Deputaţii au dezbătut moţiunea simplă pe Justiţie. Tudorel Toader, plictisit şi ironic UPDATE

Plenul Camerei Deputaţilor a dezbătut marţi moţiunea simplă, iniţiată de PNL şi USR, intitulată "Ministrul Justiţiei, un ministru de nota 4 (patru)", în care cer demisia lui Tudorel Toader, pe care îl acuză, în 20 de puncte, că prin comportamentul său a "abandonat Justiţia în mâna infractorilor" şi "a trimis România în trecut, în perioada Năstase-Stănoiu, în care dosarele se rezolvau în şedinţe de partid". Moţiunea va fi supusă votului miercuri.

30 oct. 2018, 04:43
Deputaţii au dezbătut moţiunea simplă pe Justiţie. Tudorel Toader, plictisit şi ironic UPDATE

UPDATE Tudorel Toader a luat cuvântul după citirea textului moţiunii. El a spus că revenirea la normalitate înseamnă ca un cetăţean să nu fie trimis în judecată pe nedrept.

Ministrul a dat semne de plictiseală în Parlament, la un moment distribuind pe Facebook o fotografie de la nunta fiului său.

El a fost şi ironic, spunând că cel care evaluează pe cineva trebuie să fie cel puţin egal în grad profesional cu persoana evaluată, referindu-se la deputatul USR Stelian Ion.

„Trecând peste discursul politic sau din alte interese, mesajul pe care vreau să-l transmit este acela de revenire la normalitate în activitatea de înfăptuire a justiţiei. Revenirea la normalitate înseamnă să nu ai un cetăţean care să fie trimis în judecată, să stea în puşcărie, apoi să fie achitat. Sigur, îi dă CEDO 2.000-3.000 de euro, dar vă rog pe voi să spuneţi dacă banii achită şi suferinţa morală”, a spus Tudorel Toader, potrivit News.ro.

El a continuat, spunând că revenirea la normalitate înseamnă respectarea competenţelor, norme juridice clare şi previzibile pe care să le cunoască toţi, înseamnă standarde europene şi reducerea duratei de soluţionare a proceselor, precum şi reducerea numărului de achitări.

„Revenirea la normalitate înseamnă să trecem de la o politică penală represivă, la una preventivă, cu recuperarea prejudiciilor. Înseamnă se reaşezăm competenţele jurisdicţionale”, a subliniat ministrul Justiţiei.

Toader a mai spus că apreciază faptul că în moţiune sunt foarte mult citate din el. El a vorbit despre sistemul sovietic după care ar fi putut fi notat (grila de notare este de la 1 la 5), comendând de asemenea ironic că cel care evaluează pe cineva trebuie să fie cel puţin egal în grad profesional cu persoana evaluată.

„Eu apreciez faptul că autorul moţiunii a citat consistent din spusele mele pe perioada evaluării şi chiar îi mulţimesc, înseamnă că urmăreşte şi chiar reţine din spusele mele. Am observat că a încercat să facă o evaluare pe modelul pe care l-am făcut eu, în 20 de puncte, chiar dacă unele au tot fost repetate. A făcut referire de cel puţin trei ori la sistemul sovietic, din diferite perspective. Spune de nota 4. Nu au spus care a fost şi sistemul de referinţă. Repetând de trei ori sistemul sovietic, după acesta grila de notare este de la 1 la 5. Mai este un principiu care spune că cel care te evaluează trebuie să fie cel puţin egal în grad profesional cu tine şi eu ştiu că domnul deputat ştie conţinutul, proprietatatea afirmaţiilor făcute”, a mai spus Toader.

Citeşte şi: Liviu Dragnea, întrebat cum vor vota deputaţii PSD la moţiunea împotriva ministrului Justiţiei: După propria lor conştiinţă

UPDATE Moţiunea simplă împotriva ministrului Justiţiei, iniţiată de USR şi PNL, a fost citită marţi în plenul Camerei Deputaţilor. Opoziţia îi cere demisia ministrului, caracterizându-l drept „un ministru de nota 4”.

„Spuneaţi că vine pentru fiecare o vreme a evaluării pentru fiecare. A venit vremea evaluării dumneavoastră şi am concluzionat că sunteţi un ministru de nota 4”, se arată în textul moţiunii numită „Ministrul Justiţiei, un ministru de nota 4”, citit de deputatul USR, Stelian Ion.

Partidele semnatare se întreabă cum ar fi arătat România astăzi dacă în urmă cu o sută de ani, în pragul Marii Uniri, ar fi fost condusă de politicieni precum Liviu Dragnea, Călin Popescu Tăriceanu sau Viorica Dăncilă, în locul regelui Ferdinand, reginei Maria sau al lui Ionel Brătianu.

„Nici măcar după un sfert de secol de la recâştigarea libertăţii în 1989, nu reuşim să ne găsim liderii de care să fim mândri, care să ne reprezinte cu cinste în ţară, dar şi în exterior, care să pună mai presus interesul public, în faţa interesului personal”, se arată în textul moţiunii.

PNL şi USR îi cer lui Toader demisia.

Citeşte şi: Cătălin Predoiu: Tudorel Toader este un demolator exersat, din păcate îi lipseşte vocaţia construcţiei

UPDATE Plenul Camerei Deputaţilor a început marţi dezbaterea moţiunii simple „Ministrul Justiţiei, un ministru de nota 4 (patru)”, demers iniţiat de PNL şi USR.

Înainte de începerea dezbaterii, deputatul PMP Robert Turcescu a propus ca votul asupra moţiunii să fie secret cu bile.

„Sunt sincer îngrijorat de sistemul de vot. Vă rog să supuneţi la vot ca votul pentru această moţiune simplă pe Justiţie de mâine să fie un vot secret cu bile. Vă rog să propuneţi plenului acest lucru înainte de a intra în dezbaterea moţiunii”, a spus deputatul PMP.

După o pauză de consultări, propunerea a fost respinsă de plen, înregistrându-se 122 voturi contra, 13 pentru şi 10 abţineri.

Moţiunea este citită de deputatul USR Stelian Ion.

_________

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a ajuns marţi după-amiază la Parlament, unde va fi supusă votului moţiune simplă iniţiată de PNL şi USR, intitulată „Ministrul Justiţiei, un ministru de nota 4 (patru)”. Înaintea şedinţei în care are loc dezbaterea moţiunii, ministrul Tudorel Toader a mers în biroul liderului PSD, Liviu Dragnea.

Tudorel Toader a declarat, înainte de a merge la Parlament, la dezbaterea moțiunii simple la adresa sa, că este pregătit și că are argumente. Întrebat cum vede faptul că moțiune e intitulată „Ministrul Justiției, un ministru de nota 4 (patru)”, Toader a răspuns: „Poate au nostalgiile sistemului sovietic, unde grila de notare e de la 1 la 5″.

Plenul Camerei Deputaților dezbate, marți, moțiunea simplă intitulată „Ministrul Justiției, un ministru de nota 4 (patru)”, în care PNL și USR îi solicită demisia lui Tudorel Toader.

„Pentru acest motiv ar fi trebuit să vă daţi demult demisia! Nu e târziu nici acum! (…) V-aţi făcut de ocară în faţa studenţilor, în faţa colegilor dumneavoastră de catedră pe care nu îi puteţi păcăli sau manipula, v-aţi făcut de râs în faţa întregii ţări, mai puţin a lui Liviu Dragnea & Co. Dumneavoastră sunteţi cel care aduce deservicii grave imaginii României în plan extern, nu atât prin vorbele pe care le rostiţi mai mult sau mai puţin meşteşugit, cât mai ales prin fapte! Degeaba afirmaţi prin fraze aşezate cu grijă că promovaţi independenţa Justiţiei, că sprijiniţi lupta împotriva corupţiei, dacă prin fapte faceţi exact contrariul”, se arată în textul moţiunii.

Iniţiatorii demersului îi reproşează lui Toader că, „în afara unor vizite exotice, făcute pe bani publici (…), a desenării unor proiecte fantasmagorice, cum este Cartierul Justiţiei din Bucureşti”, a unor apariţii publice în care şi-a etalat „dorinţa de avea talent de povestitor”, a afirmaţiilor publice prin care a „afectat independenţa sistemului judiciar”, în afară de „lovitura” pe care încearcă să o aplice „luptei împotriva corupţiei” nu prea are cu ce se lăuda de când a devenit ministru.

Punctual, printre altele, ministrul Justiţiei este acuzat că a promovat „politizarea Justiţiei”. Moţiunea va fi supusă votului miercuri.