Deputatul Ovidiu Raeţchi vrea ca Ziua Victoriei să fie sărbătorită pe 8 mai. „Nu pe 9 mai, conform dorinţei lui Stalin”

Deputatul PNL Ovidiu Raeţchi a depus, vineri, o iniţiativă legislativă prin care vrea ca Ziua Victoriei să fie sărbătorită de România pe data de 8 mai, alături de aliaţii din NATO, nu în 9 mai ca statele din blocul sovietic. Parlamentarul susţine că "această clarificare legislativă trebuie făcută şi în contextul împlinirii a 75 de ani de la finalul războiului".

RomaniaTV.net
08 mai 2020, 10:14
Deputatul Ovidiu Raeţchi vrea ca Ziua Victoriei să fie sărbătorită pe 8 mai. „Nu pe 9 mai, conform dorinţei lui Stalin”

„Am depus astăzi, la Camera Deputaţilor, o iniţiativă legislativă prin care să clarificăm, în sfârşit, faptul că România marchează Ziua Victoriei pe 8 mai, alături de aliaţii săi din NATO şi de civilizaţia occidentală, nu pe 9 mai, conform dorinţei lui Stalin. Statele occidentale – SUA, Marea Britanie, Franţa, Slovacia, Cehia, Norvegia, Ţările Baltice, Germania – sărbătoresc Ziua Victoriei la data de 8 mai, dată acceptată de altfel şi de istorici. În schimb, statele din fosta sferă de influenţă sovietică, precum Armenia, Bulgaria, Moldova, împreună cu Federaţia Rusă, aleg data de 9 mai pentru sărbătorirea evenimentului”, a anunţat vineri deputatul PNL Ovidiu Raeţchi, conform News.ro.

Parlamentarul liberal susţine că deşi România figurează alături de partenerii europeni în rândul statelor care ar trebui să celebreze pe 8 mai Ziua Victoriei, „autorităţile române nu înţeleg acest lucru în lipsa unui cadru legislativ clar”.

„Propunerea legislativă are drept obiect consacrarea zilei de 8 mai ca «Ziua Victoriei Coaliţiei Naţiunilor Unite în cel de-al Doilea Război Mondial», în coordonare cu aliaţii din cadrul Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO). Acest demers se impune având în vedere confuzia care încă persistă între data acceptată de istorici şi de aliaţii noştri occidentali (8 mai), pe de o parte, şi cea de 9 mai, impusă de Stalin şi de URSS în lagărul socialist – inclusiv România – pentru a-şi revendica un rol primordial în victoria împotriva foştilor aliaţi nazişti (vezi Pactul Ribbentrop-Molotov)”, arată deputatul în expunerea de motive a proiectului legislativ.

Ovidiu Raeţchi este de părere că „această clarificare legislativă trebuie făcută şi în contextul împlinirii a 75 de ani de la finalul războiului, prilej pentru omagierea sacrificiilor şi a eforturilor eroilor dincolo de interesele propagandistice din perioada stalinistă”.

„În prezent, celebrarea zilei de 9 mai drept „Ziua Victoriei Coaliţiei Naţiunilor Unite în cel de-al Doilea Război Mondial” se realizează simultan cu „Ziua Europei” şi „Ziua Independenţei”. Spre deosebire de „Ziua Europei”, adoptată oficial de către statul român prin Tratatul de aderare la Uniunea Europeană şi de „Ziua Independenţei”, o sărbătoare consacrată, nu există un cadru legislativ clar pentru fixarea datei ce marchează sfârşitul ostilităţilor din timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Prin urmare, iniţiativa ar aduce o clarificare legislativă pentru celebrarea acestui moment istoric”, mai menţionază deputatul.

BILANŢ CORONAVIRUS ROMÂNIA 8 MAI. 312 noi cazuri de COVID-19. Numărul persoanelor îmbolnăvite a ajuns la 14.811