Descoperire uimitoare în sistemul solar: Vapori de apă în jurul planetei pitice Ceres

Telescopul spaţial Herschel, de la Agenţia Spaţială Europeană (ESA), a descoperit vapori de apă în jurul planetei pitice Ceres, o premieră în centura de asteroizi.

22 ian. 2014, 21:04
Descoperire uimitoare în sistemul solar: Vapori de apă în jurul planetei pitice Ceres

Ceres, cu un diametru de 950km, este cel mai mare obiect de centura de asteroizi, care se află între planetele Marte şi Jupiter. Dar, faţă de cei mai mulţi asteroizi, Cere este aproape sferic şi aparţine categoriei „planetelor pitice”, în care este inclusă şi Pluto.

Se crede că Ceres are mai multe straturi, posibil cu un nucleu stâncos şi cu o suprafaţă de gheaţă. Acest lucru este extrem de important, întrucât conţinutul de apă-gheaţă al centurii de asteroizi are implicaţii enorme pentru înţelegerea evoluţiei sistemului nostru solar.

Când sistemul solar s-a format în urmă cu 4,6 miliarde de ani, era prea fierbinte în regiunile sale centrale pentru ca apa să existe pe plantele Mercur, Venus, Pământ şi Marte. În schimb, se crede că apa a fost adusă pe aceste planete de către asteroizi şi comete, în urmă cu circa 3,9 miliarde de ani.

Se ştie că pe comete există apă îngheţată, dar până acum experţii nu detectaseră apă în centura de asteroizi. Acum, folosind instrumentul HIFI al telescopului Herschel pentru a studia planeta pitică Ceres, cercetătorii au descoperit că vapori de apă sunt emişi de la suprafaţa ei.

Aceasta este pentru prima oară când apa a fost detectată în centura de asteroizi şi dovedeşte că Ceres are o suprafaţă îngheţată şi o atmosferă„, a declarat Michael Kupper de la ESA, principalul autor al studiului publicat în revista Nature. Experţii se gândesc că există posibilitatea ca pe Ceres să existe gheizere sau vulcani de gheaţă – criovulcanism.