Descoperire uluitoare făcută de cercetători! Ce se ascunde în ADN-ul de caracatiță

Cercetătorii au făcut o descoperire uimitoare cu privire la ADN-ul caracatițelor. Acesta ar putea oferi detalii despre unul dintre cele mai mari mister pe care specialiștii încearcă să îl dezlege.

26 dec. 2023, 20:38
Descoperire uluitoare făcută de cercetători!  Ce se ascunde în ADN-ul de caracatiță
Descoperire uluitoare făcută de cercetători! Ce se ascunde în ADN-ul de caracatiță

Cercetătorii consideră că investigarea ADN-ului caracatiței ar putea elucida un mister vechi legat de prăbușirea ultimului strat de gheață din Antarctica de Vest, care se topește rapid. Aceasta ar putea oferi informații cruciale despre extinderea viitoare a nivelului mării în contextul schimbărilor climatice.

Citește și: Un bărbat s-a ales cu un diamant dintr-un parc. Se plimba liniștit cu iubita lui, când a văzut o bucată de sticlă

Conform raportului CNN, o echipă de cercetători din Australia și Noua Zeelandă a efectuat cercetări inovatoare asupra istoriei genetice a caracatiței Turquet (Pareledone turqueti), care trăiește în adâncurile mării din Antarctica. Focusul a fost pe posibilitatea ca aceste studii genetice să dezvăluie informații despre geologia regiunii în decursul anilor.

Potrivit studiului publicat în revista Science, cercetătorii au comparat profilurile genetice ale caracatiței și au identificat o conectivitate genetică care se întinde până la cea mai recentă interglaciațiune, o perioadă cuprinsă între 130.000 și 115.000 de ani în urmă.

Această interglaciațiune a fost caracterizată de un climat mai cald, niveluri mai ridicate ale apelor mării și banchize mai mici. Descoperirile lor contribuie la rezolvarea unei dileme îndelung dezbătute privind posibilitatea dezintegrării Stratului de gheață din Antarctica de Vest (WAIS) în acea perioadă.

„Această conectivitate genetică ar fi posibilă doar în contextul dezintegrării complete a WAIS în timpul ultimei perioade interglaciare, deschizând căile maritime care leagă mările cunoscute în prezent sub denumirea Weddell, Amundsen şi Ross”, a declarat Jan Strugnell, de la Universitatea James Cook din Australia, conducătoarea studiului, într-o declaraţie publicată vineri.

„Astfel, caracatiţele s-ar fi putut deplasa de-a lungul strâmtorilor deschise şi ar fi făcut schimb de material genetic, observabil în ADN-ul populaţiilor de azi”, a spus cercetătoarea postdoctorală Sally Lau.

Potrivit lui Strugnell, ultima perioadă interglaciară a fost caracterizată de „temperaturi globale medii cu 0,5-1,5 (grade Celsius) mai mari decât în timpurile preindustriale, iar nivelul mării globale era cu 5-10 metri mai ridicat decât în ziua de azi”, relatează Agerpres.

„WAIS este important pentru că este cel mai mare contributor din prezent la creşterea nivelului global al mării. Un colaps complet ar putea înălţa nivelul mării cu 3 până la 5 metri”, a spus ea. „Înţelegerea configurărilor WAIS din trecutul recent, când temperaturile globale erau similare celor de azi, ne va ajuta să îmbunătăţim estimările privind creşteri ale nivelului global al mărilor în viitor”, a continuat Strugnell.

Citește și: Zodia care strălucește de Revelion! Primește protecție divină și are pare de o tonă de NOROC și DRAGOSTE