Deputaţii jurişti sugerează conducerii Camerei să sesizeze CCR în cazul deputatului Sebastian Ghiţă

Deputaţii jurişti au adoptat luni un punct de vedere în care sugerează Biroul permanent al Camerei Deputaţilor să sesizeze CCR în cazul interzicerii de către DNA a exercitării funcției de deputat de către Sebastian Ghiță.

RomaniaTV.net
29 iun. 2015, 12:25
Deputaţii jurişti sugerează conducerii Camerei să sesizeze CCR în cazul deputatului Sebastian Ghiţă

Biroului Permanent şi presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, urmează să decidă daca vor sesiza Curtea Constituţionala privind un eventual conflict institutional intre instituţiile statului în cazul interdicţiei primite de deputatul Sebastian Ghiţă. 

Deputatul UDMR Mate Andras a solicitat si sesizarea CSM pentru o „abatere disciplinara”, dar nu a fost admisa aceasta solicitare.

„Întrebarea e dacă există în opinia Comisiei un conflict de natură instituțională între puterile statului — între puterea Legislativă și în asemenea caz, fiind vorba de Ministerul Public, este vorba de puterea Executivă, nu puterea Judecătorească. Dacă există, o dată pe latura constituțională trebuie sesizată CCR să ia o decizie. Ar trebui ca Biroul Permanent să sesizeze CSM pentru că există în opinia mea o altă abatere disciplinară din partea cuiva, pentru ca în exercitarea unui mandat nu poți interveni. Și mă întreb dacă nu cumva există și o latură penală a acestei situații”, a spus deputatul UDMR.

Deputaţii jurişti au luat în discuţie luni o scrisoarea prin care deputatul Sebastian Ghiţă reclama abuzuri ale procurorilor DNA. Deputatul a semnalat conducerii Camerei Deputaţilor că procurorii DNA i-au interzis să îşi exercite mandatul şi a cerut ajutorul colegilor pentru a i se face dreptate. De altfel, deputatul de Prahova a cerut să fie sesizată Curtea Constituţională.

Citeşte şi: SURSE: Procurorul DNA va ridica sechestrul pe anumite firme din dosarul lui Sebastian Ghiţă

Sebastian Ghiţă le-a atras atenţia colegilor săi parlamentari că deciziile luate de procurori pot „să schimbe configuraţii politice”. 

„Decizia mi se pare extrem de gravă, neconstituţională şi cu potenţiale repercusiuni asupra democraţiei în România. Consider că Parlamentul României şi Comisia Juridică trebuie să reacţioneze de urgenţă în vederea limitării unui astfel de abuz.

Totodată, solicit declararea unui conflict între puterile statului, care să fie soluţionat de către Curtea Constituţională. Lipsa unei reacţii acum va permite unui reprezentant al Parchetului să dispună într-o zi măsuri asupra unui număr atât de mare de parlamentari încât să modifice majorităţi şi să schimbe configuraţii politice.

Menţionez că înaintez sesizarea Procurorului General al României şi ministrului Justiţiei precum şi procurorului ierarhic superior”, a transmis Ghiţă.

Citeşte şiSebastian Ghiţă: Pare un fel de RĂZBUNARE să pui sechestru pe conturile apropiaţilor mei

Sebastian Ghiţă este acuzat de noi fapte de corupţie săvărşite înainte de 2012, dată la care a fost ales deputat într-un colegiu din judeţul Prahova, dar şi în perioada mandatului de parlamentar. Este vorba despre: trafic de influenţă, complicitate la schimbarea destinaţiei fondurilor europene, spălare de bani în formă continuată, evaziune fiscală, în formă continuată, coruperea alegătorilor, efectuarea de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, în formă continuată.

Procurorii DNA au extins controlul judiciar asupra lui Sebastia Ghiţă, interzicându-i acestuia să părăsească municipiul Ploieşti şi să îşi exercite funcţia de parlamentar. Măsura este valabilă până pe 14 august.

Citeşte şi: Dosarul de la DNA Ploieşti, în care este anchetat Sebastian Ghiţă, se bazează pe un denunţ primit prin poştă