Deputatul Cionca (PDL): Legea lustraţiei vizează numirea în funcţii pentru 5 ani consecutiv

Deputatul PDL Iustin Cionca a declarat, marţi, pentru Mediafax, că Legea lustraţiei, votată de Camera Deputaţilor, prevede că persoanele care au făcut parte din structurile de putere şi din aparatul represiv al regimului comunist nu vor putea fi numite în funcţii pentru cinci ani consecutiv.

RomaniaTV.net
28 feb. 2012, 17:11
Deputatul Cionca (PDL): Legea lustraţiei vizează numirea în funcţii pentru 5 ani consecutiv

Cionca, membru al Comisiei juridice, a precizat că, iniţial, în legea votată în urmă cu câteva luni era prevăzută şi interdicţia pentru aceste persoane de a fi alese în funcţie, dar Curtea Constituţională a decis că această prevedere este neconstituţională.

În consecinţă, membrii Comisiei juridice şi plenul Camerei au decis să existe interdicţie doar pentru numirea în funcţii.

Potrivit lui Cionca, în plenul Camerei Deputaţilor s-a introdus un amendament la lege prin care vor fi lustraţi şi foştii procurori care au avut atribuţii de poliţie politică, deşi în Comisia juridică se stabilise că doar procurorii care au avut funcţii de conducere să fie lustraţi.

Legea lustraţiei a fost adoptată, rapid, marţi dimineaţă în Comisia juridică a Camerei şi apoi în plen, fără a existat un raport care să fie distribuit parlamentarilor prezenţi.

Rapiditatea cu care a fost votată, marţi, în Camera Deputaţilor l-a „şocat” şi pe Teodor Mărieş, preşedintele Asociaţiei 21 Decembrie 1989, care a apreciat că această lege vine cu o întârziere de 22 de ani.

Legea lustraţiei a fost votată în absenţa opoziţiei, aflată în grevă parlamentară.