Sebastian Ghiţă, la DNA. A primit interdicţia de a-şi exercita funcţia de deputat şi de a părăsi Ploieştiul

Publicat: Miercuri, 24 Iunie 2015 10:22 // Actualizat: Miercuri, 24 Iunie 2015 13:47 // Sursa: romaniatv.net

Deputatul Sebastian Ghiță, urmărit penal în dosarul Herțanu, s-a prezentat miercuri la DNA Ploieşti, unde a fost anunţat că procurorii extind urmărirea penală pentru noi fapte de corupție. Sebastian Ghiţă are interdicţie să desfășoare activitate în calitatea de deputat în Parlamentul României, în exercitarea căreia a săvârșit fapta, şi să nu părăsească localitatea Ploiești, decât cu încuviințarea prealabilă a procurorului competent, se arată într-un comunicat DNA.

Sebastian Ghiţă are interdicţie să desfășoare activitate în calitatea de deputat în Parlamentul României, în exercitarea căreia a săvârșit fapta, şi să părăsească localitatea Ploiești, fără încuviințarea prealabilă a procurorului competent, se arată într-un comunicat al DNA.

Acestora li se adaugă obligațiile anterioare, respectiv:

- să se prezinte la Direcția Națională Anticorupție - Serviciul Teritorial Ploiești, ori de câte ori este chemat,
- să informeze de îndată Direcția Națională Anticorupție - Serviciul Teritorial Ploiești cu privire la schimbarea locuinței,
- să se prezinte la Inspectoratul Județean de Poliție Prahova - Biroul Supravegheri Judiciare, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliție sau ori de câte ori este chemat,
- să nu se apropie de persoanele menționate în ordonanța procurorilor și să nu comunice cu acestea direct sau indirect, pe nicio cale,
- să nu dețină, să nu folosească și să nu poarte arme,
Măsura controlului judiciar cu noile obligații se aplică începând de la data de 24 iunie 2015, până la data de 14.08.2015 (când expiră durata măsurii).

Obligațiile suplimentare din conținutul măsurii de control judiciar au fost determinate de extinderea acțiunii penale față de Sebastian Ghiță pentru săvârșirea infracțiunilor de trafic de influență, complicitate la schimbarea, fără respectarea prevederilor legale, a destinației fondurilor europene, spălare de bani, în formă continuată, evaziune fiscală, în formă continuată, coruperea alegătorilor şi efectuarea de operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția, în formă continuată.

Aceste noi infracțiuni se adaugă celei inițial reținute în sarcina inculpatului, respectiv cea de sprijinire a unui grup infracțional organizat.

Din ordonanța de modificare a controlului judiciar întocmită de procurori reiese că "în perioada 2000 – 2015, Sebastian Ghiţă a obținut importante sume de bani în mod nelegal – prin traficarea influenței – sau aparent legal din fonduri publice, pe care le-a introdus într-un circuit financiar care nu are la bază operațiuni reale". Ulterior, banii ar fi fost "spălați" printr-o multitudine de operațiuni financiar - bancare fără justificare economică, iar ulterior, o parte din aceștia au fost folosiți în scopuri ilicite, respectiv pentru coruperea alegătorilor la alegerile parlamentare din anul 2012 si prezidenţiale din anul 2014. Tranzacțiile financiare menționate au avut ca scop și rezultat inclusiv sustragerea de la plata către stat a unor sume de bani însemnate ca valoare, reprezentând impozit pe profit și T.V.A.

Cuantumul total al sumelor provenite din fonduri publice supuse procesului de "spălare" se ridică la valoarea de 129.343.768 lei, iar prejudiciul cauzat statului prin sustragerea de la plata impozitului pe profit și taxei pe valoare adăugată a fost stabilită la o valoare minimă de 37.720.325 lei.

Procurorii DNA arată că, în derularea activității infracționale de sprijinire a asocierii dintre S.C. Grossman Engineering Group S.R.L. și S.C. Euroconstruct Trading 98 S.R.L. prin exercitarea de presiuni și influențe asupra șefului Unității de Implementare a Proiectelor din cadrul S.C. Hidro Prahova S.A., inculpatul Ghiță Sebastian Aurelian s-a folosit inclusiv de funcția de deputat pe care o deține din anul 2012, în încercarea de a-l determina pe șeful U.I.P. să efectueze plăți către S.C. Grossman Engineering Group S.R.L. în condiții de nelegalitate și în contextul în care urma să încaseze, din cuantumul acestor plăți, comisionul stabilit pentru traficul de influență exercitat în favoarea agentului economic arătat.Folosirea ascendentului conferit de funcția de demnitar – deputat în Parlamentul României, s-a materializat prin întocmirea unei solicitări înregistrată la Cabinetului Parlamentar Ghiță Sebastian Aurelian și adresată directorului S.C. Hidro Prahova S.A., persoană care avea posibilitatea să îl schimbe din funcție pe șeful U.I.P. și asupra căruia deputatul exercita, de asemenea, presiuni în același scop. Demersul s-a soldat cu înlocuirea din funcție a șefului U.I.P.

În al doilea rând, inculpatul Ghiță Sebastian Aurelian controlează încă, direct sau indirect (prin interpuși - 23 persoane fizice) 54 de firme pe care le-a deținut până în anul 2012. Operațiunile efectuate de inculpatul Ghiță Sebastian Aurelian, prin intermediul acestor societăți sunt incompatibile cu funcția de deputat în Parlamentul României. În acest sens stau dispozițiile Legii nr. 96/2006 privind Statutul deputaților și al senatorilor și ale Legii nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenței în exercitarea demnităților publice, a funcțiilor publice și în mediul de afaceri, prevenirea și sancționarea corupției.

O parte din sumele de bani obținute ilicit prin trafic de influență sau devenite ilicite prin transferuri bancare efectuate pentru disimularea naturii provenienței lor și păstrate în conturile societăților controlate, au fost folosite de către Ghiță Sebastian Aurelian, la momente diferite, pentru atingerea unor scopuri personale sau de grup, economice sau politice.

Concret, procurorii susţin că "în campania electorală pentru alegerile parlamentare din anul 2012, când inculpatul Ghiță Sebastian Aurelian a candidat și a câștigat un post în Camera Deputaților, o parte din banii "economisiți" în modalitatea arătată, în cuantum de 279.000 lei, au fost extrași și folosiți pentru achiziționarea de pe piața neagră de așa zise materiale electorale (de exemplu tigăi), ce au fost utilizate pentru a determina un număr important de persoane să îl voteze. Pentru justificarea aparentă a cheltuielilor, au fost întocmite documente fictive prin intermediul societăților controlate de acesta".

"În același registru infracțional, inculpatul Ghiță Sebastian Aurelian a conceput, inițiat și coordonat o activitate de corupere a alegătorilor din Republica Moldova, la alegerile prezidențiale din anul 2014, în scopul obținerii de voturi pentru Victor Ponta. Suma remisă de inculpat pentru influențarea opțiunilor electorale a fost în cuantum de 350.000 euro", mai spun procurorii.

Sebastian Ghiță s-a prezentat miercuri la sediul DNA Ploiești puţin după ora 9.30, când a afirmat că nu are cunoştinţă despre noile acuzaţii. "E o intreaga dezbatere in societate acum daca nu cumva impotriva membrilor Camerei Deputatilor si Senatului, ai administratiei locale, ai guvernului nu exista un fel de plan de a-i scoate din joc. (...) In noiembrie au fost alegeri, au trecut cateva luni. Dupa cum se vede, impotriva prim-ministrului, a familiei sale, a mea au aparut acuzatii. Nu stiu de ce se intampla toate lucrurile astea", a spus Sebastian Ghiţă.

Deputatul Sebastian Ghiță este deja urmărit penal sub control judiciar în dosarul cumnatului premierului Victor Ponta, Iulian Herțanu, el fiind acuzat de sprijinire a unui grup infracțional organizat.

Pe 18 iunie, judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție au respins o plângere depusă de Sebastian Ghiță, prin care acesta solicita să fie scos de sub control judiciar.

Pe 16 iunie, Sebastian Ghiță fusese chemat la DNA Ploiești, unde procurorii l-au anunțat că au prelungit cu încă 60 de zile măsura controlului judiciar dispusă față de el, în dosarul în care este cercetat pentru săvârșirea infracțiunii de sprijinire a unui grup infracțional organizat.

DNA susține că, în perioada 2011 — 2015, Iulian Herțanu — administrator de drept și, începând cu data de 25 aprilie 2014, administrator de fapt al SC Grossman Engineering Group SRL, respectiv angajat al CVR Asfalt Construct Group SRL, Vladimir Ciorbă — administrator/ asociat la CVR Asfalt Construct Group SRL și CVR Activities Group SRL București și SC Gefam Pro SRL și Mihail Coman — administrator/ asociat la SC Indserv SRL Ploiești și SC Indserv Proiect SRL Ploiești și angajat al SC Hidro Prahova SA (în calitate de consilier al directorului general) au constituit un grup infracțional pentru a acționa în vederea adjudecării frauduloase a unui contract de lucrări finanțat preponderent din fonduri europene și însușirii nelegale a unor importante sume de bani, prin schimbarea, fără respectarea prevederilor legale, a destinației fondurilor obținute în cadrul proiectului cu finanțare europeană.

De asemenea, aceștia ar fi urmărit sustragerea de la plata contribuțiilor datorate către stat, prin evidențierea unor cheltuieli nereale sau operațiuni fictive în documentele societăților pe care le-au controlat.

Contractul având ca obiect "Extindere rețele de canalizare în orașul Comarnic a fost atribuit de către SC Hidro Prahova SA Ploiești (societate cu capital integral de stat, la care Consiliul Județean Prahova este acționar majoritar) Asocierii SC Grossman Engineering Group SRL — SC Euro Construct Trading 98 SRL, contract semnat la data de 13 ianuarie 2012.

Sebastian Ghiță este acuzat că a făcut demersuri (intervenții pentru numirea în funcții a unor persoane, obținerea de informații confidențiale) la nivelul unor funcționari ai SC Hidro Prahova SA și a exercitat intervenții asupra directorului general al acestui agent economic, pentru a determina atribuirea nelegală a contractului către Asocierea Grossman — Euro Construct.

loading...
4 Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
dna DNA Ploieşti Sebastian Ghiţă sechestru urmărire penală
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
25 iun 13:40
...asigurate condiţii de exercitare efectivă a mandatului.”, se arată în decizia CCR. Citeşte şi: Sebastian Ghiţă, la DNA. A primit interdicţia de a-şi exercita funcţia de deputat şi de a părăsi Ploieştiul Deputatul Sebastian Ghiță,...
24 iun 17:16
...asigurate condiţii de exercitare efectivă a mandatului.”, se arată în decizia CCR. Citeşte şi: Sebastian Ghiţă, la DNA. A primit interdicţia de a-şi exercita funcţia de deputat şi de a părăsi Ploieştiul Deputatul Sebastian Ghiță,...
24 iun 13:24
...Ploieşti, unde a fost anunţat că procurorii extind urmărirea penală pentru noi fapte de corupție. Citește mai departe… Citeste mai mult Source:: ...
24 iun 10:37
Votează email 0 email
...unde a fost anunţat că procurorii extind urmărirea penală pentru noi fapte de corupție. Citește mai departe… Mai mult: romania tv ...
1
EUR
4.8378
RON
04 Jul
noapte 21 °
zi 35 °
Ultimele joburi adaugate
24 H