Adina Vălean, acceptată comisar european din partea României

Guvernul Orban a luat în discuţie în şedinţa de miercuri nominalizarea comisarului european din partea României, după ce propunerile înaintate de Guvernul Dăncilă au fost respinse la Bruxelles. Ludovic Orban a trimis două propuneri: Siegfried Mureşan şi Adina Vălean. Ursula von der Leyen, preşedintele ales al Comisiei Europene, a acceptat-o pe Adina Vălean.

06 nov. 2019, 10:33

UPDATE Premierul Ludovic Orban a declarat miercuri că Adinei Vălean în Parlamentul României va avea loc când vor decide preşedinţii celor două Camere.

„Când vor decide preşedinţii celor două Camere. Oricând va decide, candidatul desemnat, Adina Vălean, va fi prezentă la audierile în comisiile de specialitate ale Parlamentului României”, a afirmat premierul liberal.

„Ştiţi foarte bine că România era ultima ţară care nu îşi desemnase comisarul european. De asemenea, la nivelul Parlamentului European deja există o programare a audierii miniştrilor atât în comisia JURI, cât şi în comisiile de specialitate ale Parlamentului pentru comisarii care nu au întrunit susţinerea comisiilor de specialitate: este vorba de candidatul francez, candidatul Franţei, candidatul Ungariei şi, în mod evident, de candidatul României. Am luat decizia, sub imperiul urgenţei, pentru a repara gravele prejudicii de imagine aduse României, de desemnările iresponsabile făcute de fostul guvern. Cu toate astea, am anunţat că vom trimite preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului o scrisoare pentru a cere audierea candidaţilor la momentul respectiv, acum ştim, după comunicarea oficială a preşedintelui Comisiei Europene, a candidatului în Comisiile de specialitate ale Parlamentului”, a afirmat Orban.

Premierul a mărturisit că s-a consultat şi cu Klaus Iohannis înainte de a face propunerea.

„Ca atare, am respectat legea, am respectat solicitarea preşedintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care ne-a solicitat o consultare prealabilă cu preşedintele României, consultare pe care am făcut-o. În ceea ce priveşte desemnarea, am garanţia faptului că va trece fără probleme de comisiile de specialitate şi de votul plenului Parlamentului European. În ce mă priveşte, nu consider că am încălcat nimic. Nu mai suntem vinovaţi că am fost practic puşi în situaţia de a lua decizia sub imperiul urgenţei pentru că în situaţia în care am ajuns, am ajuns din cauza, v-am spus, deciziilor iresponsabile ale Guvernului şi ale fostului premier care s-au încăpăţânat să transmită propuneri ruşinoase pentru România, care au creat grave prejudicii de imagine pentru România la nivelul Uniunii Europene”, a explicat premierul liberal.

 

UPDATE Adina Vălean a fost acceptată comisar european din partea României, confirmă mai multe surse de la Bruxelles.

„România a transmis astăzi două nume de candidați pentru postul de comisar. Ambii candidați au avut interviuri cu președintele ales și s-au descurcat bine. Președintele ales a decis ca Adina Vălean să preia portofoliul Transporturilor. Vălean este un europarlamentar experimentat, care a fost deja președintele comisiei ENVI și este în prezent președintele ITRE. În cariera sa a acumulat experiență pe subiectele asociate portofoliului Transporturilor. A fost raportor al mecanismului „Conectarea Europei” (Connecting Europe Facility – n.r.), prin care este susținută infrastructura în domeniul transporturilor, energiei și serviciilor digitale. Prin acest proiect a lucrat la sisteme de conectare a vehiculelor și de reducere a emisiilor de dioxid de carbon”, a transmis purtătorul de cuvânt al echipei de tranziție a Comisiei Europene, potrivit EuropaFM.ro.

Totuşi, premierul Ludovic Orban a precizat miercuri după-masă că Guvernul României nu a primit nicio înştiinţare oficială cu privire la acest aspect.

„Încă nu am primit nicio comunicare oficială din partea preşedintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Amândoi candidaţii sunt la fel de buni şi am încredere că oricare va fi selectat va trece fără probleme de Parlamentul European”, a declarat Ludovic Orban miercuri după-masă.

_______

UPDATE Ludovic Orban, declaraţii după şedinţa de guvern:

După consultarea cu preşedintele Iohannis, am luat decizia de a trimite la Bruxelles două propuneri pentru funcţia de comisar europeandin partea României: Siegfried Mureşan şi Adina Vălean.

Voi trimite o solicitare celor doi preşedinţi ai camerelor Parlamentului de a organiza audieri în comisiile de specialitate pentru cei doi europarlamentari propuşi.

_______

UPDATE Ludovic Orban trimite două propuneri pentru funcţia de comisar european din partea României, informează România TV: Siegfried Mureşan şi Adina Vălean, ambii europarlamentari PNL. 

Ursula von der Leyen, preşedintele ales al Comisiei Europene, a cerut în repetate rânduri României să nominalizeze o femeie pentru funcţia de comisar european, pentru a respecta cota de gen.

______

„Avem pe ordinea de zi discuţii legate de desemnarea comisarului european din partea României, proiectul de OUG privind stabilirea unor măsuri la nivelul administraţiei publice centrale pentru modificarea şi completarea unor acte normative. De asemenea, avem în discuţie proiectul de OUG pentru aplicarea unor măsuri de protecţie socială acordată persoanelor disponibilizate prin concedierile colective efectuate în baza planurilor de disponibilizare de către Societatea Naţională de Închideri Mine Valea Jiului SA şi Societatea Complexul Energetic Hunedoara SA în perioada 2019 – 2024”, a precizat prim-ministrul Ludovic Orban la începutul şedinţei de guvern de miercuri.

Guvernul Orban se reuneşte, miercuri, de la ora 12.00, în prima şedinţă, pe ordinea zi aflându-se în primul rând Ordonanţa de Urgenţă privind organizarea Guvernului şi a ministerelor, necesară ca urmare a reducerii numărului de ministere la 16.

Citeşte şi: Orban, la şedinţa de guvern: Aştept să fac febră musculară de la semnat demisiile secretarilor de stat. Iohannis participă la şedinţă