvs. sabotaţi ANAF nealocând fondurile necesare funcţionării şi modernizării”, a susţinut Heiuş.

El i-a cerut ministrului Teodorovici să oprească risipa banului public.

„Domnule ministru, nu mai visaţi să fiţi prim-ministru sau preşedintele ţării şi staţi cu ochii pe bugetul ţării, nu mai acceptaţi cheltuieli inutile, direcţionaţi cheltuielile spre dezvoltare şi opriţi risipa banului public sau demisionaţi şi visaţi în continuare”, i-a mai transmis deputatul liberal.

UPDATE: Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a declarat miercuri, în plenul Camerei Deputaţilor, la dezbaterea moţiunii simple, că la pilonul II de pensii s-au virat, în primele 7 luni ale anului curent, cu peste zece procente în plus faţă de perioada similară a anului precedent.

„O altă dezinformare pe care o faceţi se referă la Pilonul II de pensii. Realitatea este că nu s-au luat bani de la Pilonul II de pensii, ci s-au dat. Banii viraţi la pilonul II de pensii În primele 7 luni ale anului 2018 au fost cu 0,5 miliarde de lei mai mulţi”, a declarat Teodorovici, miercuri, în plenul Camerei Deputaţilor, la dezbaterea moţiunii simple intitulată „Tripleta Dăncilă-Vâlcov-Teodorovici sugrumă administraţia publică locală din România”.

Acesta a adăugat că creşterea veniturilor de la Pilonul II de pensii este de 11,1%.

„Astfel, în primele 7 luni din 2017 au fost transferate la o cotă de 5,1% aprox. 4 milaird elei, iar înprimele 7 luni ale anului 2018 au fost transferate la o cotă dela o cotă de 3,75%, aproximativ, 4,5 miliarde de lei, in cresteer cu 11,1%”, a precizat ministrul de Finanţe.

UPDATE: Dezbaterile pe moţiunea simplă pe Finanţe depusă de liberali au început, miercuri, în plenul Camerei Deputaţilor.

Textul moţiunii este citit în plen de deputatul PNL Bogdan Huţucă.

 

Moţiunea este semnată de 65 de deputaţi, potrivit News.ro.

Liberalii îi cer ministrului Finanţelor să elimine imediat supraacciza la carburanţi pentru a opri ritmul ameţitor de creştere a preţurilor: ”Aşa cum Mişa a introdus-o peste noapte, şi dumneavoastră o puteţi elimina în câteva zile, dacă vreţi şi dacă chiar dumneavoastră conduceţi ministerul. Stă în puterea dumneavoastră de ministru să domoliţi inflaţia şi pierderea puterii de cumpărare, care a degradat standardul de viaţă pentru peste 80% dintre români”.

Semnatarii îi mai solicită să oprească supraîndatorarea românilor şi a copiilor încă nenăscuţi, folosind banii publici pentru modernizarea României, nu pentru plata dobânzilor de miliarde către creditori.

PNL îi cer lui Teodorovici să demareze imediat proiecte majore de investiţii: ”Vreţi bani mai mulţi la buget, atunci investiţi! Construiţi ceva în ţara asta! Ştiţi bine că nu poţi la infinit să mulgi o vacă, fără să-i dai apă şi de mâncare. Dacă pentru acest obiectiv trebuie să faceţi meditaţii cu doamna Plumb şi să o învăţaţi cum se aduc fondurile europene în România, făceţi-o!”.

Liberalii vor ca Guvernul să lase, de la 1 ianuarie 2019, 100% din impozit către administraţia locală; să asigure primăriilor un buget minimal la nivelul cheltuielilor din 2018, nu din 2017; să aloce bani din bugetul de stat pentru politicile naţionale; să nu mai distribuie bani discreţionar din Fondul de rezervă; să nu mai confişte banii primăriilor şi să aloce cote mai mari din TVA către administraţiile locale.

”În final, vă reiterăm: daţi-l afară pe Darius Vâlcov de la conducerea Ministerului Finanţelor Publice”, îi cer liberalii lui Teodorovici.