Deputatul Cristian Rizea a ajuns la DNA

Deputatul Cristian Rizea s-a prezentat, lun, la DNA, el refuzând să spună dacă a fost citat pentru a da declaraţii într-un dosar sau dacă a venit să facă un denunţ.

30 mai 2016, 10:49
Deputatul Cristian Rizea a ajuns la DNA

Cristian Rizea a ajuns la Direcţia Naţională Anticorupţie în jurul orei 13.00 şi a intrat în instituţie fără a face nicio declaraţie, potrivit news.ro.

În 22 martie, procurorii DNA l-au trimis în judecată pe Cristian Rizea, alături de omul de afaceri american Lucian Colţea, care i-ar fi dat 300.000 de euro ca să intervină la RA-APPS pentru retrocedarea unui teren într-o zonă rezidenţială din Bucureşti şi la Primăria Chiajna pentru un teren aflat în litigiu.

Cristian Rizea este judecat pentru trafic de influenţă, două fapte de spălare de bani în formă continuată şi două fapte de influenţare a declaraţiilor, iar Lucian Colţea este acuzat de cumpărare de influenţă şi două fapte de spălare de bani.

Potrivit DNA, în 2 decembrie 2009, în baza unei înţelegeri anterioare, Cristian Rizea a primit de la Lucian Colţea, om de afaceri cu cetăţenie americană, suma de 200.000 de euro, iar la câteva zile, la data de 6 decembrie 2009, a primit alţi 100.000 de euro, pentru ca în schimb să intervină la Regia Autonomă – Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS) şi la Primăria comunei Chiajna.

În schimbul banilor, Lucian Colţea voia urgentarea procedurilor de retrocedare a unui teren situat într-o zonă rezidenţială din Bucureşti, pentru o persoană din familia sa, şi obţinerea dreptul de proprietate asupra unui alt teren aflat în litigiu cu Primăria comunei Chiajna.

“Pentru a disimula adevărata natură a provenienţei sumei de 300.000 euro, primită de deputatul Rizea Cristian ca obiect al traficului de influenţă, au fost întocmite patru contracte de împrumut false, cu caracter fictive”, susţin procurorii DNA.

Anchetatorii îl mai acuză pe Rizea că, în decembrie 2015, în timpul desfăşurării anchetei penale, i-a abordat pe doi dintre martori şi le-a spus să nu relateze adevărul organelor de urmărire penală. Rizea le-ar fi promis celor doi că, în perspectiva că va deveni primar al Sectorului 5, le va oferi gratis un spaţiu comercial în zona Cotroceni, pentru deschiderea unei noi clinici.

Cristian Rizea a fost suspendat din funcţia de preşedinte al filialei PSD Sector 5, în luna februarie, după ce acesta intenţionase să organizeze un miting împotriva lui Robert Negoiţă.