Iohannis a retras 31 de titluri de Luptător pentru Victoria Revoluţiei din Decembrie, dar l-a acordat unui fost deputat PSD condamnat

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, joi, decretul privind conferirea titlului de "Luptător pentru Victoria Revoluţiei din Decembrie 1989 - Luptător cu Rol Determinant" lui Emilian Vasile Cutean, scrie Stiripesurse.

RomaniaTV.net
08 oct. 2020, 17:31
Iohannis a retras 31 de titluri de Luptător pentru Victoria Revoluţiei din Decembrie, dar l-a acordat unui fost deputat PSD condamnat

De asemenea, şeful statului a conferit acest titlu lui Gheorghe Marian Roman şi lui Vasile Strejescu.

Emilian Cutean – fost deputat PSD şi şef al Secretariatului de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor – a fost condamnat definitiv, în 2012, de Curtea de Apel Bucureşti, la cinci ani de închisoare cu executare, acesta fiind acuzat de procurorii DNA că a iniţiat o hotărâre de Guvern în 2004, prin care s-a aprobat acordarea a peste 300.000 de lei Asociaţiei de revoluţionari „Club 22”, pe care o înfiinţase şi al cărei preşedinte era.

În 2014, el a dat în judecată statul român la CEDO şi a avut câştig de cauză. În februarie 2019, Cutean este condamnat definitiv de Curtea de Apel Bucureşti la trei ani şi 60 de zile închisoare pentru abuz în serviciu. El nu a mai făcut însă închisoare, fiind luată în considerare perioada petrecută în penitenciar în urma condamnării din 2012.

În decembrie anul trecut, preşedintele Iohannis i-a retras lui Emilian Cutean titlul Ordinul Naţional „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler.

Citeşte şi: Klaus Iohannis: „Pentru România, pandemia de COVID-19 reprezintă cea mai dramatică perioadă de după 1989”