Derek Chauvin, poliţistul care l-a ucis pe George Floyd, a fost găsit vinovat de crimă de gradul 2, crimă de gradul 3 şi omor prin imprudenţă. Riscă 75 de ani de închisoare

Derek Chauvin, fostul poliţist din Minneapolis acuzat că l-a ucis anul trecut pe George Floyd, a fost găsit vinovat pentru toate capetele de acuzare. Juriul a ajuns la o decizie, după trei săptămâni de audieri şi după mai puţin de o zi de deliberări.

21 apr. 2021, 08:43
Derek Chauvin, poliţistul care l-a ucis pe George Floyd, a fost găsit vinovat de crimă de gradul 2, crimă de gradul 3 şi omor prin imprudenţă. Riscă 75 de ani de închisoare

Derek Chauvin a fost încătuşat şi preluat de Biroul Şerifului din Hennepin, urmând ca în termen de opt săptămâni să fie condamnat. Familia lui Floyd a dat publicităţii un comunicat în care afirmă că decizia este importantă pentru întreaga ţară şi chiar pentru întreaga lume şi că Justiţia pentru America oamenilor de culoare este justiţie pentru întreaga Americă. ”Dar lucrurile nu se termină aici. Nu am uitat că şi ceilalţi trei poliţişti responsabili pentru moartea lui George Floyd trebuie să dea socoteală pentru faptele lor”, a transmis familia lui Floyd, citată de ABC News.

Cei 12 juraţi l-au găsit vinovat de crimă de gradul doi, crimă de gradul trei şi omor prin imprudenţă în legătură cu moartea lui George Floyd, în mai 2020. Pedeapsa maximă pe care o poate primi pentru crimă de gradul doi este de 40 de ani de închisoare, pentru celelalte fapte pedepsele fiind de până la 25, respectiv 10 ani. Verdictul a fost primit cu urale de mulţimea adunată în faţa clădirii  în care s-a desfăşurat procesul, oamenii scandând ”Justiţie” şi ”Black Lives Matter”.

Avocatul familiei lui George Floyd a salutat verdictul juriului care l-a declarat marţi vinovat pe poliţistul Derek Chauvin, ca un „moment de cotitură în istorie”. „Vinovat! Dreptatea obţinută în durere a fost în cele din urmă acordată familiei lui George Floyd. Acest verdict este un moment de cotitură în istorie„, a reacţionat avocatul Ben Crump.

Citeşte şi Derek Chauvin, poliţistul care l-a ucis pe George Floyd, avea 18 plângeri pe numele său. La o arestare i-a rupt dinţii unui suspect

La finalul procesului, preşedintele american, Joe Biden, a lansat marţi un apel întregii Americi să strângă rândurile şi să lupte împotriva rasismului care îi „murdăreşte” sufletul.

„A sosit vremea ca această ţară să strângă rândurile”, a spus el într-o scurtă alocuţiune de la Casa Albă.

„Unii – agitatori şi extremişti care îşi bat joc de justiţia socială – vor încerca să exploateze emoţiile brute”, a avertizat el. „Nu îi putem lăsa să facă asta’, a adăgat Joe Biden. „Verdictul de vinovăţie nu-l va readuce pe George”, a subliniat el. Dar această decizie poate fi momentul pentru o „schimbare semnificativă„, a adăugat, invitându-i pe americani să nu uite niciodată acest episod tragic. „Trebuie să ascultăm. +Nu mai pot respira, nu mai pot respira+: acestea au fost ultimele cuvinte ale lui George Floyd„, a ţinut să adauge liderul de la Casa Albă. „Nu putem să le lăsăm să moară împreună cu el. Trebuie să ascultăm în continuare aceste cuvinte. Nu trebuie să ne îndepărtăm de la drumul nostru„, a mai declarat Joe Biden.