Desfiinţarea Institutului Revoluţiei, condus de Ion Iliescu, este neconstituţională. Decizia luată în unanimitate de CCR

Judecătorii Curţii Constituţionale au admis miercuri, cu unanimitate de voturi, sesizările PSD privind legea ce prevede desfiinţarea Institutului Revoluţiei Române din Decembrie 1989, condus de Ion Iliescu. În consecinţă, actul normativ este neconstituţional şi va ajunge din nou în Parlament pentru a fi pus în acord cu decizia CCR.

24 mart. 2021, 15:21
Desfiinţarea Institutului Revoluţiei, condus de Ion Iliescu, este neconstituţională. Decizia luată în unanimitate de CCR

CCR a stabilit că desfiinţarea Institutului Revoluţiei, condus de Ion Iliescu, încalcă prevederile Constituţiei. Judecătorii constituţionali au luat decizia cu unamimitate de voturi.

„În şedinţa din 24 martie 2021, Curtea Constituţională, în cadrul controlului legilor anterior promulgării, cu unanimitate de voturi, a admis obiecţia de neconstituţionalitate formulată de un număr de 33 de senatori aparţinând Grupului parlamentar al Partidului Social Democrat şi a constatat că Legea pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 91/2019 privind desfiinţarea Institutului Revoluţiei Române din Decembrie 1989 şi Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 91/2019 privind desfiinţarea Institutului Revoluţiei Române din Decembrie 1989 sunt neconstituţionale, în ansamblul lor”, este decizia CCR, conform News.ro.

PSD a sesizat pe 18 februarie Curtea Constituţională cu privire la acest act normativ.

Citeşte şi: Desfiinţarea Institutului Revoluţiei Române, anulată de CCR. Judecătorii constituţionali au respins sesizarea Guvernului Orban

Desfiinţarea Institutului Revoluţiei, condus de Ion Iliescu, este neconstituţională. Decizia care a declanşat scandalul

Pe 15 februarie, Senatul a adoptat, în calitate de for decizional, proiectul pentru aprobarea OUG 91/2019 privind desfiinţarea Institutului Revoluţiei Române din Decembrie 1989, cât şi pentru abrogarea legii de înfiinţare a IRRD. Proiectul legistativ se reîntorsese la Senat, după ce forma trimisă spre promulgare a fost sesizată de către Guvern la Curtea Constituţională, cu obiecţii respinse de CCR, dar şi al unei cereri de reexaminare formulată de şeful statului.

Klaus Iohannis a trimis, în luna octombrie a anului trecut, legea de respingere a OUG 91/2019 privind desfiinţarea Institutului Revoluţiei Române din Decembrie 1989. Preşedintele a susţinut că institutul nu a reuşit să îşi dovedească utilitatea. IRRD „a generat, prin activitatea sa şi contrar obiectivului sau stabilit prin lege, numeroase tensiuni şi controverse în spaţiul public”, a motivat şeful statului în solicitarea de reexaminare transmisă către Legislativ.

Guvernul condus de Ludovic Orban a adoptat o ordonanţă de urgenţă, în luna decembrie 2019, care viza desfiinţarea Institutului Revoluţiei Române din Decembrie 1989.

Citeşte şi: Iohannis a retras 31 de titluri de Luptător pentru Victoria Revoluţiei din Decembrie, dar l-a acordat unui fost deputat PSD condamnat