Descoperire excepţională: Cercetătorii au găsit un mamut cu sânge FOTO

Oameni de ştiinţă ruşi au afirmat miercuri că au găsit sânge în carcasa unui mamut scos din pământul îngheţat de pe o insulă din Arctica, arătând că acestă descoperire ar creşte semnificativ şansele de a reuşi clonarea animalului preistoric.

29 mai 2013, 17:08
Descoperire excepţională: Cercetătorii au găsit un mamut cu sânge FOTO

În cadrul unei expediţii efectuate la începutul lui mai de Societatea geografică rusă şi specialişti ai Universităţii federale de nord-est (Iakuţk, Siberia orientală), a fost examinată carcasa bine conservată a unei femele de mamut lânos, găsită vara trecută în permafrostul din insula Malîi Liakovski din Oceanul Arctic. Semen Grigoriev, şeful expediţiei, a declarat AFP că animalul a murit la aproximativ 60 de ani, acum 10.000 sau 15.000 de ani. El consideră că este o descoperire excepţională, informează Agerpres.

„În Rusia se descoperă mamuţi practic în fiecare an, însă în cadrul acestei expediţii s-a descoperit prima oară o femelă în stare foarte bună de conservare”, a declarat el telefonic. La examinarea carcasei s-a făcut o descoperire şi mai interesantă: se păstraseră ţesuturi musculare şi sânge. „Când am spart gheaţa din piept, a curs sânge, de culoare foarte închisă. Este cel mai uimitor caz pe care l-am întâlnit în toată viaţa”, a spus omul de ştiinţă.

„Cum a putut sângele să rămână lichid? Are cel puţin 10.000 de ani! Iar ţesuturile musculare erau roşii, de culoarea cărnii proaspete„, a adăugat el. Cercetătorul apreciază că starea bună de conservare se datorează condiţiilor excepţionale în care a stat mii de ani femela de mamut. „A căzut într-o groapă cu apă sau într-o mlaştină şi s-a scufundat probabil până la jumătate. Partea inferioară a corpului a îngheţat în apă„, arată el, adăugând că partea superioară a carcasei a fost parţial devorată de animalele de pradă din acea epocă.

Această descoperire oferă şanse reale de a găsi celule vii care ar putea facilita clonarea unui mamut„, a afirmat omul de ştiinţă rus.

Universitatea din Iakuţk a semnat anul trecut un acord cu Hwang Woo-Suk, controversat specialist sud-coreean în clonare, ‘părintele’ în 2005 al primului câine clonat, botezat Snuppy, pentru realizarea proiectului. În cazul unui succes, nucleele celulelor de mamut vor fi transferate în ovule de elefant fără nucleu pentru a ajunge la embrioni cu ADN de mamut. Embrionii ar fi apoi implantaţi în uterul unei femele de elefant de Asia.