Descinderi de amploare la şefi şi sindicalişti CFR. 44 de percheziţii, într-un dosar de furt de combustibil

Operaţiune de amploare, joi dimineaţă, la depoul de locomotive al CFR din Timişoara. 44 de percheziţii au loc într-un dosar de furt de combustibil. Sunt vizaţi şefii, dar şi liderii sindicali, iar prejudiciul se ridică la un milion de euro.

14 apr. 2016, 05:30
Descinderi de amploare la şefi şi sindicalişti CFR. 44 de percheziţii, într-un dosar de furt de combustibil

Ofiterii DGA si procurorii DIICOT au descins in 44 de locatii, la Depoul de locomotive, la Regionala de Transport Calatori Timisoara, la biroul Politiei Transporturi Feroviare din Gara de Nord, la locuintele mai multor angajati CFR, dar si la o firma privata.

„Noi avem monitorizarea, în urmă, pe acest procedeu, cel puțin din 2010, până la zi. Prejudiciul de 1 milion de euro pe care-l avem este pur estimativ, mergând doar pe calcule pur matematic. Pe baza documentelor pe care le ridicăm acum, prejudiciul va fi, cu siguranță, infinit mai mare”, a precizat procurorul Alex Florența, potrivit Agerpres.

Din filiera faceau parte, sustin anchetatorii, intreaga conducere a Depoului de Locomotive si liderul de sindicat, peste 20 de mecanici de locomotiva, angajati ai Laboratorului de Determinari fizico-chimice, un politist de la Transporturi Feroviare si un om de afaceri.

Potrivit oamenilor legii, angajatii de la depou „aveau grija” sa majoreze in documente consumul de motorina destinata alimentarii locomotivelor.

Surplusul de combustibil din gestiune astfel obtinut ajungea apoi la o firma privata care avea sediul chiar la marginea Depoului CFR din Timisoara. Mai departe, motorina era vanduta la preturi mai mici decat cele de pe piata, iar castigul se impartea intre membrii gruparii.

Procurorul șef al DIICOT Timișoara a detaliat, pentru AGERPRES, modul de acțiune al membrilor grupului.

„Valorificarea propriu-zisă a motorinei sustrase se făcea prin două modalități, pentru cantitățile mici se încărca în diferiți recipienți și plecau. Pentru cantitățile mai mari, în incinta depoului era amenajat un spațiu care aparține tot CFR, dar care fusese dat în folosință fără niciun contract în sine, unei societăți care-și amplasase o pompă în incinta spațiului respectiv. O conductă artizanală improvizată lega rezervoarele propriu-zise ale CFR, în care depozitau cantitatea de combustibil pe care reușeau să-l sustragă și se vărsa prin această conductă în stația tip PECO din spațiul artizanal, unde noaptea veneau tot felul de tiruri de la societăți, încărcau motorina cu care plecau mai departe. Acolo s-a muncit, nu glumă”, a afirmat procurorul Alex Florența.

Vezi si> Imaginaţia contrabandiştilor depăşeşte orice limită. Vezi unde a ascuns un traficant 56.000 de pachete de ţigări

Anchetatorii sustin ca filiera opera inca din 2010, astfel ca in ultimii 5 ani, reteaua a facut ‘disparute’ zeci de mii de tone de motorina de la CFR Calatori.

In urma perchezitiilor din aceasta dimineata, 40 de persoane urmeaza sa fie ridicate si duse la audieri la sediul DIICOT Timisoara.

Procurorii vorbesc de comiterea mai multor infractiuni, intre care constituire de grup infractional organizat, infractiuni de coruptie, santaj, fals si delapidare.

In cadrul perchezitiilor, oamenii legii au gasit instalatia prin care motorina furata de la CFR era transferata catre firma privata.

Potrivit opiniatimisoarei.ro, in biroul sefului Depoului, Ion Borza au fost gasiti 85.000 lei, 2.000 euro, forinti, dolari, precum si mai multe sticle de whisky.