Deşi rănile suferite de tatăl meu sunt grave, simţul umorului i-a rămas intact, spune fiul lui Salman Rushdie

Fiul lui Salman Rushdie, Zafar Rushdie, a declarat, conform unui comunicat postat în social media, că tatăl său a suferit răni grave, dar, în ciuda acestora, nu şi-a pierdut deloc simţul umorului.

15 aug. 2022, 11:09
Deşi rănile suferite de tatăl meu sunt grave, simţul umorului i-a rămas intact, spune fiul lui Salman Rushdie

“După atacul de vineri, tatăl meu rămâne în stare critică în spital, unde este supus unui tratament amplu. Suntem extrem de uşuraţi după ce ieri el a fost scos de pe ventilator şi de pe oxigen suplimentar şi a putut spune câteva cuvinte” a arătat acesta.

Deşi rănile suferite sunt grave şi îi vor schimba viaţa, simţul umorului, de obicei sfidător, i-a rămas intact. Le suntem recunoscători tuturor celor din public care i-au sărit cu curaj  în ajutor şi i-au acordat primul ajutor, poliţiei şi doctorilor care au avut grijă de el şi valului de iubire şi susţinere din întreaga lume. Vă cerem să aveţi răbdare şi să ne respectaţi intimitatea în aceste momente în care familia se uneşte la patul lui de spital pentru a-l susţine şi a-l ajuta”, a precizat Zafar Rushdie.

Celebrul scriitor în vârstă de 75 de ani participa la o lectură publică, moment în care a fost atacat, fiind înjunghiat în gât. Ulterior, Salman Rushdie a fost trasportat de urgenţă la spital cu ajutorul unui elicopter.

Atacatorul acestuia, Hadi Matar, a declarat de altfel că pledează nevinovat pentru atacul care aproape că i-a luat viaţa scriitorului Salman Rushdie, rezident în New Jersey, conform CNN. Datorită gravităţii faptei, acesta nu a primit opţiunea de a fi eliberat pe cauţiune, fiind descris de martori ca „tăcut” și „rezervat”.

„Ştiţi genul ăla de privire de tipul ‘asta e cea mai rea zi din viaţa mea’? Ei bine, el venea în fiecare zi la sală în felul ăsta”, a declarat o persoană care frecventa aceeaşi sală de sport cu acesta.

De-a lungul anilor, Salman Rushdie, autorul britanic născut în India, a primit mai multe ameninţări cu moartea din cauza cărţilor pe care le-a scris, însă a devenit celebru datorită cărții sale „Satanic Verses” („Versetele satanice”) din 1988.

Cartea a fost considerată o blasfemie şi a generat proteste, în 1989, chiar fostul lider suprem al Iranului, ayatolahul Khomeini, cerând asasinarea scriitorului britanic și a editorilor acestuia.

Salman Rushdie nu este de altfel singurul critic al regimului iranian, un alt nume marcant fiind poetul Baktash Abtin, care a murit în închisoare după ce s-a îmbolnăvit de coronavirus.

Filosoful Bernard-Henri Lévy crede că autorul „Versetelor satanice” ar trebui să primească Nobelul

Mai mulţi scriitori, profesori şi filosofi semnează un articol în cotidianul elveţian Le Temps pentru a-i aduce un omagiu autorului „Versetelor satanice”, Salman Rushdie, pe care îl consideră „Voltaire al timpurilor moderne”.

La trei zile de la atacul contra lui Salman Rushdie, declaraţiile de susţinere pentru scriitor continuă. După Bernard-Henri Lévy, Isabelle Adjani sau Mylène Farmer, 32 de scriitori, autori, filosofi salută în cotidianul elveţian Le Temps cariera şi acţiunea celebrului scriitor britanic, victimă, vineri, al unui atac cu cuţit.

Pentru filosoful francez Bernard-Henri Lévy, scriitorul britanic ar trebui să primească Nobelul pentru Literatură, potrivit unui text publicat în Journal du dimanche (JDD). „Nu-mi pot imagina niciun alt scriitor să aibă îndrăzneala, astăzi, să-l merite mai mult decât el. Campania începe acum”, a scris Bernard-Henri Lévy. „Acest scriitor, pedepsit pentru că a scris, de treizeci de ani, texte libere care îi fac pe oameni liberi, merită o reparaţie”, consideră el.

Salman Rushdie este „unul dintre exemplele cele mai eminente, stimate şi curajoase ale luptei contra oricărei forme de totalitarism, dogmatism sau fundamentalism, fie politice, ideologice sau teologice”, scriu Daniel Salvatore Schiffer, Edgar Morin şi Eric-Emmanuel Schmitt, care semnează, între alţii, această opinie.
„Către Salman Rushdie, acest Voltaire al vremurilor moderne, demn moştenitor al ilustrului Secol al Iluminismului, intelectual de înaltă calitate şi nobilă ţinută, se îndreaptă gândurile noastre cele mai calde, prietenoase şi frăţeşti”, notează autorii acestui text, printre care se află şi Luc Ferry, Alexandre Jardin, Eric Naulleau.

„Ipotetica sa crimă, în ochii acestor fanatici religioşi de altă epocă? Să fi fost vinovat, în acelaşi timp, de „blasfemie” şi „apostazie”, critică semnatarii, care laudă romanul „Versetele satanice”.

Pentru această carte, Salman Rushdie a fost vizat din 1989 de o fatwa în Iran. În prezent, internat cu răni grave, scriitorul este „pe cale de recuperare”, a asigurat duminică agentul său presei americane.

Familia lui Salman Rushdie s-a declarat duminică „extrem de uşurată” că scriitorul britanic nu mai este conectat la aparate şi a asigurat că simţul umorului său a rămas „intact”, în ciuda gravităţii rănilor sale.

„Aşadar, suntem fermi şi hotărâţi alături de acest simbol universal al libertăţii, care este, într-adevăr, Salman Rushdie!” încheie semnatarii articolului de susţinere.