Deputaţii UDMR sunt „împotriva” aprobării OUG de majorare a salariilor din ANI

Deputaţii UDMR nu vor vota legea privind aprobarea OUG 5/2013, prin care se măresc salariile inspectorilor de integritate din cadrul ANI, aceştia apreciind că majorarea salarială este discriminatorie faţă de alte categorii bugetare cum ar fi medicii sau profesorii.

RomaniaTV.net
26 feb. 2013, 11:44
Deputaţii UDMR sunt „împotriva” aprobării OUG de majorare a salariilor din ANI

Deputatul Kerekes Karoly a anunţat de la tribuna plenului Camerei că UDMR nu susţine proiectul, având în vedere că în timp ce mii de medici au părăsit ţara din cauza nivelului scăzut de salarizare, în condiţiile în care aceştia pot fi traşi la răspundere pentru malpraxis, în cazul inspectorilor ANI aceştia nu răspund pentru rapoarte greşite, dar beneficiează de majorări salariale, relatează agerpres.ro.

Liderul deputaţilor UDMR, Mate Andras, a solicitat reprezentantului Ministerului Justiţiei, prezent la dezbateri, să prezinte în plenul Camerei sumele aferente majorării salariale în cazul inspectorilor ANI. „Vreau să ştiu suma exactă de salarizare, în textul ordonanţei se spune că noile salarii se raportează la personalul de specialitate de la Consiliul Concurenţei„, a adăugat Mate Andras.

Secretarul de stat Florin Moţiu a declarat, în plen, că Ministerul Justiţiei este iniţiator în cazul actului normativ aflat în dezbatere parlamentară, având în vedere că ANI nu are drept de iniţiativă legislativă, şi a dat citire grilei de salarizare aferentă inspectorilor ANI.

În cazul inspectorului debutant salariu brut era 1.924 lei va fi 3.902 lei. Salariul brut al unui inspector asistent era de 2.976 de lei este de 6.825 de lei. În cazul inspectorului principal salariul brut era de 4.375 de lei şi devine 7.555 de lei, iar salariul brut al unui inspector superior era 5.601 lei şi este 8.285 de lei„, a anunţat secretarul de stat în MJ.

Mate Andras a revenit la tribuna plenului şi a anunţat că grupul UDMR nu va vota actul normativ, dar va iniţia o lege care să prevadă măriri salariale asemănătoare pentru medici şi profesori. „Am să vin cu iniţiativă legislativă ca şi medicii şi profesorii să aibă măcar trei sferturi din ce au inspectorii ANI”, a afirmat Mate Andras.

În expunerea de motive la OUG 53/2013 care modifică şi completează Legea 144/2007 privind organizarea şi funcţionarea ANI se precizează că prin actul normativ se are în vedere „modificarea cadrului legal privind salarizarea şi alte drepturi salariale ale inspectorilor de integritate din cadrul ANI astfel: stabilirea unui salariu de bază pentru funcţiile de specialitate din cadrul ANI (director general, director, şef serviciu, inspector de integritate pe toate cele patru grade: superior, principal, asistent şi debutant), astfel încât salarizarea să fie la un nivel corespunzător rolului, atribuţiilor şi statutului ANI”.

Proiectul de lege, care are caracter organic, urmează să fie supus marţi votului final în Camera Deputaţilor, primul for sesizat în acest caz.