Deschiderea anului universitar 2022 – 2023. Iohannis, prezent la festivitatea de la Universitatea „Ion Mincu”. Mesajul premierului Ciucă pentru studenţi

Festivităţi de deschidere a noului an universitar vor avea loc luni la Universitatea de Arhitectură şi Urbanism "Ion Mincu", la Universitatea Politehnică din Bucureşti, la Universitatea de Medicină şi Farmacie "Carol Davila", dar şi la mai multe facultăţi ale Universităţii din Bucureşti.

03 oct. 2022, 09:34
Deschiderea anului universitar 2022 – 2023. Iohannis, prezent la festivitatea de la Universitatea „Ion Mincu”. Mesajul premierului Ciucă pentru studenţi

Preşedintele Klaus Iohannis va participa luni la festivitatea de deschidere a anului universitar organizată la Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu”, unde va susţine o alocuţiune.

Şi Universitatea Politehnică din Bucureşti îşi deschide porţile pentru peste 30.000 de studenţi. Peste 5.200 de boboci vor intona pentru prima oară, alături de colegii lor mai mari, celebrul imn Gaudeamus Igitur, informează UPB. La evenimentul festiv vor fi prezenţi, alături de studenţi şi părinţi, rectorul Universităţii, Mihnea Costoiu, preşedintele senatului UPB, Tudor Prisecaru, ministrul Economiei, Florin Marian Spătaru, ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Sebastian Burduja, ambasadori şi reprezentanţi ai ambasadelor.

De asemenea, peste 13.000 de studenţi sunt aşteptaţi să participe la deschiderea anul universitar 2022-2023 la UMF „Carol Davila” din Bucureşti. Dintre aceştia, 2.308 vor trece pentru prima oară pragul „celei mai vechi şi mai titrate instituţii de învăţământ superior medical românesc”, transmite UMFCD.

Citeşte şi: Stenograme incendiare după demisia lui Sorin Cîmpeanu. Rareş Bogdan: „Este o greşeală plecarea din Guvern şi o înfrângere pentru noi”

 

Ciucă, mesaj pentru studenţi: Ne dorim ca standardele învăţământului românesc să ţină pasul cu vremurile

Premierul Nicolae Ciucă le-a transmis studenţilor, la începerea anului universitar, că Guvernul îşi doreşte ca standardele învăţământului românesc să ţină pasul cu vremurile şi să le ofere cunoaşterea de care au nevoie pentru a reuşi să îşi pună în valoare creativitatea, priceperea şi ambiţiile profesionale. ”Educaţia universitară se află pe lista noastră de priorităţi şi pe segmentul de modernizare a infrastructurii, dezvoltare durabilă şi digitalizare”, a dat asigurări şeful Executivului.

„Deschiderea noului an universitar reprezintă pentru tinerii care păşesc pragul instituţiilor de învăţământ superior o etapă nouă în formarea lor. Este important pentru ei să beneficieze de un nivel de studiu performant, aşa cum universităţile româneşti au dovedit de-a lungul timpului că pot oferi, şi care să le deschidă perspective realiste în domeniile lor de pregătire.

Avem toate motivele să credem în potenţialul tinerilor noştri. Performanţele realizate în competiţii de anvergură internaţională îi vor ajuta cu siguranţă în cariera la care fiecare aspiră, iar preocuparea noastră este să le asigurăm un viitor în ţară.

Schimbările profunde la care asistăm la nivel global ne determină să ne adaptăm perspectivele de viitor la noua realitate, inclusiv în domeniul educaţiei. Aceasta presupune o viziune responsabilă şi asumată la toate nivelurile decizionale, prin care să le oferim copiilor şi tinerilor condiţii de studiu la standarde performante. Provocarea este ca fiecare să aibă şansa de a-şi pune în valoare calităţile în domeniile în care simte că are potenţial şi, în acelaşi timp, să corelăm oferta educaţională cu cerinţele de pe piaţa muncii.

Suntem în plin proces de transformare a sistemului românesc de învăţământ, iar modificările pe care le aducem prin Legile educaţiei naţionale reflectă o viziune orientată spre viitor. Ne dorim ca şi universităţile să valorifice, prin programele de studiu, oportunităţile generate de viziunea noii Strategii europene pentru universităţi, lansată de Comisia Europeană, centrată pe asigurarea unui învăţământ universitar incluziv şi care să promoveze excelenţa.
Integrarea viitorilor absolvenţi pe piaţa muncii este primul lor pas în carieră, iar de acest moment depinde parcursul lor profesional. Legătura cu potenţialii lor angajatori încă din anii de studiu poate creşte nivelul de performanţă, dar şi capacitatea de adaptare la piaţa muncii, iar acest lucru se poate face cel mai bine prin colaborarea instituţiilor de învăţământ cu operatorii economici activi în piaţă. Guvernul încurajează această abordare şi, în acest sens, am extins învăţământul profesional dual şi la nivel universitar.

Citeşte şi: Klaus Iohannis, anunţ important pentru elevi, părinţi şi profesori de la tribuna ONU VIDEO

Educaţia universitară se află pe lista noastră de priorităţi şi pe segmentul de modernizare a infrastructurii, dezvoltare durabilă şi digitalizare. Avem prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă 3,6 miliarde de euro alocaţi Proiectului “România Educată”, pentru modernizarea învăţământului. Contractele pentru digitalizarea universităţilor şi lansarea apelului de proiecte destinate dezvoltării consorţiilor integrate pentru învăţământ dual beneficiază de peste o jumătate de miliard de euro, fonduri destinate modernizării şi adaptării învăţământului superior la cerinţele pieţei muncii.

Totodată, continuăm proiectele prin care oferim tinerilor noştri condiţii cât mai bune de studiu. România are nevoie de un sistem de educaţie puternic, adaptat generaţiei prezentului şi capabil să răspundă provocărilor viitorului!
Vă doresc, dragi studenţi, în noul an universitar, rezultate care să vă deschidă calea către viitorul pe care vi-l doriţi.
Ceea ce ne dorim, la nivelul Guvernului, este ca standardele învăţământului românesc să ţină pasul cu vremurile şi să vă ofere cunoaşterea de care aveţi nevoie pentru a reuşi să vă puneţi în valoare creativitatea, priceperea şi ambiţiile profesionale.

Succes tuturor, studenţi şi profesori, în noul an universitar!”, a transmis premierul Nicolae Ciucă.