Descoperire NASA în Oceanul Arctic: Este ca şi cum ai găsi o junglă în mijlocul deşertului VIDEO

Cercetătorii NASA au făcut o imensă descoperire în Oceanul Arctic, descrisă drept "ca şi cum ai găsi o pădure tropicală în mijlocul deşertului". Expediţia a reuşit să pătrundă sub calotele glaciare, descoperind ape mai bogate în plante marine microscopice, esenţiale vieţii marine, decât în oricare altă regiune oceanică de pe Pământ.

RomaniaTV.net
10 iun. 2012, 16:48
Descoperire NASA în Oceanul Arctic: Este ca şi cum ai găsi o junglă în mijlocul deşertului VIDEO

Descoperirea dezvăluie o nouă consecinţă a încălzirii globale în Arctica şi aduce informaţii importante pentru înţelegerea impactului schimbărilor climatice asupra Oceanului Arctic şi al ecologiei sale. Descoperirea a fost făcută în timpul unei expediţii oceanografice NASA în verile din 2010 şi 2011.

Expediţia, denumită ICESCAPE, a explorat apele din mările Beaufort şi Chukchi, aflate în nordul Alaska. Folosind tehnologii optice, cercetătorii au studiat impactul variabilităţii mediului şi schimbările din oceanul Arctic asupra biologiei, ecologiei şi biogeochimiei.

„O parte din misiunea NASA este descoperirea ştiinţifică, iar aceasta este ca şi cum am găsit jungla din Amazon şi mijlocul deşertului Mojave„, a declarat Paula Bontempi, biolog oceanic la NASA.

Plantele microscopice, denumite fitoplancton, se află la baza lanţului nutriţional marin. Până acum, se credea că fitoplanctonul creşte în Oceanul Arctic doar după ce gheaţa marină se retrage, în timpul verii. Cercetătorii spun acum că gheaţa din ce în ce mai subţire din Arcitca permite luminii să ajungă în apele de sub calote, ducând la creşterea plantelor. Studiul arată că fitoplanctonul nu a ajuns acolo migrând din zonele fără gheaţă.

Fitoplanctonul de sub gheţuri era extrem de activ, dublându-şi numărul de mai multe ori pe zi. Aceste plante microscopice cresc mult mai greu când nu sunt acoperite de gheaţaă, dublându-se în 2-3 zile. Estimările cercetătorilor arată că producţia de fitoplancton de sub calotele arctice este de până la 10 ori mai mare decât în apele deschise.

Creşterea rapidă a fitoplanctonului consumă cantităţi imense de dioxid de carbon. Studiul concluzionează că cercetătorii vor trebui să recalculeze cantitatea de CO2 absorbită de Oceanul Arctic prin activitatea biologică.

Descoperirea acestor jungle de fitoplancton are implicaţii pentru întreg ecosistemul arctic, inclusiv pentru speciile migratorii precum balenele sau păsările. Fitoplanctonul este mâncat de animalele oceanice mici, care sunt mâncate la rândul lor de peştii sau animalele mai mari. Orice schimbare ce implică fitoplanctonul afectează, prin urmare, întreg ecosistemul marin.