Desfiinţarea Secţiei Speciale, anunţată de Dan Barna: „Am decis ca până la finalul lunii februarie să aprobăm, în Guvern, legea privind desfiinţarea SIIJ”

Vicepremierul Dan Barna a anunţat miercuri că Guvernul va aproba legea privind desfiinţarea Secţiei Speciale (SIIJ) până la sfârşitul lunii februarie. Asta prevede calendarul aprobat de Executiv printr-un memorandum, în vederea ridicării MCV pentru România.

20 ian. 2021, 17:30
Desfiinţarea Secţiei Speciale, anunţată de Dan Barna: „Am decis ca până la finalul lunii februarie să aprobăm, în Guvern, legea privind desfiinţarea SIIJ”

Dan Barna a vorbit despre măsurile adoptate de Guvern pentru desfiinţarea Secţiei Speciale. Vicepremierul a explicat că, până la sfârşitul lunii februarie, Guvernul va aproba legea privind desfiinţarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie (SIIJ).

Dan Barna cere desfiinţarea Secţiei Speciale. „Ne-a creat atâtea probleme şi ne-a adus zero beneficii”

„MCV-ul a devenit un fel de fata morgana, vorbim mereu despre ea, dar măsurile reale sunt foarte limitate. Prin memorandumul adoptat astăzi la nivelul Guvernului am decis ca până la finalul lunii februarie să avem aprobarea de către Guvern a legii privind desfiinţarea SIIJ, acelei Secţii speciale care ne-a creat atâtea probleme şi ne-a adus zero beneficii, astfel încât să îndeplinim unul dintre angajamentele foarte clare şi dintre solicitările foarte clare venite de la nivel european.

Ne propunem ca până la finalul lunii aprilie, de la nivelul Guvernului, cel puţin, să fie adoptată legislaţia privind repararea legilor justiţiei şi trimiterea în Parlament, pentru a putea avea acolo, sperăm noi, o procedură de urgenţă prin care să îndeplinim şi acele solicitări ale Comisiei Europene, recomandările Comisiei de la Veneţia, recomandările şi solicitările GRECO, astfel încât ridicarea MCV-ului să devină o realitate pentru România”, a declarat Dan Barna, miercuri, la Palatul Victoria, conform Agerpres.

Vicepremierul a afirmat că ridicarea MCV  (Mecanismul de Cooperare şi Verificare) reprezintă un obiectiv al Guvernului şi reprezintă un pas „necesar şi obligatoriu” în ceea ce priveşte intrarea în spaţiul Schengen.

La rândul său, premierul Florin Cîţu a vorbit despre ridicarea MCV.

„Un memorandum în ceea ce priveşte MCV. Este un angajament politic al acestei coaliţii. Vom face demersurile prioritare pentru a finaliza Mecanismul de Cooperare şi Verificare. Este vorba despre legislaţia în domeniul Justiţiei. Aceste memorandum arată clar un calendar din partea Guvernului ca împreună cu Parlamentul pentru a rezolva această problemă. Acest Guvern şi-a asumat rezolvarea MCV-ului, în baza recomandărilor”, a menţionat Cîţu.

Citeşte şi: Marcel Ciolacu se opune desfiinţării Secţiei Speciale. „Avem o criză economică evidentă şi prioritatea acestui Guvern a devenit deodată Secţia Specială”

Marcel Ciolacu a criticat, în direct la România TV, iniţiativa ministrului Justiţiei ce vizează desfiinţarea Secţiei Speciale pe motiv că România se află într-o „criză economică evidentă”. Preşedintele PSD a amintit că CSM a dat aviz negativ pe unui proiect similar.

Reacţia lui Marcel Ciolacu vine în contextul în care la începutul lunii ianuarie ministrul Justiţiei a anunţat că Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor în Justiţie (SIIJ) este posibil să fie desfiinţată în luna martie.

Citeşte şi: UDMR vrea desfiinţarea Secţiei Speciale. „Nu suntem de acord ca aceste atribuții să revină la DNA”