Descoperire de excepţie: peste 20 de poeme inedite ale poetului chilian Pablo Neruda

Mai bine de 20 de poeme inedite ale poetului chilian Pablo Neruda au fost descoperite în arhivele autorului de către Fundaţia Pablo Neruda, a anunţat miercuri Editura Seix Barral, care le va publica la sfârşitul lui 2014 în America Latină şi la începutul lui 2015 în Spania, relatează EFE, potrivit Agerpres.

RomaniaTV.net
18 iun. 2014, 14:20
Descoperire de excepţie: peste 20 de poeme inedite ale poetului chilian Pablo Neruda

Descoperirea a fost făcută în cursul unor cercetări exhaustive prin manuscrisele poetului, efectuate de Biblioteca Fundaţiei Pablo Neruda, sub conducerea lui Darío Oses.

Publicarea operelor inedite va coincide cu a 110-a aniversare a naşterii acestui laureat al Premiului Nobel pentru Literatură şi cu împlinirea a 90 de ani de la tipărirea volumului său ‘Veinte poemas de amor y una canción desesperada’ (Douăzeci de poeme de iubire şi un cântec de disperare).

Este ‘cea mai mare descoperire din literatura hispanică din ultimii ani, eveniment literar de importanţă universală’, consideră editura Seix Barral, după certificarea faptului că Neruda este autorul acestor peste 20 de poeme, scrise după ‘Canto general’ (Cânt general, 1950), în perioada de maturitate a lui Pablo Neruda (pseudonimul lui Neftalí Ricardo Reyes Basoalto).

Anterior, editura Seix Barral a mai descoperit şi publicat încă două lucrări inedite ale lui Neruda: ‘El río invisible’, în 1980, care includea poezie şi proză din tinereţe, şi ‘Cuadernos de Temuco’, în 1996, cu poeme din adolescenţă

Poetul Pere Gimferrer, care s-a implicat foarte mult în publicarea acestor opere inedite, consideră că în poemele recent descoperite se regăsesc ‘puterea de imaginaţie’, ‘debordanta plenitudine expresivă’, pasiunea pentru iubire, dar şi pentru invectivă, satiră sau cel mai mic detaliu cotidian transformat în poem. ‘Adică, în egală măsură Neruda din ‘Odas elementales’ şi Neruda din ‘La Barcalora’, cel din ‘Memorial de Isla Negra’ şi chiar cel din ‘Estravagario”, explică Gimferrer.