Descoperire macabră într-o comună din Munţii Apuseni: Oseminte ale unor partizani ucişi de Securitate în 1949

Osemintele a cinci partizani ucisi de Securitate in urma cu peste 65 de ani au fost descoperite in comuna Bistra, din Muntii Apuseni, de catre o echipa de specialisti si istorici, coordonata de IICCMER, miercuri fiind declansate procedurile pentru exhumarea victimelor.

RomaniaTV.net
02 sept. 2015, 18:35
Descoperire macabră într-o comună din Munţii Apuseni: Oseminte ale unor partizani ucişi de Securitate în 1949

Echipa formata din istorici si arheologi coordonata de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER) a declansat in aceasta saptamana o ampla actiune de investigare arheologica in comuna Bistra, din Muntii Apuseni, zona in care existau indicii ca s-ar afla ramasitele pamantesti ale unor partizani ucisi de Securitate, potrivit Hotnews.ro.

Cercetatorul Gheorghe Petrov, arheolog expert in cadrul IICCMER, a declarat miercuri pentru Mediafax ca institutul a inceput in 2009 cercetarea acestui caz care privea uciderea a cinci persoane, la 4 martie 1949, intr-o confruntare armata cu trupele si agentii Securitatii.

Petrov a explicat ca specialistii institutului au adunat informatii, au studiat documente ale Securitatii si, ulterior, pe baza unor relatari ale localnicilor din zona, au reusit sa identifice o locatie probabila in care presupuneau ca se afla osemintele celor cinci partizani.

Potrivit cercetatorului, cadavrele celor cinci persoane ucise in urma confruntarii dintre partizani si trupele de Securitate au fost aruncate toate intr-o groapa comuna si lasate sa putrezeasca, localnicii acoperindu-le ulterior cu pamant pentru ca trupurile sa nu fie mancate de animalele salbatice.


loading...