Deputaţii din Comisia de Buget au aprobat reducerea TVA de la 19% la 16%. Reacţia premierului Orban

Deputaţii din comisia de Buget-Finanţe au adoptat un raport favorabil asupra unui proiect privind reducerea TVA de la  19% la 16% și a cotei de TVA pentru alimente de la 9% la 5%, începând din anul 2020.

17 dec. 2019, 09:51
Deputaţii din Comisia de Buget au aprobat reducerea TVA de la 19% la 16%. Reacţia premierului Orban
UPDATE. Premierul Ludovic Orban a declarat că PNL nu susţine proiectul privind reducerea TVA, aflat în dezbatere parlamentară, precizând că proiectul, chiar dacă a fost iniţiat de un liberal, nu a primit susţinere în Biroul Executiv al partidului.

„Nu e un proiect al PNL, e un proiect iniţiat de un parlamentar, e o mare diferenţă între proiectele iniţiate de parlamentari, individual, şi proiectele PNL. Pentru ca un proiect să fie susţinut de PNL, procedura statutară care o avem este ca proiectul să fie analizat, avizat de comisiile de specialitate ale partidului, să obţină aprobarea Biroului Executiv al partidului. (…) PNL nu susţine decât acele proiecte care au respectat procedura de susţinere şi au fost votate în Biroul Executiv, ca atare, nu vom vota un proiect, chiar dacă aparţine unui coleg de-al nostru care a iniţiat un proiect de lege ca parlamentar individual şi nicidecum din partea PNL”, a declarat Ludovic Orban, marţi, la Palatul Elisabeta, întrebat cum vor vota miercuri liberalii în Camera Deputaţilor proiectul privind reducerea TVA.

 
Proiectul a fost inițiat de 5 deputați PNL la finele lunii iunie și a trecut, în octombrie, tacit de Senat, deși senatorii din comisia de buget, care sunt în majoritate tot ai PSD, îi întocmiseră raport negativ. Acum, după pierderea guvernării, aleșii PSD au votat favorabil. Pe lângă reducerea TVA la 16%, proiectul mai prevede aplicarea unei cote TVA reduse de 9% pentru băuturi, mai puțin cele alcoolice, respectiv de 5% pentru anumite produse alimentare.

Au fost 13 voturi pentru reducerea TVA, două voturi împotrivă – Dan Vîlceanu (PNL) şi Cosette Chichirău (USR). Mai mulţi liberali şi membri ai USR s-au abţinut la vot.

Cele mai multe voturi au fost de la PSD, care are majoritate în această comisie şi care a dat raport favorabil în ciuda cererilor PNL de amânare.

Actul normativ, care a fost deja adoptat tacit în Senat, va ajunge miercuri în plenul Camerei Deputaţilor, care este cameră decizională.

În proiectul iniţiat de liberali există şi o estimare a impactului asupra bugetului – peste opt miliarde de lei pe 11 luni de încasare în ceea ce priveşte reducerea TVA la 16% şi peste trei miliarde de lei în ceea ce priveşte reducerea TVA pentru produsele alimentare.