Descindere a procurorilor anticorupţie moldoveni la graniţa cu România. Vămile Sculeni şi Leuşeni, închise temporar

Vămile Sculeni și Leușeni au fost închise temporar marți dimineață după descinderea procurorilor anticorupție.

01 nov. 2016, 09:10
Descindere a procurorilor anticorupţie moldoveni la graniţa cu România. Vămile Sculeni şi Leuşeni, închise temporar

Punctele de trecere a graniței dintre Republica Moldova și România la Sculeni și Leușeni au fost închise pentru puțin timp marți dimineața după descinderi ale ofițerilor Centrului Național Anticorupție (CNA) și procurorilor anticorupție moldoveni, relatează Deschide.md și Radio Chișinău.

Punctul vamal Sculeni a fost blocat între 06:00 și 08:00 ora locală, perchezițiile continuând și în acest moment, chiar dacă punctul vamal a fost între timp redeschis, a declarat pentru Radio Chișinău ofițerul de presă al CNA, Angela Cibotaru-Starinschi. În același interval de timp a fost închisă și vama de la Leușeni, potrivit presei moldovene. Percheziții au loc și la locuințele unora dintre vameși.

Ambele punctele vamale de la frontiera moldo-română și-au reluat între timp activitatea, după cum a confirmat ofițerul de presă al CNA pe pagina sa de Facebook, indicând că alte detalii cu privire la descinderile ofițerilor Centrului Național Anticorupție și procurorilor la cele două posturi vamale vor fi făcute publice mai târziu. Cozi nu prea mari de mașini se formaseră la cele două puncte de trecere a frontierei, informează Agerpres.

În urma perchezițiilor efectuate până în acest moment, șapte persoane — cinci vameși și doi agenți economici — au fost reținute în cursul dimineții. Vameșii reținuți sunt suspectați de corupere pasivă.

Șeful adjunct al Serviciului Vamal moldovean, Grigore Ionițov, a declarat pentru Deschide.md că operațiunea este organizată în comun cu Direcția de securitate internă a serviciului vamal. Serviciul Vamal al Republicii Moldova s-a autosesizat în urma perchezițiilor operate de către ofițerii CNA și procurorii anticorupție în punctele de trecere a frontierei Leușeni și Sculeni și a dispus începerea a două anchete de serviciu în vederea stabilirii tuturor circumstanțelor ilegalităților invocate.

Cu o lună în urmă, 28 de vameși au fost reținuți la punctele de trecere a frontierei din Tudora și Palanca într-o operațiune asemănătoare.