Deputaţii ruşi reclamă presiuni din partea SUA asupra media ruse. Presa americană ar putea fi declarată „agent străin”

Legislativul rus a avertizat vineri că unele media din SUA și din alte țări ar putea fi declarate "agenți străini" și obligate să prezinte informații complete cu privire la finanțe și personal, relatează Reuters. Președintele Dumei de Stat ruse (Camera inferioară), Viaceslav Volodin, a precizat că deputații ar putea adopta chiar săptămâna viitoare prevederi în acest sens, în răspuns la ceea ce consideră a fi presiuni americane asupra media ruse.

10 nov. 2017, 17:36
Deputaţii ruşi reclamă presiuni din partea SUA asupra media ruse. Presa americană ar putea fi declarată „agent străin”

Deputații ruși susțin că este vorba de o măsură de răspuns la solicitarea Ministerului american al Justiției ca televiziunea Russia Today (RT), controlată de statul rus, să se înregistreze ca „agent străin” în SUA, solicitare considerată de Moscova drept un gest inamical. „Restricțiile care ar putea fi adoptate vor fi similare celor luate de SUA”, a declarat Volodin.

Potrivit RT, Ministerul american al Justiției i-a dat termen până luni pentru a se conforma legii numită FARA (Foreign agents registration act), care obligă orice societate ce reprezintă o țară sau o organizație străină să raporteze cu regularitate autorităților americane despre relațiile sale cu statul respectiv sau instituția în cauză, în caz contrar fiind sancționată cu înghețarea conturilor, informează Agerpres.

RT este acuzată adeseori de Washington că servește drept organ de propagandă al Kremlinului. Postul rusesc de televiziune a fost menționat în special la începutul anului într-un raport al serviciilor de informații americane vizând ingerința Moscovei în ultima campanie prezidențială americană.

Citeşte şi Putin este convins că americanii se vor amesteca în alegerile prezidenţiale din Rusia

O primă lectură a unui proiect de lege privind noile restricții aplicabile media străine din Rusia urmează să aibă loc la 15 noiembrie, proiectul putând fi adoptat până la sfârșitul săptămânii viitoare, potrivit Agerpres.

Mai devreme în acest an, Duma rusă a lansat o anchetă pentru a stabili dacă CNN, Vocea Americii, Radio Libertatea și „alte media americane” respectă legislația țării. Radio Europa Liberă/Radio Libertatea (RFE/RL), susținute de guvernul american, au anunțat luna trecută că Moscova a amenințat să clasifice redacțiile lor în limba rusă ca fiind „agenți străini”, în răspuns la presiunile SUA asupra RT.

Tot în octombrie, Rusia a indicat faptul că a renunțat la acuzațiile de încălcare a legii ruse a media formulate împotriva CNN și că postul american va putea transmite în continuare în această țară.