Orban, la şedinţa de guvern: Aştept să fac febră musculară de la semnat demisiile secretarilor de stat. Iohannis participă la şedinţă

Guvernul Orban se reuneşte, miercuri, de la ora 12.00, în prima şedinţă, pe ordinea zi aflându-se în primul rând Ordonanţa de Urgenţă privind organizarea Guvernului şi a ministerelor, necesară ca urmare a reducerii numărului de ministere la 16.

06 nov. 2019, 03:53
Orban, la şedinţa de guvern: Aştept să fac febră musculară de la semnat demisiile secretarilor de stat. Iohannis participă la şedinţă

UPDATE Premierul Ludovic Orban a anunţat în debutul şedinţei de guvern că va da afară toţi oamenii angajaţi pe pile, de la secretari de stat până la consilieri, care nu au nicio competenţă în afară de aceea că sunt „fiul lui…, fiul lui…”.

„Este foarte important să demarăm procedura de curăţare a instituţiilor publice de aceia care au ocupat funcţiile de demnitate publică şi care nu şi-au exercitat funcţiile aşa cum ar fi trebuit. Pot să vă spun că deja am început să semnez decizii şi aştept să fac febră musculară de la semnat decizii de demitere a secretarilor de stat, a consilierilor de stat, secretarilor generali şi a celorlalte categorii de funcţii care depind de ministru şi de premier, pentru că trebuie să readucem competenţa, profesionalismul, integritatea, în fruntea instituţiilor publice şi să terminăm odată cu pilăraia, cu nepotismul. Am semnat ieri nişte decizii… băiatul lui, băiatul lui, băiatul lui şi aşa mai departe”, a arătat premierul. „, a declarat Ludovic Orban.

El le-a solicitat miniştrilor să oprească toate „simulacrele de concursuri” la care s-a dat drumul, pe ultima sută de metri, de Guvernul Dăncilă.

„Domnule ministru de Externe, vă rog să analizaţi cu mare atenţie modul în care au fost făcute numirile pe poziţiile diplomatice de consul general, de consul şi să verificaţi în ce măsură s-au îndeplinit condiţiile legale, să îi rechemaţi imediat pe aceia care au fost numiţi fără să aibă nicio legătură cu diplomaţia şi cu misiunile pe care trebuie să le exercite personalul diplomatic”, a cerut Orban.

______

UPDATE Președintele Klaus Iohannis a făcut declarații la ședința de Guvern a premierului Ludovic Orban. ‘Am venit pentru că domnul prim-ministru m-a invitat. În al doilea rând, astăzi, în ședința de Guvern se va tranșa o problemă foarte importantă și anume chestiunea comisarului european.

_______

UPDATE Klaus Iohannis participă la prima şedinţăde Guvern de la Palatul Victoria. „Președintele României, domnul Klaus Iohannis, va participa miercuri, 6 noiembrie a.c., ora 12:00, la ședința de Guvern, la invitația Prim-ministrului Ludovic Orban.”, a anunţat Administraţia Prezidenţială.

LIVE VIDEO AICI de la şedinţă

Premierul Ludovic Orban a anunţat, marţi, că se lucrează la Ordonanţa de Urgenţă privind restructurarea Guvernului, motiv pentru care nu a fost stabilită ora primei şedinţe a Executivului nou instalat.

„E în lucru Ordonanţa de Urgenţă. Din cauză că am restrâns numărul de ministere este necesară operarea unei restructurări şi asta se pregăteşte, e în lucru Ordonanţa de Urgenţă de restructurare a Guvernului”, a declarat Ludovic Orban

El a precizat că există o Hotărâre de Guvern care reglementează circuitul actelor normative adoptate de guvern.

Ulterior, au fost anunţate oficial data şi ora primei şedinţe de Guvern, respectiv miercuri, la ora 12:00.
Guvernul Orban a fost învestit luni în Parlament primind 240 de voturi, inclusiv de la PSD şi de la Pro România. Tot luni, miniştrii au depus jurământul de învestitură în faţa preşedintelui Klaus Iohannis.

Luni seară, Guvernul Orban a avut şi prima şedinţă informală, la care a fost prezent pentru scurt timp şi preşeditele Iohannis, pe care Ludovic Orban l-a invitat şi la următoarea şedinţă a Cabinetului, precum şi oricând va considera necesar.

În aceeaşi şedinţă, Orban a trasat câteva sarcini miniştrilor: pregătirea ordonanţei de urgenţă privind organizarea şi funcţionarea guvernului, care trebuie adoptată într-un termen cât mai scurt, un inventar de probleme stringente din fiecare minister, alte acte normative urgente.

„Domnule ministru al Economiei şi domnule ministru al Muncii, să nu uităm de minerii blocaţi în subteran, trebuie prelungită ordonanţa sau adoptată o ordonaţă care să aibă prevederi foarte clare, astfel încât să nu le mai punem în pericol sănătatea şi viaţa. De asemenea, sunt multe alte acte normative care trebuie pregătite şi adoptate”, a spus Orban.