Descoperire ciudată pe Soare: Polul Nord a început procesul de inversare înaintea celui din sud

Cercetătorii au descoperit o asimetrie în inversiunea polilor magnetici solari: Polul Nord şi-a început procesul de inversare deja, în timp ce polaritatea din sud abia a început să scadă, uimind comunitatea ştiinţifică. Experţii credeau, până acum, că polii solari se inversează în acelaşi timp, atunci când activitatea solară ajunge la maxim.

RomaniaTV.net
24 apr. 2012, 12:02
Descoperire ciudată pe Soare: Polul Nord a început procesul de inversare înaintea celui din sud

La fiecare circa 11 ani, câmpul magnetic al soarelui se inversează complet – polul nord magnetic se schimbă cu polul sud, şi invers. Este ca şi cum o bară magnetică şi-ar pierde uşor câmpul magnetic şi apoi l-ar recăpăta în direcţia opusă, partea pozitivă devenind cea negativă.

Soarele nu este, însă, atât de simplu precum bara magnetică, iar monitorizarea câmpurilor sale magnetice pe parcursul ciclului de 11 ani este foarte greu de realizat.

Monitorizarea câmpurilor este, însă, crucială pentru a afla când va exista următoare inversiune a polilor pe Soare. Inversiunea lor coincide cu perioada cea mai activă din ciclul solar, denumită „maximul solar”.

Ciclul său se reia o dată la 11 ani, însă cercetătorii au arătat recent că procesul de inversare a polilor magnetici este asimetric. În prezent, polaritatea din nordul Soarelui pare că ar fi ajuns aproape de 0, ceea ce înseamnă că a pornit deja procesul de inversare în nord, însă polaritatea la sud de abia acum începe să scadă.

„Acum există o inegalitate între polii nord şi sud (…) Nordul se află deja în tranziţie, cu mult înainte de polul sud, şi nu înţelegem de ce”, a declarat Jonathan Cirtain, cercetător la NASA Marshall Space Flight Center şi în cadrul misiunii japoneze Hinode.

Studiul care prezintă asimetria inversării polilor solari se bazează pe datele oferite de curând de telescopul Hinode şi atrage atenţia că tranziţia este iminentă la polul nord şi că va avea loc chiar în luna mai 2012, dacă se menţin tendinţele actuale, cu un an mai devreme decât estimau modelele anterioare. În urma acestor rezultate obţinute de Hinode, experţii cer refacerea modelelor solare.

Rezultatele Hinode sunt raportate de o echipă japoneză, condusă de cercetătorul Daikou Shiota, de la Institutul RIKEN şi vor fi publicate în revista Astrophysical Journal.

„Aceasta este prima observaţie directă a inversiunii polilor solari”, a arătat Cirtain.

„Cum de a început inversiunea polară atât de repede, iar activitatea crescută din apropierea polilor încă nu a apărut?”, se întreabă Ted Tarbell, principalul cercetător de la telescopul Hinode din SUA, precizând că acest lucru dovedeşte cât de puţine ştim despre Soare şi faptul că modelele trebuie constant modificate.