Descoperă leguma care face parte din dieta noastră zilnică și este mai dăunătoare decât un hamburger

Cercetătorii britanici au dezvăluit o descoperire de-a dreptul surprinzătoare: leguma, considerată până acum un aliment extrem de sănătos, nu ar fi atât de benefică pentru organismul nostru pe cât se credea anterior. Iată despre ce este vorba.

16 mai 2023, 09:48
Descoperă leguma care face parte din dieta noastră zilnică și este mai dăunătoare decât un hamburger
Descoperă leguma care face parte din dieta noastră zilnică și este mai dăunătoare decât un hamburger. Iata despre ce e vorba

Românii adoră salata verde, care este leguma cea mai consumată. Fiecare masă este acompaniată de o salată, indiferent de anotimpul în care ne aflăm. Majoritatea nutriționiștilor o recomandă, dat fiind că aduce nenumărate avantaje organismului nostru. Mai mult de atât, aceasta are foarte puține calorii, ceea ce o face perfectă chiar și în cazul celor care țin diete. De asemenea, salata verde este bogată în vitamine și minerale, precum fier, calciu, magneziu și potasiu.

Citește și: Castravetele Victor, leguma care câștigă tot mai mult teren în rândul agricultorilor din România

În mod surprinzător, cu toate că este general recunoscută ca fiind extrem de sănătoasă, cercetătorii britanici au descoperit faptul că leguma nu ar fi chiar atât de benefică pentru organismul nostru pe cât am crede. Salata verde este pe lista celor mai susceptibile legume. Aceasta poate provoca nenumărate boli alimentare, în principal din cauza faptului că este crescută direct în sol. Cu alte cuvinte, anumiți agenți patogeni pot fi distruși doar cu ajutorul unor detergenți extrem de puternici, nu doar cu apă.

Descoperirea recentă a cercetătorilor de la Universitatea Carnegie Mellon, care au studiat impactul condiţiilor de mediu asupra alimentelor, desființează total crezul conform căruia salata verde ar fi printre cele mai sănătoase alimente. Conform acestora, leguma s-ar număra, în realitate, pe lista celor mai nocive pentru sănătate. Rezultatele la care au ajuns aceștia arată că salata verde este de trei ori mai poluantă pentru organism din cauza emisiilor de gaze cu efecte de seră.

Descoperă leguma care poate fi periculoasă pentru sănătatea ta

„Sunt numeroase legume care au nevoie de mai multe resurse per calorie decât ne-am imagina. Salata verde, vinetele, țelina și castraveții sunt personajele negative în acest studiu, comparativ cu porcul sau carnea de pui”, a declarat Paul Fischbeck, profesor la CMU în domeniul ştiinţelor sociale şi al deciziilor și co-autor al acestui studiu.

În plus, un cunoscut bacteriolog britanic, Hugh Pennington, profesor emerit la Universitatea Aberdeen, a afirmat că salata verde din magazine poate să fie mai periculoasă chiar și decât hamburgerii. Acesta a explicat că a ajuns la această concluzie în urma unui val de infecții gastro-intestinale provocate de salata verde, potrivit telegraph.co.

Mai mult, bacteriile rezistente găsite în pungile cu salată verde pot să supraviețuiască fără probleme, cu excepția cazului în care frunzele sunt iradiate. Aproximativ 300 de persoane au fost afectate de o infecție cu bacteria Cryptosporidium, cauzată de consumul de salată.

Se pare că ceea ce credeam despre legume și fructe se poate schimba dramatic. Acestea pot deveni o sursă de otrăvire pentru organism atunci când sunt expuse gazelor cu efect de seră sau când sunt tratate cu substanțe toxice. Salata verde, usturoiul verde sau spanacul sunt printre cele mai afectate legume, întrucât frunzele acestora rețin foarte multe pesticide.

Citește și: Leguma minune care previne cancerul. O poţi cumpăra cu 4 lei, din orice supermarket