Despre rolul fluorului în sănătatea dinţilor copiilor

Ce este fluorul, care sunt sursele de fluor la copii şi cum vă puteţi asigura că beneficiază de o cantitate suficientă, însă nu excesivă.

RomaniaTV.net
22 sept. 2013, 19:27
Despre rolul fluorului în sănătatea dinţilor copiilor

Fluorul este prezent în mod natural în numeroase alimente şi în unele tipuri de apă potabilă, însă cantitatea de fluor variază de la o regiune la alta. Majoritatea apei îmbuteliate nu conţine fluor. Apa fluorizată se asociază cu o reducere de 20 – 40% a incidenţei cariior.
 
Remineralizare

Fluorul combate cariile dentare prin două mecanisme. În primul rând, este absorbit în şi devine componentă a structurii dinţilor aflaţi în creştere. În al doilea rând, acţionează atunci când intră în contact cu suprafaţa dintelui, în timpul periajului. Fluorul previne ca acizii produşi de bacteriile din placa dentară sa dizolve smalţul dentar, substanţa dură care protejează dintele. Fluorul permite de asemenea, dinţilor afectaţi de acţiunea acizilor să se auto-repare printr-un proces denumit remineralizare. Fluorul nu poate repara cariile dentare, însă poate întrerupe evoluţia cariilor dentare şi poate preveni apariţia unor noi carii.

Copiii cu vârsta peste 2 ani necesită o pastă de dinţi fluorizată pentru a le proteja dinţii împotriva cariilor dentare. Cu toate acestea, excesul de fluor poate determina apariţia fluorozei, care poate duce la exfolierea sau decolorarea dinţilor.

Citeste continuarea pe SFATULPARINTILOR.RO.