Destituirea lui Băsescu, urmărită „îndeaproape” de Guvernul Canadei

Ministrul canadian de Externe, John Baird, se arată îngrijorat de procedurile care au dus la suspendarea din funcţie a preşedintelui României. Într-un comunicat de presă, reprezentantul executivului de la Ottawa face trimitere la echitate şi transparenţă.

RomaniaTV.net
09 iul. 2012, 06:49
Destituirea lui Băsescu, urmărită „îndeaproape” de Guvernul Canadei

Destituirea preşedintelui Traian Băsescu este urmărită îndeaproape de guvernul canadian care şi-a exprimat speranţa că procedurile vor respecta principiile democratice, relatează publicaţia Le Journal de Quebec.

Ministrul canadian de Externe, John Baird, şi-a manifestat îngrijorarea sâmbătă, în urma votului de vineri al Parlamentului român pentru suspendarea lui Băsescu. „Canada este îngrijorată de evenimentele recente din România, care ameninţă echilibrul democraţiei şi fragilizează independenţa sistemului judiciar”, a declarat Baird, citat într-un comunicat, precizând că se impune „respectarea primatului dreptului”: „Canada urmăreşte îndeaproape procedura de destituire a preşedintelui român Traian Băsescu şi îndeamnă ca procesul să se desfăşoare în mod echitabil şi transparent, cu respectarea primatului dreptului”.

Publicaţia canadiană adaugă în ediţia de duminică faptul că majoritatea senatorilor şi deputaţilor români au hotărât suspendarea mandatului preşedintelui în urma unor acuzaţii pe care i le aduce „partidul de opoziţie”. Mai exact, USL îl acuză pe Traian Băsescu de  încălcarea Constituţiei, dar şi că a sărăcit populaţia prin măsurile de austeritate.

Românii se vor prezenta la urne pe 29 iulie, pentru a spune dacă vor ca Băsescu să rămână la putere sau ca dacă vor ca procesul de destituire să continue, adaugă Le >journal de Quebec.