Moţiunea pe Justiţie. Dragnea: Deputaţii PSD vor vota după propria conştiinţă. Tăriceanu: E obligaţia noastră să votăm împotrivă

Liviu Dragnea, preşedintele PSD, a declarat marţi, referitor la modul în care vor vota deputaţii PSD la moţiunea împotriva ministrului Justiţiei, că aceştia vor vota după propria lor conştiinţă. Călin Popescu-Tăriceanu, liderul ALDE şi co-preşedinte al coaliţiei de guvernare alături de Liviu Dragnea, a spus că este obligaţia majorităţii să voteze împotriva moţiunii.

RomaniaTV.net
30 oct. 2018, 17:10
Moţiunea pe Justiţie. Dragnea: Deputaţii PSD vor vota după propria conştiinţă. Tăriceanu: E obligaţia noastră să votăm împotrivă

Vor vota „după propria lor conştiinţă”, a declarat Dragnea, referindu-se la votul deputaţilor PSD asupra moţiunii pe Justiţie.

„Nu le dau eu sugestii că s-au tot dat din partea altora în legătură cu domnul Toader. Unii spun că nu mai fie, alţii spun nepărat să rămână şi am zis că cel mai bine este să judece colegii şi să voteze”, a replicat liderul PSD.

Întrebat dacă îşi asumă în cazul în care trece moţiunea, a răspuns: „Eu nu pot să întorc niciodată mâna la spate deputaţilor PSD”.

Călin Popescu-Tăriceanu, liderull ALDE, a declarat marţi, în legătură cu moţiunea simplă împotriva ministrului Justiţiei, că e dreptul Opoziţiei să o depună, dar este obligaţia majorităţii să voteze împotriva acesteia.

„Opoziţia are dreptul şi foarte bine face că foloseşte instrumentele democratice: moţiune simplă, moţiune de cenzură. Eu pledez pentru o democraţie în limitele legale, adică nu am nimic de criticat, adică este sarcina Opoziţiei să întreprindă astfel de măsuri. ALDE face parte din majoritate, deci nu putem decât să ne susţinem punctul de vedere”, a arătat Tăriceanu, la Palatul Parlamentului. 

El a afirmat că Opoziţia are dreptul să folosească instrumentele democratice, el pledând pentru o democraţie în „limitele legale”.

„Să fie un lucru clar – moţiunile nu sunt împotriva ministrului, moţiunile nu afectează ministrul, moţiunea este pe o temă. Nu e un vot de încredere sau de neîncredere în ministru. Că aşa pare, asta e cu totul altceva, dar moţiunile simple, am o experienţă şi pot să vă spun că nu acesta este obiectivul lor. Orice moţiune, pe orice domeniu, găseşte un ministru, fără îndoială, şi e dreptul Opoziţiei să o facă, dar cred că este obligaţia noastră, ca membri ai majorităţii, să votăm împotriva moţiunii”, a spus Tăriceanu.

Moţiunea simplă împotriva ministrului Justiţiei, iniţiată de USR şi PNL, a fost citită marţi în plenul Camerei Deputaţilor. Opoziţia îi cere demisia ministrului, caracterizându-l drept „un ministru de nota 4”.

Înaintea moţiunii, ministrul a declarat, comentând titlul acesteia, că probabil semnatarii sunt adepţii sistemului sovietic, cu note de la 1 la 5. De asemenea, în timpul şedinţei de plen, ministrul a distribuit pe Facebook o fotrografie cu fiul său Teodor şi cu partenera acestuia. Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, face apel la normalitate marţi, în Parlament, unde a fost citită moţiunea simplă împotriva sa, depusă de USR şi PNL. Toader spune că revenirea la normalitate înseamnă ca un cetăţean să nu fie trimis în judecată pe nedrept. El a fost şi ironic, spunând că cel care evaluează pe cineva trebuie să fie cel puţin egal în grad profesional cu persoana evaluată, referindu-se la deputatul USR Stelian Ion.

Votul asupra moţiunii va fi dat miercuri.

Citeşte şi: Deputaţii dezbat moţiunea simplă pe Justiţie. Tudorel Toader, plictisit şi ironic UPDATE