Desfăşurare importantă de trupe NATO în Polonia. Se pregătesc de asalt pe flancul estic

În Polonia au început luni cele mai mari exerciții militare după căderea sistemului comunist în 1989, cu participarea a mii de soldați din mai multe țări ale NATO. Exerciţiul are loc într-un climat de tensiune între Occident și Rusia și în preajma summit-ului Alianței Nord-Atlantice ce va avea loc la începutul lunii iulie la Varșovia.

RomaniaTV.net
07 iun. 2016, 06:54
Desfăşurare importantă de trupe NATO în Polonia. Se pregătesc de asalt pe flancul estic

Scopul exercițiului este să verifice capacitatea țărilor Alianței de apărare a flancului estic, a declarat ministrul polonez al Apărării, Antoni Macierewicz.

În total, 31.000 de soldați din 24 de țări participă la acest exercițiu bianual cu numele de cod Anaconda, care începe marți și va dura două săptămâni. Pe lângă militari din 19 țări ale NATO, la exerciţiu participă şi forţe armate din țările asociate NATO prin Parteneriatul pentru Pace, între care și Ucraina.

Exercițiul are loc cu o lună înaintea summit-ului NATO (8-9 iulie, la Varșovia) care ar urma să înregistreze cea mai mare revizuire a Alianței după Războiul rece.

În cursul acestui summit, Alianța ar urma să anunțe oficial o desfășurare de trupe în Europa de Est, în special în Polonia, mișcare calificată de NATO drept strategie de ‘descurajare și dialog’, ceea ce provoacă deja reacții virulente din partea Moscovei.

La exercițiu participă, de asemenea, pentru prima oară unități paramilitare poloneze pe care ministrul Macierewicz intenționează să le transforme în anul viitor în unități de apărare teritorială, destinate să se opună eventualelor operațiuni rusești de genul celor din Crimeea și în estul Ucrainei.

Apărarea teritorială va avea un efectiv de 35.000 de civili cu instruire militară și va fi integrată în armata poloneză, aceasta urmând a-și spori efectivul la rândul ei de la 100.000 la 150.000 de oameni.