DESCENTRALIZARE. Funcţionarii vor ocupa posturi de poliţisti. Vezi cine ne va controla maşinile în trafic

Publicat: Luni, 30 Septembrie 2013 14:21 // Actualizat: Luni, 30 Septembrie 2013 18:32 // Sursa: romaniatv.net

Competențele Poliției se modifică, după cum arată un proiect de descentralizare administrativă, pregătit de vicepremierul Liviu Dragnea.

Foto: bzi.ro

Competențele Poliției se modifică, după cum arată un proiect de descentralizare administrativă, pregătit de vicepremierul Liviu Dragnea și obținut de Gândul.

Propunerea legislativă este intitulată "Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului privind stabilirea unor măsuri de descentralizare a unor competenţe exercitate de ministere şi celelalte organe de specialiate ale administraţiei publice centrale" și modifică nu mai puţin de 21 de acte normative.

În plus, vor fi cedate mai multe atribuții de la ministere și alte instituții centrale către consilii județene și primării. Termenul limită până la care cei din teritoriu trebuie să vină cu amendamente este 1 octombrie 2013, ora 12.00.

În OUG se arată intenția Guvernului ca descentralizarea să fie realizată imediat,  începând cu 1 ianuarie 2014.

Poliția în acțiune

Una din instituțiile care se schimbă radical este cea a Poliției. Descentralizarea competenţelor poliţiei este prevăzută în proiectul de OUG, urmând a se completa atribuţiile poliţiei locale, dar şi atribuţiile Poliţiei Române.

Tot ceea ce ține de siguranța și protecția cetățeanului va fi organizat de autoritățile publice locale. "În interiorul localităţilor urbane aplicarea măsurilor de menţinere a ordinii şi liniştii publice, a siguranţei cetăţeanului, de prevenire şi combatere a fenomenului infracţional şi de identificare şi contracarare a acţiunilor elementelor care atentează la viaţa, libertatea, sănătatea şi integritatea persoanelor, a proprietăţii private şi publice, precum şi a altor interese legitime ale comunităţii se realizează de către autorităţile administraţiei publice locale prin servicii de ordine publică organizate în subordinea acestora", se arată în proiectul de OUG.

De asemenea, controlul traficului auto va fir ealizat tot de către autoritățile locale.

Potrivit documentului citat se va modifica OUG 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice şi se va propune ca "aplicarea şi executarea controlului privind respectarea normelor referitoare la circulaţia pe drumurile publice să se realizeze de către autorităţile administraţiei publice locale prin servicii rutiere organizate în subordinea acestora".

Altfel spus, noile servicii rutiere se vor afla în subordinea autorităţilor administraţiei publice locale, primării, iar ele vor realiza controlul din trafic. Directorii executivi ai acestor servicii de ordine publică vor fi numiţi de primar, cu avizul Inspectoratelor de poliţie judeţene, în condiţiile legii. Competenţele acestor directori vor fi aprobate de consiliile locale, cu avizul Inspectoratului de poliţie judeţean.

Civili

În plus, va apărea o altă modificare importantă. Astfel, pentru descentralizarea poliţiei, categoriile de personal al poliţiei locale se vor completa cu funcţionari publici, civili, cu statut special, care vor ocupa funcţii specific de poliţist conform Statutului poliţistului.

Toate cheltuielile privind organizarea şi funcţionarea serviciilor de ordine publică, aflate în subordinea autorităţilor administraţiei publice locale, se asigură din bugetele locale/Bucureşti, cu avizul Inspectoratelor de poliţie judeţene, în condiţiile legii.

Pentru ca toate acestea să devină realitate, vor trebui modificate Legea 155/2010 privind poliţia locală, Legea 218/2002 privind Poliţia Română şi OUG nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice.

Transfer

Aceste modificări presupun și transferuri de personal de la diferite instituții. După cum se arată în document, suplimentarea numărului de personal din cadrul Serviciului rutier şi Serviciul de ordine publică din cadrul poliţiei locale se poate realiza prin transfer de la Ministerul Afacerilor Interne sau prin repartizarea de la instituţiile de învăţământ din subordinea Ministerului Afacerilor Interne.

loading...
4 Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
civil consilieri descentralizare Liviu Dragnea politie poliţist primar
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
01 oct 20:32
Răspunde | Votează email -1 email
tepes
E total nebunie,consiliile locale si primariile avand atata putere vom fi o tara de corupti si de interventii,acum angajarile se fac dupa bunul plac la presedintilor de consilii,ale primarilor etc,va dati seam,a ce spera Dragnea CA IN VIITOR VA FI PRESEDINTE DE CONSILIU PE LA SARACIA LUI DE JUDET UNDE L-AU VOTAT CEI CARE NU CUNOSC OMUL SI VA AVEA PUTERI SPORITE VA FI TARTOR E RAS DE LUME UNDE SE DUCE ACEASTA TARISOARA,MAI FRATILOR HAIDETI SA FACEM CEVA ASA NU SE MAI POATE ,E NEBUNIE TOATALA !!!
01 oct 12:05
Răspunde | Votează email 1 email
gica
Te doare mintea ...ce scoate acest ministru ...credeam ca nu vom mai avea un nou igas ..dar ..greseam !pai cum sa bagi iar civili nepregatiti sa apere cetatenii d-le ,cand tu ministru nu-i poti repartiza pe toti absolventii ,cand la tara ii omoara in casa pe batrani si le fura pensia si mancare ,tu pui ...functionari ...la ce -i pui ?? sa faci servicii electorale ?? cred ca la liberali e jale si le-a luat cineva mintile ca sa se faca de ras in fiecare zi ...mai Antonescu ,aduna-te de pe drumuri si fa ordine ca ministrii tai sant neputinciosi rau de tot si cu coada pe sus ...vai de noi si de ...voi !!
30 sep 19:24
...Poliției se modifică, după cum arată un proiect de descentralizare administrativă, pregătit de vicepremierul Liviu Dragnea. Citește mai departe…. Citeste toata stirea DESCENTRALIZARE. Funcţionarii vor ocupa posturi de poliţisti. Vezi cine ne va controla maşinile în...
30 sep 19:16
...Poliției se modifică, după cum arată un proiect de descentralizare administrativă, pregătit de vicepremierul Liviu Dragnea. Citește mai departe… Citeste mai departe ...
1
EUR
4.8415
RON
27 May
noapte 9 °
zi 20 °
Ultimele joburi adaugate
24 H